Τετάρτη 28 Δεκεμβρίου 2011

«Ο Βασίλης κι ο Αι Βασίλης» από την Ελένη Λιντζαροπούλου


Η διαδικτυακή φίλη Ελένη Λιντζαροπούλου, θεολόγος και όχι μόνο, μας έδωσε αυτές τις μέρες ένα βιβλίο για παιδιά και για μεγάλους.
Το θέμα του είναι ποιος είναι ο Άγιος Βασίλης της Πρωτοχρονιάς, ποιος ο Άγιος Νικόλαος (Santa Claus), ποια η μεταξύ τους σχέση - αφού έχουν συνδυαστεί με τις εορτές των Χριστουγέννων και του Νέου Έτους - πού αρχίζει ο μύθος και πού η πραγματικότητα. Άρα το βιβλίο είναι και για παιδιά και για ανυποψίαστους μεγάλους (που δεν είναι και λίγοι).
Ο μικρός Βασίλης του βιβλίου, ο βαφτισιμιός της συγγραφέως, θέτει τα ερωτήματα και περιμένει απαντήσεις, τις οποίες παίρνει πλουσιοπάροχα. Με τρόπο απλό και κατανοητό, μα και τεκμηριωμένο.
Το βιβλίο διανθίζεται από κάλαντα του Αγίου Βασιλείου, από τη συνταγή μια βασιλόπιττας - πασπαλισμένης με πολλή αγάπη - και από ελκυστικές εικόνες της Μαρίας Πεπονά.
Σημειώνω ιδιαιτέρως την αμεσότητα της συγγραφέως Ελένης Λιντζαροπούλου, η οποία δεν διστάζει στο τέλος του βιβλίου να προσκαλέσει τους μικρούς αναγνώστες της και ...αυριανούς Άγιους Βασίληδες, να διαλεχθούν μαζί της και προς τούτο δίνει την διεύθυνσή της και άλλα στοιχεία επικοινωνίας. 
Νομίζω πως το δίδαγμα - για να το πούμε απλά - της συγγραφέως προς τους μικρούς αναγνώστες της κυρίως, είναι πως "Ο Άγιος Βασίλης υπάρχει και θα υπάρχει όσο τον αγαπάμε".
Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Παρρησία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails