Παρασκευή 15 Ιανουαρίου 2021

ΑΠΟΧΑΙΡΕΤΟΥΜΕ ΜΕ ΣΥΓΚΙΝΗΣΗ ΤΟΝ ΤΑΛΑΝΤΟΥΧΟ ΜΟΥΣΙΚΟ ΓΙΩΡΓΟ ΑΔΑΜΗ, ΓΙΟ ΤΟΥ ΣΥΝΘΕΤΗ ΜΙΧΑΛΗ ΑΔΑΜΗ


Πέθανε αιφνιδίως σήμερα, Παρασκευή 15 Ιανουαρίου 2021, ο ταλαντούχος μουσικός Γιώργος Αδάμης, γιός του σπουδαίου συνθέτη Μιχάλη Αδάμη. 
Ο Γιώργος Αδάμης αισθάνθηκε ξαφνική αδιαθεσία την ώρα που παρέδιδε ένα διαδικτυακό μάθημα, στο σπίτι του στο Λος Άντζελες των Η.Π.Α. όπου ζούσε και εργαζόταν, και πέθανε σε ελάχιστα λεπτά, προδομένος από την καρδιά του. 
Είχαμε την τύχη να τον ζήσουμε από κοντά στο 2ο Φεστιβάλ Σύγχρονης Ελληνικής Μουσικής που διοργανώνει η "Μούσα Ελληνική", το καλοκαίρι του 2018. Χάρη στην ιδρύτρια του Φεστιβάλ, Ελευθερία Λυκοπάντη, και τον Καλλιτεχνικό Διευθυντή, καθηγητή και συνθέτη Αλέξανδρο Καλογερά, ο Γιώργος Αδάμης συμμετείχε στο Φεστιβάλ που είχε ως θέμα την ελληνική μουσική παράδοση ως πηγή έμπνευσης των σύγχρονων Ελλήνων συνθετών. Το Φεστιβάλ τίμησε την μνήμη και το έργο του πατέρα του, συνθέτη Μιχάλη Αδάμη (1929 – 2013) ο οποίος εμπνεύστηκε ιδιαίτερα από την βυζαντινή μουσική. 


Ο γιός του, Γιώργος Αδάμης, συμμετείχε ενεργά κάνοντας ένα σημαντικό σεμινάριο στο οποίο παρουσίασε προχωρημένες φωνητικές τεχνικές όπως throat singing, overtone singing κ.ά. Έπαιξε, επίσης, παραδοσιακά όργανα διαφόρων λαών με θαυμαστή δεξιοτεχνία. 
Ο Γιώργος Αδάμης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1974. Ήταν συνθέτης, αυτοσχεδιαστής, μουσικός πολλαπλών οργάνων και τραγουδιστής. 
Σπούδασε μουσική (BA) στο Πανεπιστήμιο του York, σύγχρονες παραστατικές τέχνες (ΜΑ) στο πανεπιστήμιο του Leeds (Αγγλία) και σύνθεση (MFA) στο California Institute for the Arts (Η.Π.Α.). 
Έγραψε πειραματική μουσική, εξερευνώντας τη χρήση εκτεταμένων φωνητικών και οργανικών τεχνικών σε συνδυασμό με ηλεκτρονική και αυτοσχεδιαστική μουσική. Χρησιμοποιούσε μικροτονικά κουρδίσματα, ασυνήθιστους ενορχηστρωτικούς συνδυασμούς, συμπεριλαμβάνοντας όργανα διαφόρων μουσικών παραδόσεων παιγμένα από τον ίδιο με μή παραδοσιακό πάντα τρόπο. Ίδρυσε το "Yorgos Adamis Ensemble" που παρουσίαζε αποκλειστικά δική του μουσική. Συνεργάστηκε με χορογράφους, σκηνοθέτες και συνθέτες για κινηματογράφο. Μία από τις ταινίες στην οποία συνέβαλε ως τραγουδιστής και μουσικός είναι η "The Hurt locker" (βραβείο Όσκαρ καλύτερης ταινίας 2010). Τόσο το “Yorgos Adamis Ensemble” όσο και άλλα μουσικά σύνολα έχουν παρουσιάσει μεμονωμένες συνθέσεις του και συναυλίες αφιερώματα στην Ελλάδα (Αθήνα, Κέρκυρα, Ρόδος), Αγγλία (Λονδίνο, Γιόρκ), Ουκρανία (Οδησσός), Ρωσσία (Μόσχα), και Η.Π.Α. (Λος Άντζελες, Νέα Υόρκη, Σαν Χοσέ, Φιλαδέλφεια, Βοστώνη). 
Είχε ερμηνεύσει με μοναδικό τρόπο το έργο του πατέρα του, Μ. Αδάμη, "Κράτημα" (1971). 
Τον αποχαιρετούμε με συγκίνηση και αγάπη. 
Π.Α.Α.



3 σχόλια:

Veronica Surya Iliopoulou είπε...

https://youtu.be/L6WR1zbOWzE
Καλό του ταξίδι.... σπουδαίος καλλιτέχνης και άνθρωπος

Ανώνυμος είπε...

Ο θεός να τόν αναπαύει.

Ανώνυμος είπε...

Απίστευτο....Τόσο ξαφνικό...Χάνουμε τους καλύτερους...Καλό Παράδεισο και παρηγοριά στους δικούς του

Related Posts with Thumbnails