Πέμπτη 14 Ιανουαρίου 2021

ΠΑΤΡΙΝΟΙ ΜΕΛΟΠΟΙΟΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΕΙΜΝΗΣΤΟ ΑΡΧΟΝΤΑ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΚΑΡΑΒΙΤΗ (ΒΙΝΤΕΟ)


Ο αείμνηστος Άρχων Νοτάριος της Μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας Παναγιώτης Καραβίτης (1932-2020) ψάλλει ύμνους τονισμένους από τους Πατρινούς μελοποιούς Χρήστο Σπηλιόπουλο, Θεμιστοκλή Καραβίτη και Κυριακό Μαυρίδη. 
Η ηχογράφηση πραγματοποιήθηκε στο στούντιο του Τάκη Σμυρίλιου, στις 3 Ιανουαρίου 2004. 
Γενική επιμέλεια - Αρχείο: Παναγιώτης Αντ. Ανδριόπουλος. 
Ισοκράτες: Παναγιώτης Ανδριόπουλος, Δημήτρης Καραδήμας. 
Ειδικός συνεργάτης: Γιώργος Μαρόπουλος. 
Επεξεργασία: Γιώργος Αρβανίτης. 
Αποδίδονται οι ύμνοι: 
- «Ευαγγελίζου γη χαράν μεγάλην...», ειρμός Θ’ ωδής στην εορτή του Ευαγγελισμού, ήχος δ’ (λέγετος), μέλος Χρήστου Σπηλιόπουλου. 
- «Ότε καιρός...», Δοξαστικόν Αίνων Χριστουγέννων, ήχος πλ. β’, μέλος Θεμιστοκλή Καραβίτη. 
- «Τον συναίμονα Πέτρου...», Δοξαστικόν Αποστίχων Αγίου Ανδρέου, ήχος γ’, μέλος Χρήστου Σπηλιόπουλου. 
- Ως της θείας ελευθερίας επώνυμος...», Δοξαστικόν Εσπερινού Αγίου Ελευθερίου, ήχος β’, μέλος Χρήστου Σπηλιόπουλου. 
- «Άξιον εστίν...», ήχος πλ. α’, μέλος Κυριακού Μαυρίδη. 

 

Ο Παναγιώτης Καραβίτης (Dr. Peter Karavites), Επίτιμος Καθηγητής Αρχαίας Ιστορίας στο Bridgewater State College της Βοστώνης (ΗΠΑ) και οφφικιάλιος του Οικουμενικού Πατριαρχείου, γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Πάτρα. Μέλος πολύτεκνης και ψαλτικής οικογένειας. Ο πατέρας του ήταν ο αείμνηστος Θεμιστοκλής Καραβίτης, επί πολλές δεκαετίες αριστερός ψάλτης στον Ι. Ναό Παντανάσσης Πατρών. Ο Π. Καραβίτης έφυγε το 1953 για την Αμερική, όπου σπούδασε και στη συνέχεια σταδιοδρόμησε ως πανεπιστημιακός δάσκαλος σε ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα των Η.Π.Α. διδάσκοντας αρχαία και ελληνορωμαϊκή ιστορία. Παράλληλα έψαλε σε πολλούς ναούς της εκεί Ομογένειας και προσέφερε από διάφορες θέσεις. Διετέλεσε και μέλος του Συμβουλίου Αποδήμου Ελληνισμού των Η.Π.Α.
Τιμήθηκε με το οφφίκιο του Άρχοντος Νοταρίου της Μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας στις 15 Φεβρουαρίου 2000 και ανήκε στο Τάγμα των Αρχόντων του Αποστόλου Ανδρέου της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αμερικής.
Το εξαιρετικά ενδιαφέρον στην περίπτωση του αείμνηστου Π. Καραβίτη είναι ότι ήταν αυτήκοος του μεγάλου εκείνου πρωτοψάλτου στην Παντάνασσα των Πατρών Νικολάου Μαυροπούλου, του εκ Κωνσταντινουπόλεως. Και θυμόταν πολλές "θέσεις" του Μαυρόπουλου τις οποίες και απέδιδε μοναδικά. Θέσεις και μουσικές φράσεις που του είχαν εντυπωθεί και παρά την εγκατάστασή του στην Αμερική, δεν τις ξέχασε ποτέ.
Ακούστε και άλλους ύμνους Πατρινών Μελοποιών από τον Παναγιώτη Καραβίτη εδώ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails