Του Π.Α. Ανδριόπουλου
«Ήτο πνοή, ίνδαλμα αφάνταστον, όνειρον επιπλέον εις το κύμα• ήτον νηρηίς, σειρήν, πλέουσα, ως πλέει ναυς μαγική, η ναυς των ονείρων...».
Αυτούς τους στίχους του κυρ Αλέξανδρου θυμόμουν καθώς έβλεπα στην Πάτρα στο θέατρο «Λιθογραφείον», το Δεκέμβριο του 2005, την Ρηνιώ Κυριαζή να ερμηνεύει Παπαδιαμάντη με φόντο το διήγημα «Μια ψυχή».
Η Μίρκα Γεμεντζάκη είχε στήσει την ονειρική «Φεύγουσα κόρη», στην οποία πρωταγωνιστούσε η πρωτοφανέρωτη σε μένα τότε Ρηνιώ Κυριαζή, η οποία έπλεκε τους ήχους του κλαρίνου με παραμύθια, νανουρίσματα και μοιρολόγια, για να μας διηγηθεί «κάτι υπόθεσες ψυχικές», που θα ‘λεγε κι ο Σολωμός.
Η Ρηνιώ Κυριαζή, σκηνοθετημένη από τη Γεμεντζάκη – άφθαστη δασκάλα της φωνής – μας αποκάλυψε φύση μουσικού οργάνου.
Η Γεμεντζάκη κατείχε την τέχνη να ανακαλύπτει μέσα στο κείμενο τις δεσπόζουσες μελωδίες, τις συνηχήσεις, τις διαφωνίες και να τις σωματοποιεί. Έτσι, η Κυριαζή μέλιζε, τόνιζε, σιωπούσε, στεκόταν, μ’ ένα ρυθμό …φευγάτο. Αληθινή «φεύγουσα κόρη»!
Μια παράσταση – παρτιτούρα. Από δυο γυναίκες. Ικανές να πάνε την ψυχή μας «εις ύψος θείας αναβάσεως», όπου η ψυχή της Παναγίας – στην εικόνα της Κοιμήσεως – είναι παιδίσκη στα χέρια του Υιού Της!
Και η Μίρκα Γεμεντζάκη έφυγε από αυτή την ζωή στις 2 Αυγούστου 2013.
Γι’ αυτό και σήμερα, Κυριακή 31 Ιουλίου 2016 στις 8 το βράδυ, με αφορμή τα τρία χρόνια από την κοίμησή της, η εκπομπή «Από τέχνη σε τέχνη», στο Ραδιόφωνο της Εκκλησίας 89,5 θα μεταδώσει σε επανάληψη συνέντευξη της διεθνούς φήμης σκηνοθέτριας, Μίρκας Γεμεντζάκη.
Η εκπομπή έχει θέματα: α) «Τραγωδία, παράσταση "Τρωάδες" του Ευριπίδη, Παπαδιαμάντης, Τσαρούχης», β) «Η συνεργασία της Μίρκας Γεμεντζάκη με κορυφαίους σκηνοθέτες του κόσμου: Μπρούκ, Στάϊν, Γουίλσον, Μπέργκμαν, Βολανάκης», γ) «Το σύστημα υποκριτικής Γεμεντζάκη - Μέθοδος έρευνας της αναπνοής, της ουσίας της ανθρώπινης φωνής και του σώματος», δ) «Η ορθόδοξη πίστη, η σημασία των Μυστηρίων της Εκκλησίας στην ζωή του ανθρώπου και η πιστή τήρηση της τελετουργικής», ε) «Η αναγκαιότητα της γνώσης της Ορθόδοξης παράδοσης και λατρείας μέσα από το μάθημα των Θρησκευτικών» και στ) «Η χρησιμότητα της γνωριμίας με τις άλλες θρησκείες και πολιτισμούς και ο σεβασμός των έργων τέχνης, των μνημείων και των τόπων λατρείας».
Την εκπομπή επιμελείται και την παρουσιάζει ο ιερέας και σκηνοθέτης π. Πέτρος Μινώπετρος.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου