Δευτέρα 16 Δεκεμβρίου 2013

ΑΛΕΚΟΣ ΦΑΣΙΑΝΟΣ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ - ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΕΚΘΕΣΗΣ ΕΡΓΩΝ ΤΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΥΠΡΙΟ ΠΡΟΕΔΡΟ

Κύπρος
Του Αριστείδη Βικέτου 
Κορυφαίο γεγονός για τα πολιτιστικά και εικαστικά δρώμενα της Κύπρου των τελευταίων χρόνων αποτελεί η έκθεση με την καινούργια εικαστική πρόταση του διαπρεπούς Έλληνα δημιουργού, Αλέκου Φασιανού. 
Την έκθεση, που παρουσιάζεται στην «GOLDEN GALLERY BY KAPATAYS», στην Λευκωσία και θα παραμείνει ανοικτή μέχρι το τέλος του μηνός, εγκαινίασε ο πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης, παρουσία του Αλέκου Φασιανού και πλήθους φιλοτέχνων. Τα περισσότερα από τα πενήντα έργα της έκθεσης πωλήθηκαν ήδη. 
Ο πρόεδρος Αναστασιάδης, μιλώντας στα εγκαίνια, χαρακτήρισε την έκθεση «γιορτή της τέχνης και του πολιτισμού». Παρατήρησε ότι οι πολιτικοί περνούν και φεύγουν, αλλά ένα Φασιανό ουδείς μπορεί να τον διαγράψει, γιατί θα παραμένουν για πάντα τα έργα του. Όπως είπε και ο Οδυσσέας Ελύτης ανέφερε ο Νίκος Αναστασιάδης: «Δύο είναι οι δυνάμεις που διεκδικούνε τον πρώτο ρόλο στη διαμόρφωση ενός έργου τέχνης: η σοφία και η σπάθα του Μεγαλέξανδρου». Σπάθα του Φασιανού, επεσήμανε, δεν στάθηκε η τεχνική του, «αλλά ο μύθος των παιδικών του χρόνων. Και σοφία του η επιμονή να διατηρεί και να αναπτύσσει τον μύθο αυτό». Αν και η Γαλλία, ανέφερε ο κ. Αναστασιάδης, υπήρξε η δεύτερη πατρίδα του Φασιανού, η Ελλάδα, όπως ο ίδιος δήλωσε, ήταν πάντοτε μαζί του. Η επιμονή, συνέπεια και ιδιαιτερότητα του Φασιανού συνέβαλαν στην ανάδειξη του καλλιτέχνη ανάμεσα στους σημαντικότερους Έλληνες ζωγράφους του 20ού αιώνα, είπε ο πρόεδρος Αναστασιάδης και τόνισε: «Η αρχαία ελληνική αγγειογραφία, η βυζαντινή και λαϊκή παράδοση, αλλά και τύποι της μοντέρνας τέχνης βρίσκονται στο υπόβαθρο της καλλιτεχνικής δημιουργίας του Φασιανού, που, μέσα από το καθαρό και ενιαίο χρώμα, το ελεύθερο και δεξιοτεχνικό σχέδιο, την "παιδικότητα" και την ευαισθησία της απόδοσης, καταλήγει σε προσωπικές διατυπώσεις. Αυτή ακριβώς είναι η τέχνη του Φασιανού, η προέκταση των εσωτερικών του συναισθημάτων προς το θεατή, ένας συνεχής διάλογος με τους ανθρώπους, τη φύση και την ιστορία». 


Συγκινημένος ο Αλέκος Φασιανός ευχαρίστησε τον πρόεδρο Αναστασιάδη και είπε ότι δεν αντιγράφει κάτι που βλέπει, αλλά προσπαθεί να το εκφράσει. Ο Έλληνας δημιουργός δώρισε στον πρόεδρο Αναστασιάδη το έργο του «Μέγας Αλέξανδρος». 
Στην τελετή των εγκαινίων μίλησε και ο διευθυντής σύνταξης της εφημερίδας «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ» Κύπρου, Ανδρέας Παράσχος, η οποία είναι ο χορηγός επικοινωνίας της έκθεσης. Ο κ. Παράσχος τόνισε ότι ο Αλέκος Φασιανός «κρατά σε χαλεπούς καιρούς την Ελλάδα ψηλά».


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails