Τρίτη, 10 Μαρτίου 2015

Ο ΤΥΠΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΨΙΝΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ "ΙΕΡΑΤΙΚΗ ΠΟΙΗΣΗ" ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΟΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗ ΕΝΩΣΗ


- Εφημερίδα των Συντακτών, στην Πολιτιστική ατζέντα της ημέρας
Ιερατική ποίηση 
Το Πρόγραμμα Μουσικής (ΒΜ) του Hellenic American College και του Hellenic American University, μαζί με το καλλιτεχνικό σύνολο «Πολύτροπον» παρουσιάζουν μουσική εκδήλωση αφιερωμένη στην «Ιερατική ποίηση», με τραγούδια για φωνή και πιάνο σύγχρονων Ελλήνων συνθετών, πάνω σε ποίηση σύγχρονων ορθόδοξων κληρικών. Σήμερα, στις 20.00, στο Θέατρο της Ελληνοαμερικανικής Ενωσης (Μασσαλίας 22, Κολωνάκι). Η «Ιερατική ποίηση» δεν είναι κατ' ανάγκην θρησκευτική. Περιέχει τόση θρησκευτικότητα όση και κάθε άλλο ποίημα και χαρακτηρίζεται από την υπαρξιακή, κυρίως, θεματολογία. Ερμηνεύουν οι: Βίκυ Στυλιανού (πιάνο), Μαργαρίτα Συγγενιώτου (μέτζο σοπράνο), Δάφνη Πανουργιά (σοπράνο) και Παναγιώτης Αντ. Ανδριόπουλος (απαγγελία-τραγούδι). Είσοδος ελεύθερη.• Μουσική εκδήλωση αφιερωμένη στην Ιερατική Ποίηση στις 8 μ.μ. στην Ελληνοαμερικανική Ενωση (Μασσαλίας 22).


Ρεπορτάζ της Κατερίνας Χουζούρη

Στην ιστοσελίδα pemptousia μίλησε ο Συνθέτης Αλέξανδρος Μούζας, ο οποίος αναφερόμενος στο Φεστιβάλ Θρησκευτικής Μουσικής Πάτμου (2010), όπου παρουσιάστηκε η συγκεκριμένη παραγωγή, είπε ότι ο κόσμος υποδέχθηκε με ιδιαίτερο ενδιαφέρον την ιερατική ποίηση και τη μελοποίησή της. Ο ίδιος, μελοποίησε ποιήματα του Αρχιεπισκόπου Αυστραλίας. Η ποίηση, η ιερατική, υπάρχει ως «είδος» μας είπε, ενώ επεσήμανε ότι πρόκειται για μία συναυλία, με ιδιαίτερη σημασία, καθώς διοργανώνεται από το Πρόγραμμα Μουσικής του Hellenic American College. Στην ερώτησή μας, αν έχει κάποια ιδιαίτερη δυσκολία η μελοποίηση της ιερατικής ποίησης, ο κ. Μούζας, τόνισε ότι «θέλει προσοχή και σοβαρότητα επειδή π.χ. στο ποίημα που ανέλαβα εγώ, γίνεται αναφορά στο Θεό, την Αγάπη, την Ειρήνη, την Αλήθεια. Είναι έννοιες που έχουν μεγάλη βαρύτητα και πρέπει να τις προσεγγίσει κανείς με την αρμόζουσα σοβαρότητα, ώστε να μην χάσουν την πραγματική τους διάσταση». 

Αξίζει να θυμίσουμε πως την πρωτότυπη παραγωγή με τίτλο «Ιερατική Ποίηση» είχε προτείνει ο θεολόγος και μουσικός Παναγιώτης Αντ. Ανδριόπουλος στον Πατρινό μουσικοσυνθέτη και τραγουδοποιό Θάνο Μικρούτσικο, για την "Πάτρα - Πολιτιστική Πρωτεύουσα 2006". Ο Θάνος Μικρούτσικος ενέκρινε την πρόταση και ξεκίνησε αμέσως η υλοποίησή της. Η παραίτησή του όμως από την Καλλιτεχνική διεύθυνση του θεσμού, είχε ως συνέπεια την ακύρωσή της από την διάδοχη κατάσταση. Τον Ιανουάριο του 2007 ο Παναγιώτης Ανδριόπουλος με το Καλλιτεχνικό του Σύνολο «Πολύτροπον», πραγματοποίησε την συγκεκριμένη παραγωγή στην ιστορική αίθουσα της Φιλαρμονικής - Ωδείο Πατρών στην Ρήγα Φεραίου και Γκότση.


ecclesia. gr

Το Πρόγραμμα Μουσικής (ΒΜ) του Hellenic American College (HAEC) σε συνεργασία με το Hellenic American University (Manchester, NH, USA) και το Καλλιτεχνικό Σύνολο «Πολύτροπον» παρουσιάζουν μουσική εκδήλωση αφιερωμένη στην Ιερατική Ποίηση, με τραγούδια για φωνή και πιάνο σύγχρονων Ελλήνων συνθετών, πάνω σε ποίηση σύγχρονων Ορθοδόξων κληρικών. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 10 Μαρτίου 2015, στις 20:00, στο Θέατρο της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης, Μασσαλίας 22, Κολωνάκι.
Η συνέχεια εδώ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails