Κυριακή 22 Νοεμβρίου 2020

ΟΤΑΝ Ο ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΚΥΠΡΟΥ ΜΑΚΑΡΙΟΣ ΥΠΟΔΕΧΟΤΑΝ ΤΗΝ ΚΑΡΑ ΤΟΥ ΠΡΩΤΟΚΛΗΤΟΥ (ΒΙΝΤΕΟ ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΟ)

Από το Αρχιερατικό Συλλείτουργο στο Μοναστήρι του Αγίου Ανδρέα (8-10-1967)

Του Παναγιώτη Αντ. Ανδριόπουλου
Η Τίμια Κάρα του Αποστόλου Ανδρέα μεταφέρθηκε στην Κύπρο από την Πάτρα για προσκύνημα από τους Κυπρίους πιστούς, στις 7 Οκτωβρίου του 1967, δηλ. τρία χρόνια μετά την επιστροφή της στην Πάτρα από την Ρώμη (26-9-1964). 
Η Κάρα μεταφέρθηκε στο ιστορικό Μοναστήρι του Αγίου Ανδρέα - που είναι σήμερα στα Κατεχόμενα -  με αφορμή τα 100 χρόνια από τα εγκαίνια του νέου Καθολικού (1867). Το Μοναστήρι του Αγίου Ανδρέα ήταν παγκύπριο προσκύνημα. 
Η Τιμία Κάρα σ' αυτή την πρώτη έξοδό της από την Αχαϊκή πρωτεύουσα, ήταν τοποθετημένη στην αρχική της λειψανοθήκη, όπως δηλαδή επεστράφη από την Ρώμη. 
Την κάρα παρέλαβε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Αρχιεπίσκοπος Μακάριος Γ' και την μετέφερε στο μοναστήρι του Αποστόλου Ανδρέα, όπου προέστη Αρχιερατικού συλλείτουργου, στις 8 Οκτωβρίου 1967.
Σε ομιλία του κατά την τελετή υποδοχής της Τίμιας Κάρας, ο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος είπε μεταξύ άλλων τα εξής: 
«Εις τον χώρον τούτον παρά την αρχαίαν Σαλαμίνα, όπου εγεννήθη και εμαρτύρησεν ο Απόστολος Βαρνάβας, καταγράφεται την στιγμήν αυτήν υπό της Ιστορίας μέγα γεγονός. Ο ιδρυτής της Εκκλησίας της Κύπρου υποδέχεται τον ιδρυτήν της Εκκλησίας του Βυζαντίου. Ο εις την Σαλαμίνα δια λιθοβολισμού μαρτυρήσας Απόστολος υπαντά τον εις Πάτρας δια σταυρού μαρτυρήσαντα Συναπόστολον. Ο εκ των Εβδομήκοντα Πρώτος, ο Απόστολος Βαρνάβας, υποδέχεται εις την ιδιαιτέραν Αυτού πατρίδα τον εκ των Δώδεκα Πρωτόκλητον, τον Απόστολον Ανδρέα…». 

Στιγμιότυπο από την άφιξη της Κάρας του Αποστόλου Ανδρέα το 1967
στο λιμάνι της κατεχόμενης σήμερα Αμμοχώστου.

Η αυτοκινητοπομπή που συνόδευε την Κάρα μέχρι τη Μονή του Αποστόλου Ανδρέα ακολούθησε συγκεκριμένη διαδρομή διερχόμενη από πολλές κωμοπόλεις και χωριά της Καρπασίας, στα οποία οργανώθηκε παλλαϊκή υποδοχή. 
Παραθέτουμε στη συνέχεια ένα ιστορικό βίντεο από το ΡΙΚ, με στιγμιότυπα από το ταξίδι της Κάρας του Πρωτικλήτου στην Κύπρο. 
ΑΝΑΛΥΣΗ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟΥ ΟΠΤΙΚΟΥ ΑΡΧΕΙΟΥ 
00'00'' Μοναστήρι ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΑΝΔΡΕΑ - εξωτερκά πλάνα. Εργάτες καθαρίζουν και εξωραίζουν τον περιβάλλοντα χώρο. 
00'42'' ΛΙΜΑΝΙ ΑΜΜΟΧΩΣΤΟΥ - πλοίο προσαράζει. Ιερείς, κρατικοί αξιωματούχοι, στρατιωτικό άγημα - σε παράταξη στην προκυμαία. Μεταξύ αυτών ο ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΜΑΚΑΡΙΟΣ Γ', Πρόεδρος Κυπριακής Δημοκρατίας, ΠΟΛΥΚΑΡΠΟΣ ΓΙΩΡΚΑΤΖΗΣ, Υπουργός Εσωτερικών, ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΣΠΥΡΙΔΑΚΗΣ, Υπουργός Παιδείας. 
01'19'' ΜΑΚΑΡΙΟΣ Γ' - συνοδεία - ανεβαίνουν στο πλοίο. Τελεί τρισάγιο μαζί με τους ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟ, Μητροπολίτη Πατρών, ΓΕΩΡΓΙΟ, Μητροπολίτη Νίκαιας, ΙΕΡΟΘΕΟ, Μητροπολίτη Ύδρας. ΜΑΚΑΡΙΟΣ - παραλαμβάνει την κάρα Αποστόλου Ανδρέα. 
01'53'' Κάρα Αποστόλου Ανδρέα - μεταφέρεται σε πομπή. 
02'20'' Άφιξη πομπής στον ναό Παναγίας Χρυσοσπηλιώτισσας Βαρωσίων. ΜΑΚΑΡΙΟΣ Γ΄- ομιλία.
03'40'' Αυτοκινητοπομπή - μεταφορά κάρας - διαδρομή προς μονή ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΑΝΔΡΕΑ. Στάση στην Μηλιά και στο Βασίλι. 
04'07'' Μοναστήρι ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΑΝΔΡΕΑ. ΜΑΚΑΡΙΟΣ Γ', ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ, Μητροπολίτης Πατρών, ΓΕΩΡΓΙΟΣ, Μητροπολίτης Νίκαιας, ΙΕΡΟΘΕΟΣ, Μητροπολίτης Ύδρας - τελούν Αρχιερατικό Συλλείτουργο - ψάλτες. 
05'40'' ΜΑΚΑΡΙΟΣ Γ' - Ιερείς - αξιωματούχοι - ανταλλαγή δώρων.  

 
Ο μακαριστός Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Μακάριος Γ’ εισέρχεται
 με την Κάρα του Αποστόλου Ανδρέα στον ναό της ομώνυμης Μονής
στην κατεχόμενη σήμερα Καρπασία.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails