Πέμπτη 26 Οκτωβρίου 2017

ΔΙΑΛΕΞΗ ΤΟΥ ΜΟΥΣΙΚΟΛΟΓΟΥ ΑΓΓΕΛΟΥ ΜΠΕΝΤΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΜΟΥΣΙΚΗ


Ο Σύλλογος Μουσικών Εκπαιδευτικών Αν. Μακεδονίας – Θράκης διοργάνωσε την Δευτέρα 16 Οκτωβρίου 2017, διάλεξη του Αλεξανδρουπολίτη μουσικολόγου Άγγελου Μπέντη με τίτλο «Ιστορικές, μουσικολογικές και αισθητικές προσεγγίσεις στη Βυζαντινή Εκκλησιαστική Μουσική». Η διάλεξη πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα του Ωδείου Φαέθων (Μουσική Εταιρεία Αλεξανδρούπολης). 
Την διάλεξη του Άγγελου Μπέντη παρακολούθησαν οι Σεβ. μητροπολίτες, Γέρων Δέρκων κ. Απόστολος και Αλεξανδρουπόλεως κ. Άνθιμος, περιφερειακοί σύμβουλοι, καθηγητές του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης, ιερείς και ιεροψάλτες της μητροπόλεως Αλεξανδρουπόλεως, καθηγητές ευρωπαϊκής μουσικής και πολλοί φιλόμουσοι. Ανεγνώσθη χαιρετισμός του βουλευτή Έβρου και τέως αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ Αναστασίου Δημοσχάκη. 


Μετά την ομιλία έγιναν κάποιες ερωτήσεις και τοποθετήσεις από τους παρευρισκομένους. Την συζήτηση συντόνισε ο Δρ. Αθανάσιος Τρικούπης, μουσικολόγος και πιανίστας, πρόεδρος του Συλλόγου μουσικών εκπαιδευτικών Αν. Μακεδονίας-Θράκης. 
Ο Άγγελος Μπέντης ξεκίνησε τις μουσικές του σπουδές στη βυζαντινή εκκλησιαστική μουσική σε ηλικία 9 ετών με τον αείμνηστο Γεώργιο Σβυντρίδη, παππού του και πρωτοψάλτη της Μητροπόλεως Αλεξανδρουπόλεως. Αποφοίτησε από το τμήμα Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας στη κατεύθυνση βυζαντινής μουσικής, με ειδίκευση: Ερμηνεία και εκτέλεση Ψαλτικής. Μαθήτευσε δίπλα στον Αν. Καθηγητή του τμήματος και Αρχιμανδρίτη του Οικουμενικού Θρόνου Νεκτάριο Πάρη και στην Μαρία Αλεξάνδρου, Αν. Καθηγήτρια του τμήματος μουσικών σπουδών του Α.Π.Θ. Επίσης μαθήτευσε από το 2009 μέχρι το 2014 δίπλα στον αείμνηστο Λυκούργο Αγγελόπουλο. Το 2013 αποφοίτησε από το Πανεπιστήμιο της Χαϊδελβέργης της Γερμανίας με τον μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών Master of Arts στον τομέα της Μουσικοθεραπείας. 


Ο Άγγελος Μπέντης έχει συμμετάσχει με διάφορα μουσικά σχήματα σε πολλές εκδηλώσεις στη Κωνσταντινούπολη, στο Λονδίνο με τη Χορωδία «Άγιος Ιωάννης ο Κουκουζέλης», αλλά και σε εμφανίσεις της Ελληνικής Βυζαντινής Χορωδίας υπό τη διεύθυνση του αειμνήστου Λυκούργου Αγγελόπουλου, στο Άαχεν της Γερμανίας, στο Αββαείο Notre-Dame de Saint Remy στο Rochefort (γαλλόφωνο Βέλγιο), αλλά και στο Κρεμλίνο στη Μόσχα. Πρόσφατα συμμετείχε και έψαλε με το μουσικό σχήμα «Πολύτροπον» του Παναγιώτη Ανδριόπουλου στην παράσταση La Fiesta του γνωστού ισπανού χορευτή Flamengo και χορογράφου Israel Galvan στη Βαρκελώνη. Διευθύνει την παιδική χορωδία της Ιεράς Μητροπόλεως Αλεξανδρουπόλεως και είναι καθηγητής βυζαντινής μουσικής στο ωδείο «ΦΑΕΘΩΝ» στην Αλεξανδρούπολη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails