Παρασκευή 27 Δεκεμβρίου 2013

Ο ΝΙΚΟΣ ΔΗΜΗΤΡΑΤΟΣ ΕΡΜΗΝΕΥΕΙ ΜΑΝΟ ΧΑΤΖΙΔΑΚΙ - ΕΝΑ ΣΠΑΝΙΟ ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΟ


Ο Νίκος Δημητράτος, που "έφυγε" χθες, είχε παραχωρήσει μια συνέντευξη στο δημοσιογράφο - φιλόλογο Σπύρο Αραβανή για το περιοδικό "ΌΑΣΙΣ" τον Οκτώβριο του 2009. Ρωτήθηκε και για τη σχέση του με τη βυζαντινή μουσική και είπε τα εξής ενδιαφέροντα: 
 - Ξεκινήσατε από πολύ μικρή ηλικία να ασχολείστε με τη βυζαντινή μουσική. Αισθάνεστε την επιρροή της στην τραγουδιστική σας εκφορά
- Σε μεγάλο βαθμό. Το 1948, σε ηλικία έξι χρόνων, με έστειλε η μητέρα μου στη Μητρόπολη Αθηνών να γίνω παπαδάκι. Στους τρεις μήνες, περίπου, αντιλαμβάνομαι ότι και άλλοι εκτός της χορωδίας ψέλνουν μέσα στο ιερό, κι έτσι ανοίγω κι εγώ το στόμα μου και επαναλαμβάνω ό,τι ακούω. Η φωνή μου άρεσε στον διευθυντή της χορωδίας, Μιχάλη Χατζή, και από τότε, και για 34 ολόκληρα χρόνια, ήρθα σε επαφή με τη βυζαντινή μουσική, σπουδάζοντάς την και ψέλνοντας στην εκκλησία. 
Ολόκληρη τη συνέντευξη διαβάστε εδώ
Ο Ν. Δημητράτος συνεργάστηκε με πολλούς έλληνες συνθέτες, αλλά όχι με τον Μάνο Χατζιδάκι. Εδώ παραθέτουμε μια σπάνια και ανέκδοτη ηχογράφηση, όπου ο Δημητράτος τραγουδάει Μάνο Χατζιδάκι: το γνωστό "Ένα μύθο θα σας πω" και το επίσης δημοφιλές "Μια πόλη μαγική". Τόσο η ενορχήστρωση όσο και η ερμηνεία του Ν. Δημητράτου παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails