Δευτέρα 21 Φεβρουαρίου 2011

Η ΜΟΥΣΙΚΗ ΤΗΣ ΣΩΤΗΡΙΑΣ ΑΔΑΜ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΑΙΝΙΑ "ΕΓΩ,Ο ΓΙΑΝΝΟΥΛΗΣ ΧΑΛΕΠΑΣ"


Η ταινία της Στέλλας Αρκέντη "Εγώ, ο Γιαννούλης Χαλεπάς", που αναφέρεται στη ζωή του μεγάλου γλύπτη, προβάλλεται στον κινηματογράφο Τριανόν μέχρι και μεθαύριο Τετάρτη 23 Φεβρουαρίου.

Στην ταινία καθοριστικός είναι ο ρόλος της πρωτότυπης μουσικής της Σωτηρίας Αδάμ, η οποία ...δίνει ρεσιτάλ ηχοχρωμάτων που υπομνηματίζουν κατά πως πρέπει την τραγικότητα των στιγμών.

Από τον χώρο της «κλασικής μουσικής» η συνθέτις Σωτηρία Αδάμ δημιουργεί έναν ηχητικό κόσμο ο οποίος προσθέτει ένα νέο άξονα αφήγησης στην ταινία.

Ανέλαβε τον ηχητικό σχεδιασμό (sound design) της ταινίας και την σύνθεση πρωτότυπης μουσικής. Όσον αφορά τον ηχητικό σχεδιασμό ήταν υπεύθυνη για οτιδήποτε σχετίζεται με την ηχητική μπάντα της ταινίας από την ηχογράφηση και επεξεργασία των διαλόγων και των ηχητικών εφέ έως και την τελική μίξη την οποία πραγματοποίησε.

Για την σύνθεση της πρωτότυπης μουσικής χρησιμοποίησε ένα κουαρτέττο εγχόρδων και ένα φλάουτο με μουσικούς από την Kαμεράτα και την ορχήστρα της Λυρικής Σκηνής.

Τα έργα ηλεκτροακουστικής μουσικής δημιουργήθηκαν με εξειδικευμένο λογισμικό όπως το σύστημα επεξεργασίας ήχου ΚΥΜΑ και Pro Tools σε περιβάλλον MacOS.

Χρησιμοποίησε επίσης και αποσπάσματα έργων της για παράδειγμα στην σκηνή ο Χαλεπάς στον καθρέφτη «πως κατάντησα έτσι...», το έργο computer music «Dolly, you don’t need your mirror any more» το οποίο έχει ήδη παρουσιάσει στο μεγαλύτερο διεθνές φεστιβάλ computer music ICMC 1997.

Πρόθεσή της είναι η δημιουργία ενός ενιαίου ηχητικού κόσμου ο οποίος ενσωματώνει τις φωνές των ηρώων, τα ηχητικά εφέ και τα μουσικά θέματα. Αυτός ο ηχητικός-μουσικός κόσμος αποτελεί ένα μουσικό άξονα αφήγησης, ο οποίος κινείται παράλληλα με την δραματική εξέλιξη της ταινίας.

H συνεργασία της με την σκηνοθέτη Στέλλα Αρκέντη ξεκίνησε 1995 στο Φεστιβάλ Αθηνών, Θέατρο Λυκαβηττού με την θεατρική παράσταση «Πέρσες» του Αισχύλου και έκτοτε συνεχίζεται με αμείωτη αφοσίωση και εξαιρετική δημιουργικότητα ως ένα «καλλιτεχνικό δίδυμο», με πολλές παραγωγές στο ιστορικό της (κινηματογράφο, θέατρο και συναυλίες multimedia).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails