Πέμπτη 26 Φεβρουαρίου 2015

ΣΥΝΟΜΙΛΩΝΤΑΣ ΜΕ ΤΟΝ ΠΑΠΑ - ΣΤΑΜΑΤΗ ΣΚΛΗΡΗ ΣΤΟ INTV.GR


Το ερχόμενο Σάββατο 28 Φεβρουαρίου στις 12 το μεσημέρι στο πατάρι των Εκδόσεων Αρμός (Μαυροκορδάτου 11), στο κέντρο της Αθήνας, ο παπα - Σταμάτης Σκλήρης με τον ψυχίατρο-ψυχαναλυτή ΕΕΨΨ Κώστα Εμμανουηλίδη, ανοίγουν τον κύκλο συναντήσεων με θέμα την Ελληνική Νεοβυζαντινή Ζωγραφική και τους τρόπους έκφρασής της στην σύγχρονη εικαστική σκηνή. Πρόκειται για πέντε εκ βαθέων συνομιλίες, που διοργανώνουν οι εκδόσεις Πορφύρα, κατά τις οποίες θα γνωρίσουμε ισάριθμους σημαντικούς σύγχρονους εικαστικούς καλλιτέχνες που το έργο τους αντλείται και εμπνέεται από την αρχαία ελληνική ή την βυζαντινή ζωγραφική και εκτείνεται στην σύγχρονη Ελληνική ζωγραφική. Πέντε έγκριτοι επιστήμονες από τον χώρο της ψυχανάλυσης θα αποπειραθούν να «αναγνώσουν» τον προσωπικό κόσμο και το ζωγραφικό σύμπαν του κάθε καλλιτέχνη προσεγγίζοντας τον άνθρωπο και αναλύοντας το έργο του.
Με αφορμή, λοιπόν, αυτή την ενδιαφέρουσα και πρωτότυπη πρωτοβουλία των εκδόσεων "Πορφύρα", πραγματοποιήσαμε με το διαδικτυακό κανάλι intv.gr μια συνέντευξη με τον παπα - Σταμάτη Σκλήρη όπου μιλάμε για πολλά!


Για τις συναντήσεις αυτές, όπου η ψυχανάλυση συναντά την τέχνη, για "Το βλέμμα του Παντοκράτορα" - ένα μοναδικό portfolio με αδημοσίευτα έργα του π. Σταμάτη Σκλήρη που πρόσφατα κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις "Πορφύρα", για την δυναμική της βυζαντινής εικόνας στον καιρό μας, για τους Ρώσους της Διασποράς που ασχολήθηκαν με την θεολογία της εικόνας στον 20ο αιώνα, για τις εκπομπές στην ΕΡΤ "Σήμερα είναι Κυριακή", όπου συμμετείχε ο παπα - Σταμάτης και για πολλά ακόμα. 
Η σκηνοθεσία είναι του Γιώργου Αρβανίτη, και μπορείτε να παρακολουθήσετε την συνέντευξη εδώ

ΑΛΕΚΟΣ ΦΑΣΙΑΝΟΣ 
«Ο παπα-Σταμάτης, ὡς ζωγράφος, ἔγραψε εἰκόνες τῆς ζωῆς, ὅπως ὁ κόσμος εἶναι. Καί εἰκονογράφησε ναούς μέ θεϊκές μορφές, ὅπως ἔπρεπε νά εἶναι. Ἀνανέωσε τή θρησκευτική εἰκονογραφία μέ ἕνα καινούργιο τρόπο δικό του, πού εἶναι μέ ὡραῖα θαυμάσια χρώματα τῆς φύσης καί πρόσωπα χαρούμενα, πού δέν μᾶς φοβίζουν, ἀλλά μᾶς φέρνουν πιό κοντά στο θεῖο…». 
Το πρόγραμμα των πέντε συν-ομιλιών έχει ως εξής: 
28 Φεβρουαρίου
Εικαστικός: π. Σταμάτης Σκλήρης - Ψυχίατρος-ψυχαναλυτής ΕΕΨΨ: Κώστας Εμμανουηλίδης. 
7 Μαρτίου
Εικαστικός: Μάρκος Καμπάνης-Ψυχολόγος-ψυχαναλύτρια ΕΕΨΨ: Βιολέτα Κωνσταντινίδου. 
14 Μαρτίου
Εικαστικός: Αλέκος Λεβίδης - Ψυχίατρος-ψυχαναλυτής ΕΕΨΨ: Δημήτρης Κυριαζής. 
21 Μαρτίου
Εικαστικός: Κώστας Κωνσταντάτος - Ψυχίατρος-Ψυχοθεραπεύτρια ΕΕΨΨ: Αρετή Σπυροπούλου. 
4 Απριλίου
Εικαστικός: Γιώργος Κόρδης - Ψυχίατρος-ψυχαναλυτής ΕΨΕ: Κώστας Ζερβός

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails