Τετάρτη, 7 Μαρτίου 2012

"ΕΛΕΝΗ Ή Ο ΚΑΝΕΝΑΣ" ΤΗΣ ΡΕΑΣ ΓΑΛΑΝΑΚΗ ΣΤΟ ΘΕΑΤΡΟ "ΑΝΕΣΙΣ"


Θυμάμαι πως το είχα δει πριν κάμποσα χρόνια στο Επίκεντρο της Πάτρας, που δεν υπάρχει πια, πάλι με την Αλεξάνδρα Σακελλαροπούλου. Μιλώ για τη θεατρική μεταφορά του μυθιστορήματος της Ρέας Γαλανάκη «ΕΛΕΝΗ, 'Η Ο ΚΑΝΕΝΑΣ», που είδα χθες βράδυ στο θέατρο ΑΝΕΣΙΣ (Θεατρική Σκηνή Ανδρέας Βουτσινάς).
Το θέμα του βραβευμένου βιβλίου της Ρέας Γαλανάκη αφορά στην πρώτη σπουδασμένη Ελληνίδα ζωγράφο, την Σπετσιώτισσα Ελένη Αλταμούρα- Μπούκουρα, που γεννήθηκε την χρονιά της επανάστασης του 1821. Κόρη καπετάνιου που υπήρξε μετέπειτα ο πρώτος θεατρώνης της Αθήνας. Πρόκειται για την ιστορία μιας Ελληνίδας που ντύθηκε άντρας προκειμένου να σπουδάσει ζωγραφική στην Ιταλία. Μέσα πό τις σελίδες του βιβλίου περνούν ο έρωτας και ο γάμος της με τον ζωγράφο και επαναστάτη Φραντζέσκο Σαβέριο Αλταμούρα, η επιστροφή της στην Αθήνα, νεοσύστατη πρωτεύουσα της Ελλάδας, η συνάντησή της με τον Όθωνα, ο θάνατος των παιδιών της, της κόρης της Σοφίας και του περίφημου ζωγράφου Ιωάννη Αλταμούρα, πάνω στη νιότη τους, η εξαφάνιση του τρίτου της παιδιού και ο έγκλειστος και μυστηριώδης βίος της, στις Σπέτσες, έως το θάνατό της το 1900.
Η θεατρική μεταφορά, ειδικά με τη μορφή μονόλογου, δεν είναι καθόλου εύκολη υπόθεση. Γιατί είναι και η γλώσσα της Γαλανάκη δύσκολη, δηλ. δεν είναι η συνήθης μυθιστορηματική, αλλά πιο ποιητική, που απαιτεί εγρήγορση από τον αναγνώστη για να την προσλάβει, άρα και από τον θεατή.
Το ρόλο της Ελένης ερμήνευσε η Αλεξάνδρα Σακελλαροπούλου, μεταφέροντάς μας στον ποιητικό κόσμο της Γαλανάκη, σε σκηνοθεσία Θέμη Μουμουλίδη. Φυσικά δεν πρόκειται για μια αφήγηση, αλλά για μια διείσδυση σ' ένα κόσμο αντισυμβατικό από κάθε άποψη.
Και βεβαια εξαιρετικό το γεγονός ότι τρεις γυναίκες συνομιλούν!
Η Αλταμούρα, η Γαλανάκη και η Σακελλαροπούλου.
Στο ΑΝΕΣΙΣ, λοιπόν, μέχρι τις 11 Απριλίου Ελένη ή ο Κανένας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails