Παρασκευή 14 Φεβρουαρίου 2014, στις 8 το βράδυ, στην αίθουσα της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Πατρών (Μαιζώνος 110), θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση κατά την οποία θα παρουσιαστούν οι ηχογραφήσεις Εκκλησιαστικής μουσικής του μακαριστού Μητροπολίτου Πατρών Νικοδήμου Βαλληνδρά (1915-2008).
Η εκδήλωση διοργανώνεται από το Κέντρον Ερευνών και Εκδόσεων σε συνεργασία με τον Πολιτιστικό Οργανισμό του Δήμου Πατρέων και την Δημοτική Βιβλιοθήκη. Η παρουσίαση θα γίνει από τον συνεργάτη του Κέντρου Ερευνών και Εκδόσεων Θεολόγο και μουσικό Παναγιώτη Αντ. Ανδριόπουλο.
Συγκεκριμένα, θα παρουσιαστούν οι ηχογραφήσεις τις οποίες πραγματοποίησε στις σειρές «Μνημεία Εκκλησιαστικής Μουσικής» και «Σύμμεικτα Εκκλησιαστικής Μουσικής» του Προγράμματος ηχογραφήσεων που εμπνεύστηκε και υλοποιεί ο Δρ. Φιλολογίας Μανόλης Κ. Χατζηγιακουμής.
Στη σειρά «Μνημεία Εκκλησιαστικής Μουσικής», ο Μητροπολίτης Νικόδημος Βαλληνδράς ηχογράφησε ολόκληρο το αργό Ειρμολόγιο των Καταβασιών, στο μέλος του Πέτρου Πελοποννησίου, Καλοφωνικούς Ειρμούς, Οκτάηχα μαθήματα, Πολυελέους και τα Ιδιόμελα της Μ. Τεσσαρακοστής, ενώ στη σειρά «Σύμμεικτα Εκκλησιαστικής Μουσικής» περιέχονται μέλη που έψαλλε επί σειρά ετών κατά τις χοροστασίες του ο μακαριστός ιεράρχης, καθώς και δικές του συνθέσεις.
Οι ψηφιακοί αυτοί δίσκοι συνοδεύονται από πολυσέλιδα βιβλία, τα οποία περιλαμβάνουν κείμενα του Μανόλη Χατζηγιακουμή για την ιστορία, το είδος και την ερμηνεία των μελών, καθώς επίσης και όλα τα αντίστοιχα μουσικά κείμενα.
Στην εκδήλωση της 14ης Φεβρουαρίου θα ακουστούν αντιπροσωπευτικά ηχητικά δείγματα και θα προβληθεί ανάλογο οπτικό υλικό.
Ο Μανόλης Χατζηγιακουμής γράφει για τον μουσικολογιώτατο Μητροπολίτη:
Ως εκκλησιαστικός μουσικός, ο Μητροπολίτης Νικόδημος Βαλληνδράς αποτελεί μιαν εξαιρετικά ενδιαφέρουσα περίπτωση.
Λειτουργικός αρχιερεύς, ψάλτης ηδύφωνος και αρχαιοπρεπής, ακόμη ικανός συνθέτης, από τους πιο αξιόλογους της εποχής μας. Στα πρώτα νεανικά του χρόνια άσκησε την ψαλτική τέχνη σε πολλούς ναούς των Aθηνών. Oι δυνατότητές του καλύπτουν όλο το φάσμα του εκκλησιαστικού ρεπερτορίου, υπερέχει ωστόσο σε όσα μέλη διατηρούνται ενεργά και ζωντανά στη λειτουργική πράξη.
Tο ερμηνευτικό του ιδίωμα, διανθισμένο με πολλά εξπρεσιονιστικά στοιχεία, συγκλίνει σε ύφος έλλογο, πειθαρχημένο και ομοιογενές. Aπό μιάν άποψη, παραπέμπει στο κλίμα του Oικουμενικού πατριαρχείου και της Kωνσταντινούπολης γενικότερα. Eυεξήγητο, αφού ο κυριότερος δάσκαλός του υπήρξεν ο Γρηγόριος Bαλληνδράς (θείος από πατέρα), ο οποίος, με τη σειρά του, υπήρξε μαθητής του ονομαστού πρωτοψάλτη της Mεγάλης του Xριστού Eκκλησίας Iακώβου Nαυπλιώτη. O μητροπολίτης Nικόδημος Bαλληνδράς στοιχείται ανάμεσα στους μεγάλους παραδοσιακούς ψάλτες της εποχής μας (τον Θρασύβουλο Στανίτσα και τον π. Διονύσιο Φιρφιρή), συνεχίζοντας μάλιστα την παλαιά παράδοση των ιερωμένων μουσικών (του Mπαλασίου και, κυρίως, του επίσης μητροπολίτη Γερμανού του Nέων Πατρών).
Παραθέτουμε εδώ τον πρώτο στίχο από τον Πολυέλεο του Πέτρου Μπερεκέτου "Λόγον αγαθόν" σε ήχο δ' άγια, σε ερμηνεία Μητροπολίτου Νικοδήμου Βαλληνδρά.
Τον μεγάλο αυτό πολυέλεο (διάρκεια 78 λεπτά) ηχογράφησε ολόκληρο ο Μητροπολίτης Νικόδημος και εκδόθηκε σε ψηφιακό δίσκο από το Κέντρον Ερευνών και Εκδόσεων σε επιμέλεια του Μανόλη Κ. Χατζηγιακουμή.
Ισοκράτες: Παναγιώτης Μάθος, Παναγιώτης Ανδριόπουλος, Κώστας Λανάρας.
Ο ψηφιακός δίσκος περιέχεται στην κασετίνα με τίτλο ΠΟΛΥΕΛΕΟΙ (17ος - 19ος αι.) που εξέδωσε το ΚΕΡΕ (2013), η οποία περιλαμβάνει, επίσης, τέσσερα cd στα οποία Πολυελέους ψάλλει ο αείμνηστος πρωτοψάλτης Λεωνίδας Σφήκας.
Ο ψηφιακός δίσκος περιέχεται στην κασετίνα με τίτλο ΠΟΛΥΕΛΕΟΙ (17ος - 19ος αι.) που εξέδωσε το ΚΕΡΕ (2013), η οποία περιλαμβάνει, επίσης, τέσσερα cd στα οποία Πολυελέους ψάλλει ο αείμνηστος πρωτοψάλτης Λεωνίδας Σφήκας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου