Τετάρτη 4 Μαρτίου 2020

Η ΑΛΩΣΗ ΚΑΙ ΤΟΥ ΨΑΛΤΙΚΟΥ ΧΩΡΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΒΑΤΟΠΑΙΔΙΝΟ ΕΦΡΑΙΜ


Του Παναγιώτη Αντ. Ανδριόπουλου 
Στις 21 Φεβρουαρίου 2020 στην Αίθουσα Συνεδριάσεων της Παλαιάς Βουλής πραγματοποιήθηκε επίσημη τελετή, κατά την οποία η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη επέδωσε στην Ομοσπονδία Συλλόγων Ιεροψαλτών Ελλάδος, ως ανώτατο εκπρόσωπο της εν Ελλάδι Ιεροψαλτικής Κοινότητας, το Αποδεικτικό της εγγραφής της Βυζαντινής Μουσικής στην άϋλη κληρονομιά της UNESCO. 
Στην επίσημη αυτή τελετή μίλησε για τη σημασία της ψαλτικής τέχνης ο Καθηγούμενος της Μονής Βατοπαιδίου Εφραίμ, ο οποίος τόνισε ότι η Μονή Βατοπαιδίου θα βρίσκεται πάντα στο πλευρό των ψαλτών και θα συμπαραστέκεται στους ψάλτες πάντοτε διότι αυτή είναι μια κληρονομιά σημαντική της Ελλάδος. 
Την επομένη, Σάββατο 22 Φεβρουαρίου 2020, τελέστηκε στον Ιερό Ναό Αγίας Ζώνης Κυψέλης Θεία Λειτουργία και Μνημόσυνο από τον Ηγούμενο Εφραίμ «υπέρ αναπαύσεως των ψυχών των απ’ αιώνος διακονησάντων την Ψαλτική, κεκοιμημένων Διδασκάλων, Χοραρχών, Πρωτοψαλτών, Λαμπαδαρίων, Μελοποιών και των ευγενών ευεργετών αυτής», με τη συμμετοχή πολυμελών χορών Αρχόντων Ιεροψαλτών και δασκάλων της βυζαντινής μουσικής. 
Γιατί άραγε παντού ο Βατοπαιδινός Εφραίμ; Γιατί να μιλήσει αυτός στην επίσημη τελετή και γιατί αυτός να κάνει το μνημόσυνο των ψαλτών στην Αρχιεπισκοπή Αθηνών; 
Μα το είπε! Γιατί η Μονή Βατοπαιδίου «βρίσκεται πάντα στο πλευρό των ψαλτών και θα συμπαραστέκεται στους ψάλτες». Και όποιος κατάλαβε κατάλαβε… 
Άλλαις λέξεσιν: Στην προσπάθειά του να κατακυριεύσει, με τους δικούς του ποικίλους τρόπους, τον κόσμο, ο Ηγούμενος Εφραίμ άλωσε και τον ψαλτικό κόσμο. Χορωδίες, ψάλτες και Πανεπιστημιακά τμήματα μουσικών σπουδών κλίνουν γόνυ στον αυθέντη και δεσπότη τους, πλέον, Εφραίμ τον Βατοπαιδινό. Συμμετέχουν στις φιέστες του, προσβλέπουν στην έκδοση των έργων τους (πράγμα που γίνεται εδώ και καιρό), αποκομίζουν ό,τι περισσότερο μπορούν. 
Πρέπει όλοι να προσκυνήσουν. Όλοι να ενδώσουν στον πειρασμό που δεν ενέδωσε ο Χριστός: «Ταῦτα πάντα σοί δώσω, ἐὰν πεσὼν προσκυνήσῃς μοι.» 
Ας σπεύσουν, λοιπόν, οι ψάλτες να προσκυνήσουν τον Ηγούμενο. 
Σίγουρα κάποια ψιχία θα πέσουν από το τραπέζι του για να χορτάσουν κι αυτοί…

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Λάθος και ασχετοσύνη των διοργανωτών. Και ακατανόητη η συμπεριφορά του ηγουμένου. Δεν μπορεί να τα ξέρει όλα. Αλλά και να τα ξέρει, υπάρχουν και άλλοι που τα ξέρουν. Ε, ας κρατήσει ο ηγούμενος τα πνευματικά και τα καλογερικά. Κι είναι πολλά αυτά. Και ας μιλήσουν για την ψαλτική παράδοση οι λόγιοι ψάλτες. Δόξα τω Θεώ υπάρχουν. Τα άλλα γιατί να γίνονται;

Related Posts with Thumbnails