Πέμπτη 26 Δεκεμβρίου 2013

ΝΙΚΟΣ ΔΗΜΗΤΡΑΤΟΣ - "ΕΦΥΓΕ" ΕΝΑΣ ΣΠΟΥΔΑΙΟΣ ΕΡΜΗΝΕΥΤΗΣ


Πέθανε σήμερα τα ξημερώματα (26 Δεκεμβρίου 2013), μετά από εγκεφαλικό επεισόδιο ο τραγουδιστής και ηθοποιός Νίκος Δημητράτος, σε ηλικία 71 ετών. 
Η κηδεία του θα γίνει αύριο Παρασκευή 27 Δεκεμβρίου στο Νεκροταφείο του Βύρωνα, στις 2.30 μ.μ. Η οικογένειά του επιθυμεί, αντί στεφάνων, προσφορά χρημάτων στη Μη Κυβερνητική Οργάνωση ''Κιβωτός του Κόσμου''. 
Ο Νίκος Δημητράτος γεννήθηκε στις 6 Μαρτίου του 1942 στην Αθήνα. Σπούδασε σολφέζ, βυζαντινή μουσική και θέατρο στη σχολή του Γρηγόρη Βαφιά. 
Πρωτοεμφανίστηκε στο θέατρο σε δύο παραστάσεις - σταθμούς κατά την περίοδο της δικτατορίας: αρχικά το 1971 στο «Παραμύθι χωρίς όνομα» του Ι. Καμπανέλλη με τον θίασο της Νέας Πορείας και στη συνέχεια στην ιστορική παράσταση «Το μεγάλο μας τσίρκο» του Ι. Καμπανέλλη με τον θίασο της Τζ. Καρέζη και του Κ. Καζάκου - μία παράσταση που σηματοδότησε την έναρξη της πολυετούς συνεργασίας του με τον Σταύρο Ξαρχάκο.  
Επίσης συνεργάστηκε με τον θίασο του Γ. Μιχαλακόπουλου και με τον Μ. Βολανάκη, ενώ έπαιξε και έγραψε τη μουσική για την παράσταση του «Ματωμένου γάμου» (Φ. Γκ. Λόρκα) στο θέατρο Στοά του Θ. Παπαγεωργίου και της Λ. Πρωτοψάλτη. Συνεργάστηκε επίσης με το Δ.Η.Π.Ε.Θ.Ε. Κοζάνης στην παράσταση «Μιας πεντάρας νιάτα» (Κ. Πρετεντέρη - Α. Γιαλαμά) καθώς και με το "Παιδικό στέκι" του Εθνικού Θεάτρου στην παράσταση «Η Χώρα των πουλιών» (διασκευή του Γ. Καλαντζόπουλου στους «Όρνιθες» του Αριστοφάνη).  Στο τραγούδι εμφανίστηκε κατά την εποχή του Νέου Κύματος στις μπουάτ της Πλάκας. 
Συνεργάστηκε με σημαντικούς συνθέτες όπως ο Σταύρος Κουγιουμτζής, ο Χρήστος Λεοντής, ο Δήμος Μούτσης, ο Ηλίας Ανδριόπουλος, ο Γιώργος Χατζηνάσιος, ο Μίμης Πλέσσας, ο Νότης Μαυρουδής, ο Δημήτρης Λάγιος, ο Δημήτρης Παπαδημητρίου, ο Δημήτρης Λέκκας και ο Θοδωρής Ξυδιάς. 
Παράλληλα συμμετείχε σε συναυλίες και μουσικές παραστάσεις με πολλούς ακόμα σημαντικούς Έλληνες τραγουδιστές και μουσικοσυνθέτες, όπως Μάρκος και Στέλιος Βαμβακάρης, Σωτηρία Μπέλλου, Νίκος Ξυλούρης, Απόστολος Καλδάρας, Ελένη Βιτάλη, Θανάσης Γκαϊφύλιας, Σωτηρία Λεονάρδου κ.α. 
Πήρε μέρος ως τραγουδιστής και ηθοποιός στην ταινία του Κώστα Φέρρη «Ρεμπέτικο», ενώ ως ηθοποιός συμμετείχε σε αρκετές ταινίες, μεταξύ των οποίων συγκαταλέγονται οι βραβευμένες «Κλειστή στροφή» και «Η εποχή των δολοφόνων» του Νίκου Γραμματικού, «Δικτάτωρ καλεί Θανάση» του Πάνου Γλυκοφρύδη κ.α. 


Το 1991 απέσπασε το Κρατικό Βραβείο β’ ανδρικού ρόλου για την ερμηνεία του στην ταινία «Άντε γεια» του Γιώργου Τσεμπερόπουλου. Επίσης συμμετείχε σε πολλές παραστάσεις στο «Θέατρο της Δευτέρας» της ΕΡΤ, στα «Παιδικά Παραμύθια» του Νίκου Πιλάβιου καθώς και σε σήριαλ όπως «Οι Έμποροι των Εθνών» του Κώστα Φέρρη, «Παράξενος ταξιδιώτης» του Βασίλη Γεωργιάδη και σε άλλα. 
Ο Νίκος Δημητράτος ήταν αναμφισβήτητα ένας σπουδαίος ερμηνευτής. Σπάνια βγαίνουν τέτοιοι στις μέρες μας. Η ερμηνεία του στο Ρεμπέτικο του Ξαρχάκου παραμένει αξεπέραστη, τριάντα χρόνια μετά... Όσοι κι αν τραγούδησαν μετέπειτα τα τραγούδια από το Ρεμπέτικο, αναπόφευκτα προσέκρουαν στην δική του μοναδική ερμηνεία. Τα μελίσματά του στο Μάνα μου Ελλάς και σε άλλα τραγούδια του Ρεμπέτικου, ήταν πραγματικά σπουδαία. Πλούσια κι ανεπιτήδευτα μαζί, γιατί ακριβώς ήταν πηγαία.
Ήταν ένας σεμνότατος καλλιτέχνης, ο οποίος θα είχε πολύ μεγαλύτερη απήχηση, αν πρόβαλε τον εαυτό του. Εκείνος όμως ήταν έξω από τέτοια λογική. 
Αιωνία του η μνήμη!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails