Δευτέρα 9 Δεκεμβρίου 2013

"ΤΑ ΜΟΥΣΙΚΑ ΤΑΞΙΔΙΑ ΤΟΥ ΜΑΡΚΟ ΠΟΛΟ" ΣΤΗ ΣΤΕΓΗ ΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΤΕΧΝΩΝ


"Τα μουσικά ταξίδια του Μάρκο Πόλο" είναι ο τίτλος της συναυλίας του σχήματος Εν χορδαίς και του Κυριάκου Καλαϊτζίδη, που θα πραγματοποιηθεί στη Στέγη Γραμμάτων και  Τεχνών του Ιδρύματος Ωνάση, την Τρίτη 10 Δεκεμβρίου 2013, ώρα 20:30. 
"Τα μουσικά ταξίδια του Μάρκο Πόλο" παρουσιάσθηκαν για πρώτη φορά στις 31 Οκτωβρίου 2009 στο Hong Kong City Hall Concert Hall σε παραγγελία του Silk Road Art Music Festival. Ακολούθησαν οι παραστάσεις στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης (2010), Beiteddine International Festival (Βηρυτός 2013) και έπονται μέσα στο 2014 συναυλίες στο Μόντρεαλ, το Τορόντο, το Κεμπέκ, το Παρίσι και άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες. Παράλληλα, η μουσική της παράστασης κυκλοφορεί σε CD από τη φημισμένη δισκογραφική εταιρία World Village - Harmonia Mundi. 
Στη συναυλία στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών οι ακροατές θα ταξιδέψουν στο Δρόμο του Μεταξιού, με ήχους που ανιχνεύονται στο 13ο και 14ο αιώνα, στον αχανή γεωγραφικά χώρο που διέσχισε ο Μάρκο Πόλο: Κλασική κινεζική μουσική, ουζμπεκικά τραγούδια, ινδικές παραδόσεις, λόγια περσική μουσική, βυζαντινό μέλος, μεσαιωνική μουσική από τη Βενετία...


Παράλληλα, θα ακουστούν συνθέσεις του Κυριάκου Καλαϊτζίδη, γραμμένες ειδικά για την παράσταση και εμπνευσμένες από τις ποικίλες εσωτερικές διαδρομές του Βενετού ταξιδευτή, όπως αυτές αντικατοπτρίζονται στις αγωνίες του σύγχρονου ανθρώπου. Ο Μάρκο Πόλο πορεύτηκε στις αρχαίες διαδρομές του μεταξιού, διαδρομές που σαν λεπτές μετάξινες κλωστές έφεραν κοντά για αιώνες ανθρώπους, πολιτισμούς, ήθη, έθη και μουσικά όργανα.
Σημαντική η παρουσία, στη συναυλία, προσκεκλημένων μουσικών (από Ιταλία, Ιράν, Κίνα και Μογγολία) και της δικής μας Μαρίας Φαραντούρη. 
Περισσότερα για τη συναυλία διαβάστε εδώ.

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Δεν έχω ακούσει την συγκεκριμένη μουσική, αλλά πράγματι η μουσική παραγωγή των "Εν Χορδαίς" χρειαζόταν ανανέωση και εμπλουτισμό, τα τελευταία χρόνια.
Πάντως πρέπει να πούμε, ότι η ιδέα του ταιριάσματος διαφόρων παραδόσεων σε μία παράσταση είναι παλαιότερη, και έχει παρουσιαστεί πολλές φορές, από τον Jordie Savall.

Ανώνυμος είπε...

Μην το χασετε , δειτε το

Related Posts with Thumbnails