Σάββατο 28 Δεκεμβρίου 2013

ΜΙΑ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕ ΤΟΝ ΠΟΙΗΤΗ ΔΙΟΝΥΣΗ ΚΑΡΑΤΖΑ ΔΕΚΑΕΞΙ ΧΡΟΝΙΑ ΠΡΙΝ!...

Μια συνέντευξη μας με τον ποιητή Διονύση Καρατζά, δημοσιεύουμε σήμερα, αγαπητοί συνοδίτες, από τον καιρό της θητείας μας στον Τηλεοπτικό Σταθμό της Μητροπόλεως Πατρών "Λύχνος". 
Μια συνέντευξη στη σειρά των εκπομπών "Προς Εκκλησιασμόν", όπου προσωπικότητες της θεολογίας και της τέχνης είχαν το δικό τους βήμα. 
Η συνέντευξη με τον Δ. Καρατζά έγινε το 1997, δηλ. δεκαέξι χρόνια πριν! Από τότε πολλά, μα πάρα πολλά έχουν αλλάξει... Ωστόσο ο λιτός, περιεκτικός και ουσιαστικός λόγος του ποιητή και σήμερα μας συγκινεί και μας διδάσκει το "πού κείται το καίριον", που θα 'λεγε κι ο Ελύτης. 
Ο Διονύσης Καρατζάς έγινε γνωστός στο ευρύτερο κοινό και από τον Μίκη Θεοδωράκη, ο οποίος μελοποίησε ολόκληρους ποιητικούς κύκλους του Καρατζά. Βέβαια και αρκετοί άλλοι συνθέτες, έκτοτε, μελοποίησαν Καρατζά, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι ο ποιητικός του λόγος δεν είναι αυτοδύναμος. 
Κρατήστε τον λόγο του: "Η γοητεία της ζωής είναι η σύνθεση των αντιθέσεων". 
Πολύ σημαντικό το γεγονός ότι στη ροή της εκπομπής, μπαίνει ένα βίντεο όπου η Μαρία Φαραντούρη τραγουδάει ένα τραγούδι από τον κύκλο "Βεατρίκη στην Οδό Μηδέν", σε ποίηση Δ. Καρατζά και μουσική Μ. Θεοδωράκη. Από συναυλία στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, με την Ντόρα Μπακοπούλου στο πιάνο. Προσέξτε κάτι πολύ ενδιαφέρον. Ο Θεοδωράκης δανείζεται το γνωστό θέμα από τη Σονάτα του Σεληνόφωτος του Μπετόβεν, και πάνω εκεί χτίζει τη μελωδία του. 
Μπορείτε να δείτε και άλλες αναρτήσεις της Ιδιωτικής Οδού για τον ποιητή Διονύση Καρατζά εδώ

1 σχόλιο:

ΔΙΟΓΕΝΗΣ/ Ε.Μ. είπε...

" Η ΠΟΙΗΣΗ ΕΙΝΑΙ ΦΑΡΜΑΚΟ ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΟ"

Πολύ ενδιαφέρουσες οι απόψεις του κ.Καρατζά για το μεγαλείο της ποίησης!
Είναι ένας πολύ καλός ποιητής!

Τώρα, σχετικά με τις μελοποιήσεις του Θεοδωράκη, θεωρώ πως δεν είναι οι μελωδίες αυτές οι καλύτερες στιγμές του!
Και ξέρετε... ο ποιητής βρίσκεται σε πολύ μεγάλη αμηχανία, όταν απουσιάζει η χαρά του επιθυμητού μουσικού αποτελέσματος, γιατί όταν έχεις να κάνεις με μεγάλες μουσικές προσωπικότητες, σιωπάς από ευγένεια...
και φυσικά επαινείς... ακόμη και αν κάτι δεν σε ικανοποιεί!
Είναι το κόστος που πληρώνεις όταν συνεργαστείς με μεγάλα ονόματα!
Σού μένει,όμως, η χαρά της δόξας!
Κάτι είναι και αυτό!

Πάντως ο Καρατζάς είναι ένας αξιόλογος ποιητής!

ΔΙΟΓΕΝΗΣ/Ε.Μ.

Related Posts with Thumbnails