Δευτέρα 5 Απριλίου 2010

ΠΑΣΧΑ ΣΤΟ ΝΙΧΩΡΙ ΤΟΥ ΒΟΣΠΟΡΟΥ


Φωτογραφίες από το Μεγαλοβδόμαδο και την Ανάσταση στο Νιχώρι, αγαπητοί συνοδίτες. Ο πρόεδρος της Κοινότητας Λάκης Βίγκας και η Νιχωρίτισσα κ. Λία Καλφάογλου, μου έστειλαν φωτογραφικό υλικό από τις Ακολουθίες και τους ευχαριστώ θερμώς γι' αυτό.
Η μητέρα της κ. Λίας, η κ. Αλεξάνδρα Καλφάογλου, έψαλε πέρυσι μαζί μου στο Νιχώρι την Μ. Παρασκευή τα αργά Ευλογητάρια, τα οποία είχε μάθει, προς μεγάλη μου έκπληξη, από τον αείμνηστο Άρχοντα Πρωτοψάλτη της Μ.τ.Χ.Ε. Θρασύβουλο Στανίτσα. Τα έψαλαν, όπως και τα Εγκώμια, εν χορώ στον Πατριαρχικό Ναό στις αρχές της δεκαετίας του '60.



Στην Ανάσταση λειτούργησε στο Νιχώρι, όπως πάντα τα τελευταία χρόνια, ο Υπογραμματεύς της Αγίας και Ιεράς Συνόδου του Οικουμενικού Πατριαρχείου Αρχιμ. Βαρθολομαίος Σαμαράς.
Πλήθος πιστών αλλά και Τούρκων κατέκλυσαν το Ναό του Αγίου Νικολάου και γιόρτασαν σε πανηγυρική ατμόσφαιρα την Ανάσταση του Θεανθρώπου.



Οι φωτό που ακολουθούν είναι από την Μ. Παρασκευή. Τον Σταυρό κατά την περιφορά του Επιταφίου γύρω από το Ναό, αίρει ο εκχριστιανισθείς Τούρκος κ. Ανδρέας, ο οποίος μαζί με την σύζυγό του δεν λείπουν από την Εκκλησία. Μια μαρτυρία ατράνταχτη ότι "το πνεύμα όπου θέλει πνει".





Τα Εγκώμια ψάλλουν Νιχωρίτισσες και Νιχωρίτες, και παίδες με ενθουσιασμό και ψυχή, διαδηλώνοντας με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο ότι η Ρωμιοσύνη στην Πόλη "ανθεί και φέρει κι άλλο".




Μ. Πέμπτη και στεφάνια άνθινα προσφέρουν στον Κύριο της Δόξης τα παιδιά του Νιχωριού. Με τον π. Αντώνιο, τον εφημέριο του Νεοχωρίοι, να σαρκώνει τη χαρμολύπη με τρόπο μοναδικό.

Και ο πρόεδρος Λάκης Βίγκας ψάλλει στο αναλόγιο τους ύμνους του Όρθρου της Μ. Παρασκευής με πολίτικο τρόπο, ήρεμο κι εκφραστικό μαζί.




Ελπίζω και εύχομαι του χρόνου να βρίσκομαι και πάλι στο αγαπημένο μου Νιχώρι του Βοσπόρου, για το Πάσχα της Ρωμιοσύνης! Αμήν!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails