Κυριακή 11 Μαρτίου 2012

ΑΠΟΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΣΤΗ ΔΟΜΝΑ ΣΑΜΙΟΥ

φωτογραφία: Ιδιωτική Οδός
Η φωτογραφία της αείμνηστης, πλέον, Δόμνας Σαμίου που δημοσιεύουμε εδώ - μαζί με την μουσικολόγο Στεφανία Μεράκου, Διευθύντρια της Μεγάλης Μουσικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος "Λίλιαν Βουδούρη" - είναι από μια εκδήλωση για τον μεγάλο δάσκαλο της Εθνικής Μουσικής Σίμωνα Καρά, που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών το Νοέμβριο του 2008. Στην εκδήλωση συμμετείχε και η Δόμνα Σαμίου, μαθήτρια του Καρά. Περισσότερα δείτε εδώ
Η Δόμνα Σαμίου έφυγε από τα λυπηρά του βίου τούτου έχοντας αφήσει πίσω της ένα σπουδαίο έργο στον χώρο της παραδοσιακής μουσικής και έχοντας βαδίσει με συνέπεια και αυταπάρνηση την Ιδιωτική Οδό της, αφήνοντας σε όλους μας την παρακαταθήκη ότι ένας άνθρωπος μπορεί να κάνει πάρα πολλά! Αρκεί να πιστεύει σ' αυτό που κάνει και να μην υπολογίζει το όποιο κόστος. 
Την αποχαιρετώ με το "Θεοτόκε Παρθένε" της αρτοκλασίας σε ήχο πλ.α' που ερμηνεύει η ίδια με τη συνοδεία της Ελληνικής Βυζαντινής Χορωδίας του Λυκούργου Αγγελόπουλου (από συναυλία στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών).

  

3 σχόλια:

π.Ν.Σ. είπε...

Η κληρονομιά που μας άφησε μαζί με τον αείμνηστο Σίμωνα Καρά είναι τεράστια και πιθανώς δυσανάλογη με τη δυνατότητα να την διαχειριστούμε εμείς οι νεοέλληνες του Αθηναϊκού κρατιδίου!
Σίγουρα ψάλλουν μαζί στο υπερουράνιο θυσιαστήριο και πρεσβεύουν για όλο τον δυσμοιρο Ελληνισμό!

Ανώνυμος είπε...

Η Δομνα Σαμιου ηταν η μεγαλη
Κυρια του δημοτικου μας τραγουδιου.
Ηταν ΜΙΑ και ΜΟΝΑΔΙΚΗ !
Θα ειναι αισθητη η απουσια της απο
σημερα και στο εξης.
Θα μας λειψεις ΔΟΜΝΑ.....
Ο π.Ν.Σ. εχει απολυτο δικιο για
την διαχειρηση της κληρονομιας που
αφηνει.Το κρατος των νεοελληνων δεν
ενδιαφερεται για τον πολιτισμο του.
Μονον λογια,λογια,λογια.
Θυμαμαι τον λογο του,τοτε, υπουργου
Πολιτισμου Ε.Βενιζελου κατα την κηδεια του ΣΙΜ.ΚΑΡΑ. Υπεσχεθη την
αμεριστη συνδρομη της Πολιτειας για
την εκδοση του τεραστιου εργου του
διδασκαλου της Εθνικης μας Μουσικης
και οχι μονον."Του το οφειλουμαι"
ειχε,τοτε,τονισει.
Πριν λιγο καιρο διαβασα-δεν θυμαμαι
ακριβως σε ποια εφημεριδα-ενα σημειο συνεντευξης της συζυγου του διδασκαλου Αγγελικης Καρα." Μεχρι
σημερα δεν πηραμε τιποτε απο την
Πολιτεια.Ουτε ενα ΕΥΡΩ "
Ο καθενας μπορει να βγαλει τα δικα
του συμπερασματα.
ΑΝΤΙΟ ΔΟΜΝΑ.
Οσοι σε γνωρισαμε θα θυμομαστε ΠΑΝΤΟΤΕ την ευγενεια,την ζωντανια και το παθος σου για το παραδοσιακο
μας τραγουδι.

ΧΡ.Ι.ΔΡΟΥΓΚΑΣ

Στέλλα Γιαννακοπούλου είπε...

Πήγα στην κηδεία σου, έριξα κι εγώ στον τάφο σου τα λουλουδάκια μου και μια χούφτα χώμα κι ένιωσα τα δάκρυά μου να κυλούν, καθώς τραγουδούσα μαζί τους λυπητερά τραγούδια που φέραν το '22 απ' τις Χαμένες τους Πατρίδες...
Έφυγες, Δόμνα μας, σε μια καμπή της Ιστορίας του Γένους - κι ευτυχώς για σένα, όπως είπαν πολλοί από τους παρόντες -, για να μη δείς την Ελλάδα μας έτσι που τη ντροπιάσανε. Να μη βλέπεις τον πόλεμο που της κάνουν Ελληνώνυμοι πολιτικοί που τους κινούν οι ξένοι οίκοι, για να ξεχάσει ο λαός σου τις παραδόσεις του, την πίστη του, ακόμα και τη γλώσσα την ελληνική ν' απαρνηθεί και τη δημοτική του μουσική , που τόσο πάλεψες εσύ να διασώσεις!
Όχι, Δόμνα, θα ζεις! Έστω και στις συνειδήσεις των ολίγων "που στη ζωή των όρισαν και φυλάγουν Θερμοπύλες"! Στο υποσχόμαστε! Μεγάλη η κληρονομιά που μας άφησες, βαρειά η ευθύνη. Εμείς θα καταθέσουμε τις δυνάμεις μας και την αγάπη μας γι' αυτήν την Ελλάδα που χάνεται, έτσι "πεπτωχευμένοι", κατακρεουργημένοι, όπως μας θέλησαν, να τη διαφυλάξουμε και να τη μεταλαμπαδεύσουμε στα παιδιά μας γνήσια, όπως ΕΣΥ το θέλησες!
Έχε για πάντα γεια!
Στέλλα Γιαννακοπούλου
Εικαστικός - φιλόλογος

Related Posts with Thumbnails