Πέμπτη 1 Μαρτίου 2012

ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΑΚΑΔΗΜΙΑΣ ΘΕΟΛΟΓΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΣΤΟ ΒΟΛΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΘΗΝΑ


Η Ακαδημία Θεολογικών Σπουδών οργανώνει δημόσια διάλεξη σήμερα Πέμπτη 1 Μαρτίου 2012, και ώρα 7.30 μμ., στο Βόλο, στο Πνευματικό Κέντρο της Ι. Μ. Δημητριάδος, οδός Κ. Καρτάλη και Γαζή, με θέμα:
"Γιατί η Ορθόδοξη διδασκαλία για την θέωση γοητεύει τους δυτικούς χριστιανούς;"
Ομιλητής θα είναι ο Δρ Norman Russell, Διδάσκων στο Heythrope College του Πανεπιστημίου του Λονδίνου, επιφανής μελετητής της πατερικής σκέψης και γραμματείας αλλά και δόκιμος μεταφραστής στην αγγλική γλώσσα σημαντικών θεολογικών και φιλοσοφικών έργων σύγχρονων Ελλήνων θεολόγων και στοχαστών (όπως λ.χ. του Μητροπολίτη Περγάμου Ιωάννη Ζηζιούλα, Χρήστου Γιανναρά, Στέλιου Ράμφου, π. Νικολάου Λουδοβίκου, κ. ά.).
Στο πλαίσιο του μεταφραστικού αυτού έργου του (περισσότεροι από είκοσι τίτλοι από τις κύριες ευρωπαϊκές γλώσσες) έχει συνεργαστεί τόσο με τον Μητροπολίτη Διοκλείας Κάλλιστο Ware όσο και με τον Philip Sherrard για την πλήρη αγγλική έκδοση της Φιλοκαλίας.
Ο Δρ. Norman Russell, Ελληνικής καταγωγής (από την πλευρά της μητέρας του), είναι πτυχιούχος Αγγλικής γλώσσας και Φιλολογίας από το Πανεπιστημίο του Λονδίνου, ενώ είναι κάτοχος Μεταπτυχιακού και Διδακτορικού τίτλου Θεολογίας από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης. Πρίν εισέλθει στους κόλπους της Ορθόδοξης Εκκλησίας υπήρξε επί σειρά ετών ιερέας της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας. Το τελευταίο διάστημα παραδίδει μαθήματα Εκκλησιαστικής Ιστορίας των Πρώτων Χριστιανικών Αιώνων στο Heythrope College του Πανεπιστημίου του Λονδίνου. Στο πλούσιο συγγραφικό του έργο, πέραν των πολύ σημαντικών μεταφράσεων, περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων τα αυτοτελή έργα: Cyril of Alexandria, London-New York, Routledge, 2000, The Doctrine of Deification in the Greek Patristic Tradition, Oxford University Press, 2004, Theophilus of Alexandria, London-New York, Routledge, 2007, Fellow Workers with God: Orthodox Thinking on Theosis, Crestwood, New York, St Vladimir's Seminary Press, 2009. Σήμερα τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα επικεντρώνονται στη ζωή και θεολογική κληρονομιά του Αγίου Γρηγορίου Παλαμά.
Η Ακαδημία Θεολογικών Σπουδών θα διοργανώσει την ίδια εκδήλωση στην Αθήνα, τη Δευτέρα 5 Μαρτίου 2012, και ώρα 7.30 μμ., στην αίθουσα του Ιδρύματος Ποιμαντικής επιμόρφωσης της Ι. Αρχιεπισκοπής Αθηνών (οδός Αγίας Φιλοθέης 21, Μετρό Σύνταγμα).
Τέλος, το Σάββατο 3 Μαρτίου 2012 στην Αθήνα, θα πραγματοποιηθεί ειδικό Πατρολογικό Σεμινάριο με τίτλο "Υποδοχή του Παλαμισμού στη Δύση σήμερα". Το Σεμινάριο θα έχει ως κεντρικό ομιλητή τον Δρ. Θεολογίας Norman Russell, ενώ με σύντομες τοποθετήσεις τους θα παρέμβουν οι Δρ Σταύρος Γιαγκάζογλου, Σύμβουλος του Π. Ι., Διευθυντής του περ. Θεολογία, και Διδάσκων στο ΕΑΠ, η Αν. Καθηγήτρια Οικουμενικής Θεολογίας της Προτεσταντικής Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Πράγας (Τσεχία) Ivana Noble και ο π. Νικόλαος Λουδοβίκος Αν. Καθηγητής στην Ανώτατη Εκκλησιαστική Ακαδημία Θεσσαλονίκης και Διδάσκων στο Ορθόδοξο Ινστιτούτο του Cambridge.
Η διάλεξη του κ. Russell θα δοθεί στην ελληνική γλώσσα και η είσοδος θα είναι ελεύθερη για το κοινό.

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Καλά αυτοί ακόμα δεν βάλανε μυαλό;
Αφού τους ξεμπρόστιασε ο Πειραιώς τι θέλουν και μιλάνε;
Δεν πείστηκαν από τα λεγόμενα του αγίου επισκόπου-ομολογητου κ.Σεραφείμ;
Ο Θεός να τους βάλει μυαλό.

Ανώνυμος είπε...

αυτοί τον χαβά τους.
Εδώ ο κόσμος καίγεται και αυτοί την δουλειά τους.
Καλα δεν άκουσαν τον Πειραιώς και τον Αμβρόσιο που είπαν ότι είναι αιρετικά αυτά τα πράγματα;

Related Posts with Thumbnails