Τρίτη 25 Φεβρουαρίου 2020

Gabriella Smart: Μια σπουδαία ερμηνεύτρια της σύγχρονης μουσικής


Του Παναγιώτη Αντ. Ανδριόπουλου
Ο Foundation IHOS Amsterdam (καλλιτεχνικός οργανισμός ΗΧΟΣ με έδρα το Άμστερνταμ) και το Αρχείο Ελλήνων Μουσουργών Θωμά Ταμβάκου διοργάνωσαν μια ξεχωριστή συναυλία με τίτλο «Συζεύξεις», την Τετάρτη 19 Φεβρουαρίου 2020 στην αίθουσα Διδασκαλίας της Μεγάλης Μουσικής Βιβλιοθήκης του Συλλόγου Oι Φίλοι της Μουσικής στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, με έργα λόγιας μουσικής του Constantine Koukias (Κωνσταντίνος Κουκιάς) και του Σπύρου Μάζη. 
Τα έργα ερμήνευσαν, ενώπιον πολυπληθούς ακροατηρίου, διακεκριμένοι μουσικοί. 
Ξεχωρίσαμε την διεθνούς φήμης σολίστ στο πιάνο Gabriella Smart, η οποία ερμήνευσε απαράμιλλα δύο έργα του Σπύρου Μάζη: 
- Nocturne για πιάνο και ηλεκτρονικά 
- King’s Stone για πιάνο, κόρνο, τρομπέτα και τρομπόνι 
και ένα του Constantine Koukias (Αυστραλία/Ολλανδία), το περίφημο Ediacara (προεπισκόπηση), που αποτελεί πραγματικά ένα παράθυρο στο βαθύτερο αρχέγονο χρόνο για πιάνο και ποικίλα μέσα.
Η Gabriella Smart ήταν ερμηνευτικά καθηλωτική και μυσταγωγική. Με κατακτημένη τεχνική, αλλά και με βαθύ αίσθημα, απέδωσε τα σύγχρονα, από κάθε άποψη, έργα των δύο ελλήνων συνθετών με δεξιοτεχνία και εκφραστικότητα απαράμιλλη. Κάλλιστα οι ερμηνείες της μπορούν να χαρακτηρισθούν ως ερμηνείες αναφοράς. 


Η Gabriella Smart, από την Αδελαΐδα της Αυστραλίας ανήκει στους μουσικούς που όχι απλώς υποστηρίζει την σύγχρονη μουσική, αλλά την αναδεικνύει με τις ερμηνείες της και με τον αρτιότερο τρόπο. Έχει θέση το σπουδαίο ταλέντο της στην υπηρεσία των σύγχρονων συνθετών, προβάλλοντας τα πειραματικά, πολλές φορές, έργα τους ως κλασικά! Γι’ αυτό πανάξια έχει λάβει διακρίσεις, όπως το υψηλού κύρους “Prelude Composer” στην Αυστραλία και το “City of Music” της UNESCO στο Κατοβίτσε της Πολωνίας. (2018). 
Επίσης, έχει πάρει την υποτροφία Churchill το 2010. Έχει ερμηνεύσει και παρουσιάσει περισσότερα από σαράντα νέα έργα για σόλο πιάνο συνθετών από την Αυστραλία, την Ευρώπη και την Κίνα. Έτσι, η συμβολή της στην ανάδειξη του αποικιακού πιάνου στην Αυστραλία είναι πολύ μεγάλη. Η ίδια μιλάει με πάθος για την αυστραλιανή μουσική, θεωρώντας ότι υπηρετεί μια μουσική κληρονομιά που οι περισσότεροι την αγνοούν, ενώ έχει πάρα πολλά να πει στο σήμερα. 
Έχει πάρει πολλά βραβεία, όπως της Creative Fellowship της Arts SA και του Συμβουλίου της Αυστραλίας για τις τέχνες και της Cité International des arts Paris Residency (2019). Εμφανίζεται ως σολίστ με την οικονομική υποστήριξη του Αυστραλιανού Συμβουλίου Τεχνών, της Κυβέρνησης της Νότιας Αυστραλίας και της Chamber Music Adelaide.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails