Σάββατο 14 Δεκεμβρίου 2013

"ΟΧΙ" ΤΟΥ ΑΜΕΡΙΚΗΣ ΦΙΛΙΠΠΟΥ (Πατριαρχείο Αντιοχείας) ΣΕ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΤΟΥ ΟΜΠΑΜΑ


Του Παναγιώτη Αντ. Ανδριόπουλου 
Ο Αρχιεπίσκοπος Νέας Υόρκης και Μητροπολίτης Βορείου Αμερικής Φίλιππος, ιεράρχης του Πατριαρχείου Αντιοχείας, είναι - για όσους γνωρίζουν - ισχυρός άνδρας του δοκιμαζομένου Πατριαρχείου. Ίσως είναι πια ο πιο σημαντικός ιεράρχης, μετά τον εκάστοτε Πατριάρχη, αφού ποιμαίνει τους πολυάριθμους Αντιοχειανούς της Αμερικής, πολλοί εκ των οποίων έχουν καταστεί παράγοντες στην Αμερικανική κοινωνία. 
Ο Σεβ. Φίλιππος Σαλίμπα γεννήθηκε στο Αμπού Μιζάν του Λιβάνου στις 10 Ιουνίου 1931. Σπούδασε τη Θεολογία στη Θεολογική Σχολή Αγίου Βλαδιμήρου Νέας Υόρκης. Πρεσβύτερος χειροτονήθηκε την 1 Μαρτίου 1959. Στις 14 Αυγούστου 1966 χειροτονήθηκε Μητροπολίτης Νέας Υόρκης. Στις 19 Αυγούστου 1975 μετά τη συνένωση όλων των Επισκοπών του Πατριαρχείου Αντιοχείας στις Η.Π.Α. σε μία ονομάστηκε Μητροπολίτης Βορείου Αμερικής. Στις 9 Οκτωβρίου 2003 η Μητρόπολη ανακηρύχθηκε Αυτόνομη από το Πατριαρχείο Αντιοχείας με πρώτο προκαθήμενο τον Μητροπολίτη Φίλιππο. Αυτή η ανακήρυξη της Αυτονομίας (συμπληρώθηκαν φέτος 10 χρόνια) ανέδειξε τον Μητροπολίτη Φίλιππο ως ηγέτη των Αντιοχειανών της Αμερικής, και η σχέση του με το Πατριαρχικό Κέντρο χαρακτηρίζεται από ουσιαστική και όχι - ψιλώ ονόματι - αυτονομία. 
Αυτός, λοιπόν, ο ιεράρχης ενήργησε ως "Προκαθήμενος" στο ζήτημα του τραγικού πολέμου στην Συρία, που βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, αφού αρνήθηκε πρόσκληση του Αμερικανού Προέδρου Ομπάμα για να παραστεί σε χριστουγεννιάτικη δεξίωση στο Λευκό Οίκο. Την ώρα που ο Πατριάρχης Αντιοχείας Ιωάννης περιορίζεται σε εκκλήσεις, ο Αμερικής Φίλιππος ρίχνει το γάντι στον Πλανητάρχη! Του γράφει ότι δεν μπορεί να παραστεί στη δεξίωση γιατί οι αδελφοί του στη Συρία διώκονται και δοκιμάζονται σκληρά. 
Ειδικά για το θέμα των απαχθέντων μοναζουσών της Αγίας Θέκλας, ο Μητροπολίτης Φίλιππος γράφει στον Ομπάμα ότι επικοινώνησε με το Υπουργείο Εξωτερικών των Η.Π.Α. και μίλησε με τον Πρέσβη Ford, ο οποίος διαβεβαίωσε ότι πράττει ό,τι είναι δυνατό, για να κατορθωθεί η απελευθέρωση των δυο απαχθέντων Μητροπολιτών και των μοναχών, αλλά χωρίς κάποιο αποτέλεσμα. Κι ακόμα λέει σταράτα στον Ομπάμα σχετικά με το πρόσφατο βίντεο που έδειχνε τις μοναχές σε ...ευφορία: "Γνωρίζουμε την αλήθεια, Κύριε Πρόεδρε. Η αλήθεια είναι ότι  αυτό το βίντεο δημιουργήθηκε κάτω από ακραία ψυχολογική πίεση, την οποία οι μοναχές βιώνουν κάθε ημέρα. Υπάρχουν τόσοι λόγοι να φοβόμαστε για την ασφάλειά τους". 
Η τελική παράγραφος του γράμματος του Μητροπολίτου Φιλίππου στον Ομπάμα είναι εξαιρετικά ρεαλιστική! Ξέρει ότι δεν μπορούν να γίνουν πολλά πράγματα: "Εν τέλει, Κύριε Πρόεδρε, ο,τιδήποτε μπορείτε να κάνετε ως ο ηγέτης του ελεύθερου κόσμου, για να σταματήσετε την αιματοχυσία και την καταστροφή στη Συρία, θα εκτιμηθεί πολύ βαθιά. Η ειρήνη των Χριστουγέννων, την οποία αυτός ο κατεστραμμένος κόσμος δεν κατανοεί, ας κατοικήσει στις καρδιές σας και στις καρδιές της οικογένειάς σας για πάντα". Μέσα σ' ένα δισέλιδο γράμμα ο Αμερικής Φίλιππος τα λέει όλα! Ο Θεός να βάλει το χέρι του, γιατί από τους ηγέτες του κόσμου τούτου δεν μπορεί να περιμένει κανείς και πολλά.
Ολόκληρη την επιστολή στα αγγλικά μπορείτε να διαβάσετε εδώ
Εμείς παραθέτουμε στη συνέχεια την μετάφρασή της στα ελληνικά, η οποία έγινε ειδικά για την Ιδιωτική Οδό


Αγαπητέ Κύριε Πρόεδρε και κυρία Ομπάμα, 
Σας αποστέλλω χαιρετισμούς και τις καλύτερες ευχές μου για εσάς και τις δύο πολύτιμες κόρες σας στο πνεύμα της περιόδου των Άγιων Χριστουγέννων. Με τιμή δέχτηκα την πρόσκληση σας, να παρευρεθώ στη δεξίωση για τις Γιορτές στο Λευκό Οίκο, την Παρασκευή, 6 Δεκεμβρίου, 2013.
Θυμάμαι έντονα, όταν παρευρέθην στο Λευκό Οίκο, δυο χρόνια πριν στην αντίστοιχη δεξίωση. Η φωτογραφία μας από εκείνη την πρόσφορη περίσταση, συνεχίζει να διακοσμεί το γραφείο μου. Δυστυχώς, Κύριε Πρόεδρε, δεν παρέστην στη φετινή δεξίωση, διότι ενώ αισθάνομαι τη χαρά των Χριστουγέννων, δε νιώθω τη γαλήνη των Χριστουγέννων. Είναι αυτή η γαλήνη, που διακηρύττουν οι άγγελοι την Άγια Νύχτα «Δόξα εν υψίστοις Θεώ και επί γης ειρήνη, εν ανθρώποις ευδοκία» (Λουκάς β:14). Παρόλο που είμαι Λιβανέζος εκ γενετής κι ένας υπερήφανος Αμερικανός πολίτης τα τελευταία πενήντα επτά χρόνια, έλαβα τη δευτεροβάθμια εκπαίδευσή μου στις πόλεις Χομς και Δαμασκό της Συρίας. 
Κύριε Πρόεδρε, δε νιώθω τη γαλήνη των Χριστουγέννων, διότι δεν υπάρχει ειρήνη ούτε στο Λίβανο ούτε στη Συρία. Κατά τη διάρκεια των χρόνων, που πέρασα στη Συρία ως μαθητής κι ως γραμματέας του τέως Πατριάρχη Αλέξανδρου Ταχάν, έφαγα το ψωμί της Συρίας, ήπια το νερό της Συρίας, ανέπνευσα τον αέρα της Συρίας κι απήλαυσα την πολύ γενναιόδωρη φιλοξενία του Συριακού Λαού.
Όχι, Κύριε Πρόεδρε, δε νιώθω τη γαλήνη των Χριστουγέννων, όταν δύο από τους αδελφούς μου, Μητροπολίτες Boulos Yazigi και Youhanna Ibrahim βρίσκονται ακόμα όμηροι στη Βόρεια Συρία, χωρίς κάποιο νεότερο από την ημέρα της απαγωγής τους. Για την ακρίβεια, Κύριε Πρόεδρε, δε γνωρίζουμε εάν είναι ζωντανοί ή νεκροί. Δύο εβδομάδες πριν, Κύριε Πρόεδρε, δώδεκα από τις Ορθόδοξες μοναχές μας απήχθησαν από τη Μονή της Αγίας Θέκλας στη Μααλούλα της Συρίας. Αυτές οι μοναχές είναι αθώες γυναίκες, που φροντίζουν κάποια ορφανά στη Μονή. Αυτές οι φιλειρηνικές γυναίκες δεν έχουν όπλα και δεν πολεμούν, παρά προσεύχονται για ειρήνη κάθε ημέρα και νύχτα. Επικοινώνησα με το Υπουργείο Εξωτερικών και μίλησα με τον Πρέσβη Ford, ο οποίος με διαβεβαίωσε ότι πράττει ό,τι είναι δυνατό, για να κατορθωθεί η απελευθέρωση των δυο απαχθέντων Αρχιεπισκόπων και των μοναχών, αλλά χωρίς κάποια αποτέλεσμα. 
Πρόσφατα ένα βίντεο δημοσιεύτηκε στο δίκτυο Αλ- Ζαζίρα, το οποίο φαινομενικά έδειξε τις μοναχές και την Ηγουμένη της Μονής, τη Μητέρα Πελαγία σε αιχμαλωσία, η οποία είπε ότι ζούσαν σε μια έπαυλη. Μα τι κοροϊδία! Εάν οι απαγωγείς ήθελαν οι μοναχές να αποφύγουν το βομβαρδισμό της Μααλούλα, θα μπορούσαν να τις έχουν στείλει στο Ορθόδοξο Πατριαρχείο της Δαμασκού, το οποίο μπορεί να φιλοξενήσει εκατό μοναχές. Γνωρίζουμε την αλήθεια, Κύριε Πρόεδρε. Η αλήθεια είναι ότι αυτό το βίντεο δημιουργήθηκε κάτω από ακραία ψυχολογική πίεση, την οποία οι μοναχές βιώνουν κάθε ημέρα. Υπάρχουν τόσοι λόγοι να φοβόμαστε για την ασφάλειά τους. 
Εν τέλει, Κύριε Πρόεδρε, ο,τιδήποτε μπορείτε να κάνετε ως ο ηγέτης του ελεύθερου κόσμου, για να σταματήσετε την αιματοχυσία και την καταστροφή στη Συρία, θα εκτιμηθεί πολύ βαθιά. Η ειρήνη των Χριστουγέννων, την οποία αυτός ο κατεστραμμένος κόσμος δεν κατανοεί, ας κατοικήσει στις καρδιές σας και στις καρδιές της οικογένειάς σας για πάντα. 
Με εκτίμηση, 
Μητροπολίτης Φίλιππος (Σαλίμπα)

3 σχόλια:

Αληθεύοντες εν αγάπη είπε...

Η Ιεράρχες αυτή την στάση πρέπει να κρατούν. Συγχαίρω τον Αρχιεπίσκοπο Νέας Υόρκης και Μητροπολίτη Βορείου Αμερικής Φίλιππο του Πατριαρχείου Αντιόχειας. Τα όσα γράφει στην επιστολή του είναι μια ομολογία και μαρτυρία. Ας την διαβάσουν και οι Ιεράρχες της Ελλαδικής Εκκλησίας που προσκυνούν χωρίς να αντιλέγουν σε δημάρχους, περιφερειάρχες, βουλευτές και υπουργούς. Χωρίς να τολμήσουν να τους ελέγξουν. Περί πρωθυπουργού …κρατούν σιγή ιχθύος.

Ανώνυμος είπε...

Αυτή η κίνηση του μητροπολίτη Φιλίππου είναι μια σπουδαία κίνηση διαμαρτυρίας! Δεν φτάνει που δεν πήγε στην δεξίωση του Ομπάμα, του την λέει και από πάνω!

Ανώνυμος είπε...

8-13
Συμφωνώ μαζί σου, αλλά όπως γνωρίζεις πολύ καλά, αν οι Ιεράρχες της Ελλαδικής Εκκλησίας κάνουν το ίδιο, είναι έτοιμοι "προοδευτικοί" αδελφοί, να τους εγκαλέσουν ότι αναμειγνύονται στην Πολιτική, ότι θέλουν να κυβερνήσουν, ότι είναι συντηρητικοί, φονταμενταλιστές, κλπ., κλπ., τα οποία έχουμε ακούσει τόοοοοοοοοσες φορές !!

Related Posts with Thumbnails