Σάββατο 7 Οκτωβρίου 2017

Ο ΛΑΖΟΠΟΥΛΟΣ, Ο ΤΣΙΠΡΑΣ, Ο ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ ΚΑΙ ΤΟ ΑΓΙΟΝ ΟΡΟΣ


Του Παναγιώτη Αντ. Ανδριόπουλου 

Στο altsantiri.gr δημοσιεύθηκε στις 2 Οκτωβρίου 2017 άρθρο με τίτλο: «Και ο Μητσοτάκης «έφαγε πόρτα» από το Άγιο Όρος». 
Για λόγους που το συγκεκριμένο site γνωρίζει, λίγες ώρες μετά η συγκεκριμένη ανάρτηση είχε κατέβει. Παρόλα αυτά η μηχανή αναζήτησης Google αποθήκευσε το άρθρο, το οποίο έχει ως εξής:
«Ως μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για μια επικοινωνιακή νίκη χαρακτηρίστηκε από το επιτελείο του Κυριάκου Μητσοτάκη η ακύρωση της επίσκεψης του Αλέξη Τσίπρα στο Άγιο Όρος. Έτσι, οι στενοί του συνεργάτες ζήτησαν αμέσως μετά να ταξιδέψει ο αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας στο Άγιο Όρος, προκειμένου να δώσουν πολιτικές προεκτάσεις στην ενδεχόμενη επίσημη άφιξή του, αγνοώντας ίσως ότι ο πρωθυπουργός είχε επίσημα κληθεί από το Άγιο Όρος και δεν τηλεφωνούσε για να τον καλέσουν. Δυστυχώς όμως λογάριαζαν χωρίς τον «ξενοδόχο, καθώς η απάντηση προς την Πειραιώς ήταν, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του altsantiri.gr, ένα μεγαλοπρεπέστατο «όχι». Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θέλησε να δείξει εν ολίγοις πως αυτός είναι ο εκλεκτός του Θεού και του Αγίου Όρους, όμως «έφαγε πόρτα» που θα την θυμάται για καιρό. Η Ιερά Επιστασία προφανώς δεν θα ήθελε να μετατραπεί το Άγιο Όρος σε πεδίο προεκλογικής αντιπαράθεσης, διότι σε μία τέτοια περίπτωση το «περιβόλι της Παναγίας» θα βαφόταν «μπλε» και η κομματικοποίηση αυτή θα απαξίωνε τον θρησκευτικό του ρόλο. Επιπλέον, η παρουσία του Άδωνη Γεωργιάδη δίπλα στον Κυριάκο Μητσοτάκη στην πιθανή επίσκεψή του εκεί θα δημιουργούσε νέους συνειρμούς για νέα σύνδεση της εκκλησίας με τη χούντα, «παιδί» της οποίας είναι ο αντιπρόεδρος της ΝΔ. Το Άγιο Όρος θα έμπαινε σε νέα περίοδο απαξίωσης, ενώ ακόμα δεν έχουν κλείσει οι πληγές από την υπόθεση του Βατοπεδίου, το οποίο κατά πληροφορίες μας δεν ήταν αρνητικό στην επίσκεψη του πρωθυπουργού ούτε οποιουδήποτε άλλου πολιτικού.»
Από τη ΝΔ δεν υπήρξε αντίδραση στο παραπάνω άρθρο, το οποίο βέβαια αποσύρθηκε γρήγορα και μάλλον …βιαίως. 
Την ίδια στιγμή έβλεπε το φως της δημοσιότητας ένα νέο κείμενο του Ηγουμένου της Μονής Δοχειαρίου του Αγίου Όρους, στο οποίο ο Αρχιμανδρίτης Γρηγόριος λέει ρητά και κατηγορηματικά: «Δὲν τὸν δεχόμαστε τὸν Τσίπρα στὸ Ἅγιον Ὄρος, ἂν δὲν ἐπιδείξη ἔμπρακτη μετάνοια καὶ ἂν δὲν μαζέψη τὰ πούπουλα -ποὺ μόνο πούπουλα δὲν εἶναι- τῆς ἀπιστίας, τῆς ἀποστασίας καὶ τῆς διαστροφῆς ἀπὸ τὸ κράτος τὸ ἑλληνικό.» Και σε άλλο σημείο υπογραμμίζει: «Δὲν μπορεῖ νὰ εἶναι χριστιανὸς ἄρχοντας αὐτὸς ποὺ ἀφήνει κάθε τσιράκι του νὰ βωμολοχῆ ἐναντίον τοῦ Ἔθνους καὶ τῆς Ἐκκλησίας.» Ενώ για την άρνηση των Αγιορειτών να δεχτούν τον πρωθυπουργό την ημέρα του Σταυρού, με το παλαιό ημερολόγιο, γράφει: «Πῶς αὐτὸς ποὺ πολεμᾶ τὸν Σταυρὸ μπορεῖ νὰ ἔρθη στὸ Ὄρος τὴν ἡμέρα ποὺ αὐτὸ σύσσωμο πανηγυρίζει τὴν παγκόσμιο Ὕψωση τοῦ Σταυροῦ;»
Όμως, σε ακόμη νεώτερο κείμενό του ο Ηγούμενος της Δοχειαρίου καταφέρεται λάβρος εναντίον του Αλέξη Τσίπρα για όλους τους «αντίθεους» νόμους που ψηφίζει και κάνει μια δραματική επίκληση στο Θεό: «Ἐξεγέρθητι, Κύριε, ἐν τῇ δυνάμει σου καὶ σῶσον πάντας ἡμᾶς ἀπὸ τὰ ἔθνη τὰ φρυαττόμενα. Κύριε τῶν δυνάμεων, τὸ παρασόλι σου ζητοῦμε, τὸ ἀλεξίβροχό σου. Οὔτε σταγόνα βροχῆς νὰ μὴ μᾶς εὕρη ἀπὸ τὴν καταιγίδα τοῦ ΣΥΡΙΖΑ. Ἄστραψε καὶ βρόντηξε καὶ σκόρπισε τὰ φρυάγματα τῶν ἐθνῶν καὶ διάλυσε τὶς βουλὲς τῶν ἀσεβῶν.»
Απευθύνεται στον πρωθυπουργό, με αφορμή την ψήφιση του νόμου για την αλλαγή φύλου και του λέει: «Ὄχι τὸ Ὄρος δὲν πρέπει νὰ σὲ δέχεται, ἀλλ᾽ οὔτε ἡ μάννα ποὺ σὲ γέννησε. Ἡ φουρτούνα ποὺ σήκωσες αὐτὴ θὰ σὲ πνίξη. Μέριασε.»
Καλεί τον Αλέξη Τσίπρα να …παραμερίσει, δηλ. να φύγει: «Σὲ τοποθέτησαν νὰ ἀροτριᾶς τὴν γῆ καὶ ὄχι νὰ τὴν καταστρέφης. Παραμέρισε.»
Και ενώ ο Δοχειαρίτης ηγούμενος γράφει αυτές τις σκληρές κουβέντες στον έλληνα πρωθυπουργό, οι υπόλοιποι αγιορείτες σιωπούν. Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος δεν ρίχνει το …γάντι στην κυβέρνηση για το νομοσχέδιο που προβλέπει την αλλαγή φύλου, παρά το γεγονός ότι μερικοί ιεράρχες διαμηνύουν στους πολιτικούς που θα το ψηφίσουν πως θα είναι ανεπιθύμητοι στις εκκλησίες της επαρχίας τους.
Σε όλα τα παραπάνω ίσως ταιριάζει το ακόλουθο σχόλιο του Λάκη Λαζόπουλου (21-3-2017), με αφορμή το σκάνδαλο Βατοπεδίου για το οποίο αθωώθηκαν άπαντες: «..έχω απελπιστεί που ζω σε αυτόν τον τόπο. Ξέρω όμως ότι οι γάτες στο Άγιο Όρος κλαίνε στα αλήθεια. Εκεί νομίζω ότι οι αληθινοί μοναχοί ξέρουνε να ακούνε και να ξεχωρίζουν το κλάμα της γάτας.»
Μόνο που ξαφνικά σκέφθηκα – τι συνειρμός! - το σύνδρομο Cri du Chat (στη Γαλλική) ή Cat Cry (στην Αγγλική) μεταφράζεται ως σύνδρομο "Κλάμα της Γάτας" και αποτελεί σπάνια γενική διαταραχή, που συνδυάζεται με νοητική υστέρηση, επιπλοκές στη γενικότερη υγεία του ατόμου και άλλα… Ο Θεός να φυλάει…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails