Τετάρτη 21 Απριλίου 2010

ΜΗΝΥΜΑ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΚΥΠΡΟΥ ΣΤΟΝ ΕΡΝΤΟΓΑΝ ΜΕΣΩ ΤΟΥΡΚΙΚΟΥ ΚΑΝΑΛΙΟΥ


Ρεπορτάζ - φωτό: Νικόλαος Μαγγίνας

Οι προσδοκίες του Αρχιεπισκόπου Κύπρου Χρυσοστόμου από τον Τούρκο Πρωθυπουργό Ερντογάν, τα υπό κατάρρευση χριστιανικά μνημεία στην κατεχόμενη Βόρειο Κύπρο που χρειάζονται άμεση συντήρηση, το μέλλον των συνομιλιών για το Κυπριακό, η πρόσκληση προς τον νεοεκλεγέντα εκπρόσωπο των Τουρκοκυπρίων Eroglou, οι σχέσεις Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων στο παρελθόν και τώρα, το πρόβλημα των εποίκων, είναι τα θέματα που τέθηκαν σε συνέντευξη που παραχώρησε ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος στον τουρκικό τηλεοπτικό σταθμό TVNET, που διάκειται θετικά στην Κυβέρνηση Ερντογάν. Μιλώντας στη δημοσιογράφο Σουμεγιέ Ερτεκίν ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος διεμήνυσε στον Πρωθυπουργό Ερντογάν ότι είναι ο μόνος που μπορεί να κάνει ευτυχισμένους τους τουρκοκυπρίους.
Στην αρχή της συνεντεύξεώς του ο Αρχιεπίσκοπος αναφέρθηκε στην ειρηνική του επίσκεψη προς το Οικουμενικό Πατριαρχείο - και στο συλλείτουργο με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο - την οποία πραγματοποιεί ο κάθε νέος Προκαθήμενος μιάς τοπικής Αυτοκεφάλου Ορθοδόξου Εκκλησίας.

Η επιστολή Αρχιεπισκόπου στον Ερντογάν

«Πριν ενάμιση μήνα του έστειλα επιστολή και τον καλούσα να επέμβει προσωπικά και να δώσει εντολή να μας αφήσουν να συντηρήσουμε την Μονή του Αποστόλου Ανδρέα στην Κύπρο, η οποία είναι έτοιμη να καταρρεύσει και του έγραφα εκεί ότι εάν επέμβει προσωπικά θα είναι προς τιμήν της Κυβερνήσεώς του, ότι είναι μια δημοκρατική Κυβέρνηση, που νοιάζεται για τα μνημεία» εξήγησε ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος τους λόγους για τους οποίους επιδίωξε να συναντηθεί με τον Πρωθυπουργό της Τουρκίας.
Στο ερώτημα γιατί δεν έγινε εφικτή η συνάντηση ο Αρχιεπίσκοπος είπε:
«Δεν γνωρίζω γιατί δεν έγινε η συνάντηση. Ίσως οι υποχρεώσεις της θέσεώς του να μην του επέτρεπαν αυτές τις δύο ημέρες που βρίσκομαι εδώ να πραγματοποιηθεί».
Ερωτηθείς ποιά θα ηταν τα μηνύματα που θα μετέφερε απο τον Πρόεδρο Χριστόφια πρός τον Τούρκο Πρωθυπουργό, ο Αρχιεπίσκοπος είπε ότι ο Χριστόφιας του ζήτησε να μεταφέρει τους χαιρετισμούς του στον κ. Ταγίπ Ερντογάν.
«Είχα ενημερώσει τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας ότι θα μεταβώ στις Βρυξέλλες και ακολούθως στην Κωνσταντινούπολη για επίσημη επίσκεψη κατόπιν προσκλήσεως του Οικουμενικού Πατριάρχη. Δεν έχω πληροφόρηση εάν θα συναντηθούμε (σ.σ. εννοεί με τον Τούρκο Πρωθυπουργό) έχω σκοπό να αναφέρω τα εξής: “Και εκείνος (σ.σ. εννοεί ο Πρόεδρος Χριστόφιας)
μου είπε να δώσεις και από μένα την αγάπη και την εκτίμησή μου”. Αλλά δυστυχώς η συνάντηση δεν έγινε και έτσι δεν μπορούμε να μεταφέρουμε αυτές τις σκέψεις».
«Όσα δεν είπα στον Ερντογάν θα τα πω στον Έρογλου»
Όπως είπε ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου είχε σκοπό να παραδώσει στον Πρωθυπουργό Ερντογάν κατάλογο με 36 μνημεία τα οποία χρειάζονται άμεση συντήρηση διαφορετικά θα καταρρεύσουν.
«Τον κατάλογο αυτό θα τον δώσω στο νέο εκπρόσωπο της Τουρκοκυπριακής Κοινότητας τον κ. Eroglou» είπε ο Αρχιεπίσκοπος και πρόσθεσε: «Αυτό που θα έλεγα στον Τούρκο Πρωθυπουργό θα το πω στον κ.Eroglou και θα του δώσω τον κατάλογο όπως είπα. Είχα συναντηθεί προχθές στην Αρχιεπισκοπή με τον Μουφτή, είχαμε φάει μαζί και του είπα ότι μετά τις εκλογές θα θέσω ενώπιον του νέου εκπροσώπου της Τουρκοκυπριακής Κοινότητας αυτά που έχω υπόψη μου για τη συντήρηση των θρησκευτικών μας μνημείων που υπάρχουν στον βορρά».


Το μέλλον των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό
Η δημοσιογράφος του τουρκικού τηλεοπτικού σταθμού, χαρακτήρισε τον Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο “άνθρωπο με επιρροή στην Κύπρο”.
«Ποια είναι η άποψή σας για το μέλλον των συνομιλιών μετά τις εκλογές;» τον ρώτησε.
«Πιστεύω ότι οι συνομιλίες θα συνεχιστούν και πιστεύω ότι θα ανατείλουν καλύτερες ημέρες για το καλό όλου του Κυπριακού λαού, και των Ελλήνων και των Τούρκων» σημείωσε ο Αρχιεπίσκοπος και σε άλλο σημείο επανέλαβε την εκτίμησή του:
«Πιστεύω ότι οι συνομιλίες θα συνεχιστούν. Όπως συνεχίσθηκαν με τον Talat, έτσι θα συνεχιστούν και τώρα. Πιστεύω ότι μπορεί να υπάρξει καλύτερη προσέγγιση. Ήδη, εγώ (σ.σ. σε επικοινωνία πριν τις εκλογές) τον κάλεσα, μετά τις εκλογές να συναντηθούμε».
«Πιστεύετε ότι οι διαπραγματεύσεις είναι σε καλή πορεία;»
τον ρώτησε η δημοσιογράφος.
«Εγώ που είμαι πιο μεγάλος και έζησα πριν τις φασαρίες του ‘64-’74, όπως ζούσαμε χαρούμενοι και ευτυχισμένοι με τους τουρκοκυπρίους, πιστεύουμε ότι αυτές τις ημέρες μπορούν να ξαναέλθουν στο νησί μας και να ζήσουμε όπως ζούσαμε τότε ευτυχισμένοι μεταξύ μας», είπε ο κ. Χρυσόστομος.
Πολύ μικρή η Κύπρος για να γίνει δυο κομμάτια
«Μια ενωμένη Κύπρο εννοείτε;» ρωτήθηκε ο Αρχιεπίσκοπος.
«Πριν τέσσερα χρόνια άνοιξαν τα οδοφράγματα και έρχονται οι τουρκοκύπριοι στις περιοχές τις δικές μας και πάνε οι Ελληνοκύπριοι στις κατεχόμενες περιοχές υπό των τουρκικών στρατευμάτων. Τόσον οι Ελληνοκύπριοι στο Νότο καλωσορίζουν τους Τουρκοκυπρίους και τους λένε “εδώ είναι τα σπίτια τα δικά σας και οι περιουσίες οι δικές σας, ελάτε ανήκουν σε εσάς, να ζείτε μαζί μας, όπως ζούσαμε παλαιότερα”. Και όταν πάμε εμείς στις υπό κατοχή περιοχές, οι Τουρκοκύπριοι επίσης μας καλωσορίζουν. “Τα σπίτια είναι δικά σας”, μας λένε, “οι περιουσίες είναι δικές σας, ελάτε να φάμε μαζί, να κουβεντιάσουμε και εμείς θέλουμε να ζήσουμε ειρηνικά όπως παλαιά”.
Και απεδείχθη ότι ο λαός μας είναι καλός. Αγαπά ο ένας τον άλλο και δεν χρειάζεται άλλη επαναπροσέγγιση. Οι διαφορές είναι ψηλά, πάνω, στους ηγέτες και όταν εκείνοι συμφωνήσουν ο απλός λαός αγαπά ο ένας τον άλλο και πιστεύω ότι θα ανατείλουν εκείνες οι όμορφες ημέρες που ζούσαμε μαζί».

Στο σημείο αυτό η δημοσιογράφος θύμισε ότι ο κ. Eroglou υποστήριζε ότι ο Πρόεδρος Χριστόφιας θα αποφύγει το διάλογο.
«Δεν πιστεύω ότι θα γίνει κάτι τέτοιο» απάντησε ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος, ο οποίος στο ερώτημα ότι κάποιοι τον κατηγορούν ότι επιθυμεί τη διχοτόμηση της μεγαλονήσου απάντησε με κατηγορηματικό τρόπο.
«Δεν θέλω τη διχοτόμηση» είπε ο Αρχιεπίσκοπος και εξέφρασε την άποψη ότι ούτε η Τουρκία αλλά ούτε και η Βρετανία επιθυμούν τη διχοτόμηση.
«Και η Κύπρος είναι πολύ μικρή για να γίνει δυο κομμάτια. Πρέπει να μείνει ενωμένη».
Μήνυμα στον Ερντογάν
«Θέλω να πω στον κ. Πρωθυπουργό ότι είναι ο μόνος που μπορεί να κάνει ευτυχισμένους τους Τουρκοκυπρίους. Και πιστεύω ότι και ο ίδιος θα θέλει να τους κάνει ευτυχισμένους. Γι’ αυτό το πρόβλημα της Κύπρου πρέπει να λυθεί μέσα στα πλαίσια των αρχών που διέπουν τους ελεύθερους λαούς, να υπάρξει σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ώστε να είναι μια λύση που θα αντέξει στο χρόνο και δεν θα καταρρεύσει», είπε ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου απευθύνοντας ένα μήνυμα προς τον Πρωθυπουργό της Τουρκίας.
«Πώς θα συναντιόσασταν με τον Πρωθυπουργό της χώρας που, όπως λέτε, έχει υπό την κατοχή της την Κύπρο;» ρώτησε η δημοσιογράφος.
«Εάν επιθυμεί η Τουρκία να ενταχθεί στην Ευρώπη πρέπει να υπερπηδηθούν αυτές οι δυσκολίες. Πρέπει η Τουρκία και η Τουρκική Κυβέρνηση να συμπεριφέρεται Ευρωπαϊκά γιατί εάν θέλει ευρωπαϊκή κατεύθυνση δεν έχει παρά να συμπεριφέρεται και ευρωπαϊκά, και πρέπει τα τουρκικά στρατεύματα να αποχωρήσουν από την Κύπρο όπως και οι εκατοντάδες χιλιάδες των εποίκων που έφεραν από την ανατολική Τουρκία».
- Η δημοσιογράφος Sumeyye Ertekin, στην οποία παραχώρησε την συνέντευξη ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος Β', γνωρίζει την Κύπρο αφού έχει σπουδάσει Επικοινωνία στο Πανεπιστήμιο Ευρώπη που βρίσκεται στη Λεύκα της Κύπρου, 15 χλμ. από την Μόρφου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails