Πέμπτη 1 Δεκεμβρίου 2011

ΜΙΑ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΑΠΟ ΚΑΡΔΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ


Του Παναγιώτη Αντ. Ανδριόπουλου
Μέσα στην κατάμεστη αίθουσα εκδηλώσεων της Στοάς του Βιβλίου στην Αθήνα, παρουσιάστηκε απόψε το βιβλίο Συνάντηση με το Μυστήριο του Οικουμενικού Πατριάρχου Βαρθολομαίου, από τις εκδόσεις Ακρίτας.
Η όλη εκδήλωση ήταν πέρα για πέρα ουσιαστική, αληθινή, συγκινητική, ανθρώπινη. Αντάξια του Πατριάρχου του Γένους και των μηνυμάτων που κομίζει στο σύγχρονο κόσμο.
Ο Σεβ. Μητροπολίτης Πισιδίας (από Κορέας) κ. Σωτήριος παρουσίασε συνοπτικά αλλά δίνοντας μια ολοκληρωμένη εικόνα του έργου που έχει επιτελεσθεί στην Ασία και τη Μικρά Ασία επί της Πατριαρχίας Βαρθολομαίου του Α'. Ναοί, Μονές, Φιλανθρωπικά ιδρύματα, στην Κορέα, στην Ινδονησία, στις Ινδίες, στο Χονγκ Κονγκ κ.α. “Εκεί που υπήρχαν τρεις ναοί (σε ολόκληρη την Ασία) τώρα υπάρχουν τρεις Μητροπόλεις!”, είπε χαρακτηριστικά ο Πισιδίας Σωτήριος. Και συνέχισε προβάλλοντας το έργο του Πατριάρχου στην Μικρασία με τις Λειτουργίες και τις περιοδείες του που δίνουν ζωή στους ερειπωμένους ναούς της Ρωμιοσύνης και ...αναγκάζουν τους Τούρκους να αναστηλώσουν κάποιους απ΄ αυτούς. 
Πολύ σημαντική η αναφορά του στον ναό του Αγίου Αλυπίου του Κιονίτου, ο οποίος τη μερίμνη του αγοράστηκε από ιδιώτες στην Αττάλεια της Μικράς Ασίας, ανακαινίστηκε και ήδη λειτουργεί καλύπτοντας τις λατρευτικές ανάγκες ορθοδόξων από πολλές χώρες που ζουν και εργάζονται στην περιοχή. Η πρώτη πανήγυρις του ναού επί τη μνήμη του Αγίου Αλυπίου (26 Νοεμβρίου) έγινε από τον Μητροπολίτη Πισιδίας πριν λίγες μέρες.
Περισσότερα δείτε εδώ.
Συγκλονιστική – όχι κάτι λιγότερο – ήταν η Μαριάννα Κορομηλά. Μίλησε για την σχέση Πατριάρχη και Ίμβρου, αλλά και για την πρώτη της λειτουργική εμπειρία με τον Βαρθολομαίο στον Θρόνο του Πατριαρχικού Ναού τα Χριστούγεννα του 1991, λίγο μετά την ενθρόνισή του, πριν 20 χρόνια ακριβώς.
Η Μαριάννα Κορομηλά είναι φυσικά συναρπαστική, αλλά απόψε μας συγκίνησε πολύ. Δεν ήταν συναισθηματική, αλλά ήταν βιωματική. Και το βίωμα Βαρθολομαίου μας μετέδωσε με μοναδικό τρόπο. Θα αναρτήσω ολόκληρη την ομιλία της, την οποία είχε την καλοσύνη να μου δώσει. Το παρατεταμένο χειροκρότημα του κόσμου και τα αυθόρμητα «Μπράβο» ήταν η απτή απόδειξη του πόσο μας άγγιξε ο λόγος της, ο οποίος νομίζω είναι ό,τι καλύτερο έχω ακούσει για τον Πατριάρχη.
Μίλησε και ο κοσμήτωρ της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Μάριος Μπέγζος, παρουσιάζοντας τα σημαντικότερα σημεία της θεολογίας του Πατριάρχου, όπως τα καταγράφει ο ίδιος στο βιβλίο του. 
Τέλος, μίλησε ο επιμελητής του βιβλίου και για πολλά χρόνια «η ψυχή» των εκδόσεων Ακρίτας Δημήτριος Κόκκινος, αναφερόμενος στην ιστορία της συγκεκριμένης έκδοσης και στην μεταφράστρια Πολυξένη Τσαλίκη – Κιοσόγλου, η οποία – κατά κοινή ομολογία – έκανε πολύ καλή δουλειά.
Την όλη εκδήλωση συντόνισε ο Διευθυντής της Ακαδημίας Θεολογικών Σπουδών της Μητροπόλεως Δημητριάδος Δρ. Παντελής Καλαϊτζίδης. Το φινάλε της βραδιάς ήταν μουσικό. Οργανικοί σκοποί και τραγούδια της Πόλης και της Μικρασίας, αλλά και μελωδίες της Ευανθίας Ρεμπούτσικα, που απέδωσε το συγκρότημα Θρυαλλίδες από το Μουσικό Σχολείο της Παλλήνης. 
Παρέστησαν: ο Μητροπολίτης Δημητριάδος Ιγνάτιος, ο Επίσκοπος Φαναρίου Αγαθάγγελος, ως εκπρόσωπος του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου, ο Επίσκοπος Μαραθώνος Μελίτων, καθηγητές θεολόγοι, πολλοί Μικρασιάτες και εραστές της Πόλης.
Σημειώνω την απουσία αρκετών που δηλώνουν …«πατριαρχικοί». Μάλλον μόνο στην …ταυτότητα και όχι στην ψυχή. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails