Τρίτη 24 Νοεμβρίου 2020

ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΑΛΒΑΝΙΑΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ: ΒΑΣΙΚΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΚΑΙ ΑΙΤΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΙΕΡΑΠΟΣΤΟΛΗΣ


Του Παναγιώτη Αντ. Ανδριόπουλου 
Συνεχίζοντας «Τα Πρωτοκλήτεια της Ιδιωτικής Οδού», μια διαδικτυακή πρόταση για τον Πρωτόκλητο, παρουσιάζουμε σήμερα ένα σημαντικό κείμενο για την Ιεραποστολή του Αρχιεπισκόπου Αλβανίας Αναστασίου (Γιαννουλάτου). 
Το κείμενο τιτλοφορείται «Βασικά δεδομένα και αιτήματα της συγχρόνου ιεραποστολής», το είχε γράψει ως Επίσκοπος Ανδρούσης και περιλαμβάνεται στον τόμο «Συμπόσιον Πνευματικόν επί χρυσώ ιωβηλαίο ιερωσύνης του Μητροπολίτου Πατρών Νικοδήμου 1939-1989» (Αθήναι 1989, σ. 705-714). 
Ο Αλβανίας Αναστάσιος είναι γνωστός για την μακρά ιεραποστολική του δράση και εμπειρία. Και ο Πρωτόκλητος Ανδρέας είναι ίσως ο κατ’ εξοχήν Απόστολος της ιεραποστολής στην Αφρική, και όχι μόνο. Θεωρείται Απόστολος – σύμβολο του Κυριακού «Πορευθέντες μαθητεύσατε πάντα τα έθνη», λόγω των μεγάλων ιεραποστολικών περιοδειών του, μέχρι να καταντήσει και να μαρτυρήσει στην Πάτρα. 
Στο συγκεκριμένο κείμενο ο Αρχιεπίσκοπος Αναστάσιος θεωρεί πως οι χριστιανοί «έχουμε κληθεί σε μια ιεραποστολή με παγκόσμιες διαστάσεις, που εκτείνεται σ’ όλο το βάθος της ανθρώπινης ζωής». 
Γι’ αυτό και αναλύει το «συγκεκριμένο και παγκόσμιο», ενδιαφέρεται για την καθολική δικαιοσύνη στην υφήλιο, επισημαίνει την ανάγκη για ορθή κατανόηση των άλλων πολιτισμών και θρησκευτικών παραδόσεων. Εκφράζει μετ΄ επιτάσεως την άποψη ότι στις νέες συνθήκες της εποχής μας, ο ιεραποστολικός στοχασμός και αγώνας πρέπει να συνεχισθούν με: 
α. Άμεση συνάρτηση θεολογικής σκέψεως και αποστολικής εμπειρίας. 
β. Βαθιά συναίσθηση της δυνάμεως του Θεού και της δικής μας αδυναμίας. 
γ. Ξεχείλισμα ευχαριστίας και χαράς. 
Ο τελικός σκοπός είναι η ιεραποστολή, ακόμα και στην πιο πρακτική, λεπτομερειακή έκφρασή της, να αποκτήσει εσχατολογική προοπτική, χριστοκεντρικές διαστάσεις, και να γίνεται αίνος και καταλλαγή, δοξολογία και αγαλλίαση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails