Σάββατο 10 Δεκεμβρίου 2011

ΡΟΜΑΝΤΙΚΑ ΕΡΓΑ ΑΠΟ ΤΟ ΝΕΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΟΥΑΡΤΕΤΟ ΚΑΙ ΤΟΝ ΤΙΤΟ ΓΟΥΒΕΛΗ: Η καθαρή αλήθεια της μουσικής

Την Πέμπτη 8 Δεκεμβρίου το Νέο Ελληνικό Κουαρτέτο και ο πιανίστας Τίτος Γουβέλης ένωσαν τις δυνάμεις τους (στο Ίδρυμα Θεοχαράκη) στην ερμηνεία δύο θεμελιωδών έργων του ρομαντισμού: Το Κουϊντέτο για πιάνο και κουαρτέτο εγχόρδων σε μι ύφεση μείζονα, έργο 44 του Robert Schumann (1810-1856) και το Κουϊντέτο σε φα ελάσσονα, έργο 34 του Johannes Brahms (1833-1897).
Το Κουιντέτο με πιάνο του Schumann, γραμμένο το 1842, είναι ένα από τα κορυφαία έργα μουσικής δωματίου του Γερμανού ρομαντικού συνθέτη. Αποτέλεσε από μόνο του μία επανάσταση στο χώρο της μουσικής δωματίου. Ο συνθέτης συνδυάζοντας μοναδικά τη λάμψη και τη δεξιοτεχνία του πιάνου με το ζεστό ήχο του κουαρτέτου εγχόρδων έδωσε ζωή σε ένα είδος και ένα οργανικό σύνολο σχεδόν ανύπαρκτο μέχρι τότε. Το παράδειγμά του ακολούθησε και ο Brahms λίγα χρόνια μετά με το Κουιντέτο σε φα ελάσσονα, έργο από κάθε άποψη βαρυσήμαντο και βαθυστόχαστο, που εμπεριέχει ταυτόχρονα συμφωνική μεγαλοπρέπεια και εσωτερική αισθαντικότητα.
Οι ερμηνευτές ανέδειξαν την ιδιαιτερότητα κάθε έργου και κράτησαν αμείωτο το ενδιαφέρον του κοινού με το δυναμικό παίξιμό τους. Καμιά νότα δεν ήταν αφημένη στην ...τύχη της, καμιά μουσική φράση δεν περνούσε απαρατήρητη. Η σύμπραξη ΝΕΚ και Τίτου Γουβέλη απεδείχθη ευτυχής, θα έλεγα, αφού οι ερμηνείες είχαν ενέργεια, την οποία εισέπρατταν οι ακροατές. Μια ενέργεια ενός ήχου μελωδικού, ασίγαστα ρομαντικού, πυκνά συμφωνικού και εν τέλει καθαρά μουσικού. Η καθαρή αλήθεια της μουσικής!

Γιώργος Δεμερτζής, βιολί
Δημήτρης Χανδράκης, βιολί
David Bogorad, βιόλα
Άγγελος Λιακάκης, βιολοντσέλο
Τίτος Γουβέλης, πιάνο

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails