Πέμπτη 12 Φεβρουαρίου 2015

ΔΕΥΤΕΡΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΚΑΝΟΝΕΣ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΘΕΟΛΟΓΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΒΟΛΟΥ


Η Εταιρεία Εκκλησιαστικού και Κανονικού Δικαίου και η Ακαδημία Θεολογικών Σπουδών Βόλου οργανώνουν Συνέδριο με θέμα «Κανόνες της Εκκλησίας και Νόμοι της Πολιτείας», το οποίο θα λάβει χώρα στο Συνεδριακό Κέντρο Θεσσαλίας (Μελισσάτικα Βόλου) από 13 έως 15 Φεβρουαρίου 2015. 
Αξίζει να σημειωθεί πως η Ακαδημία Θεολογικών Σπουδών Βόλου διοργάνωσε από τις 8 έως τις 11 Μαΐου 2014, ένα σημαντικό Διεθνές Συνέδριο με θέμα: «Κανόνες της Εκκλησίας και σύγχρονες προκλήσεις». Το Συνέδριο που αρχίζει από αύριο επικεντρώνεται στην σχέση των Κανόνων με τους Νόμους της Ελληνικής Πολιτείας. 
Εκκλησία και Πολιτεία, Πολιτεία και Εκκλησία έχουν, όπως είναι γενικώς γνωστό, πρωτογενή κανονιστική εξουσία. Τούτο σημαίνει ότι έχουν, και οι δύο θεσμοί, την ικανότητα πρωτογενώς να θεσπίζουν κανόνες για την επιτέλεση του έργου τους. Η διαφορά έγκειται στο γεγονός ότι οι Νόμοι, με την ευρύτατη έννοια του όρου, που θεσπίζει η Πολιτεία, δεσμεύουν όλους τους κοινωνούς, ενώ, αντιθέτως, οι Κανόνες της Εκκλησίας δεσμεύουν μόνο τα μέλη της, τους πιστούς της. Στη χώρα μας, ως εκ του κρατούντος σε αυτήν συστήματος σχέσεων Κράτους και Εκκλησίας, συχνά Κανόνες της Εκκλησίας και Νόμοι της Πολιτείας συγκρούονται. Στις περιπτώσεις αυτές τίθεται ζήτημα άρσεως της συγκρούσεως και εναρμονίσεως της νομιμότητας με την «κανονικότητα», τη συμφωνία δηλ. με τους Κανόνες της Εκκλησίας. Το μείζον αυτό θέμα απασχολεί το Συνέδριο, στο οποίο ειδικοί επιστήμονες του Εκκλησιαστικού και του Κανονικού Δικαίου, νομικοί και θεολόγοι, εξετάζουν σειρά επιμέρους θεματικών. 
Συγκεκριμένα, σε αντίστοιχες συνεδρίες αναλύονται οι ακόλουθες ενότητες: 
- Ατομικά δικαιώματα και εσωτερικό δίκαιο της Εκκλησίας ▪ Οι Επίσκοποι στη δίνη νομιμότητας και κανονικότητας ▪ Εκκλησιαστικά δικαστήρια - πειθαρχικά συμβούλια ▪ Πολιτικός γάμος και σύμφωνο συμβίωσης ▪ Εκκλησιαστική κήδευση και ταφή ή καύση ▪ Κληρονομική διαδοχή μοναχών και ιερομονάχων. 
Για το αναλυτικό πρόγραμμα και άλλες πληροφορίες μπορείτε να δείτε εδώ
Το σημαντικό είναι ότι σε λιγότερο από ένα χρόνο η Ακαδημία Θεολογικών Σπουδών του Βόλου μας δίνει δύο σημαντικά συνέδρια γύρω από τους ...πολύπαθους Κανόνες της Εκκλησίας, οι οποίοι γίνονται στις μέρες μας "εργαλεία" στα χέρια ορθόδοξων φονταμενταλιστών. Οι ειδικοί επιστήμονες που συμμετέχουν στα συνέδρια αυτά, φωτίζουν τους Κανόνες της Εκκλησίας με υπευθυνότητα και νηφαλιότητα, συμβάλλοντας στην σύγχρονη θεώρησή τους. 

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Καλή επιτυχία στο συνέδριο και να μη λησμονήσουν να επαναλάβουν το Εκκλησιαστικό Αξίωμα της υπεροχής των Ιερών Κανόνων έναντι παντός κοσμικού νομικού κατασκευάσματος σε όλες ανεξαίρετα τις εκφάνσεις της εκκλησιαστικής ζωής!

ΔΙΟΓΕΝΗΣ (Ε.Μ.) είπε...

Η Ακαδημία θεολογικών Σπουδών όπως πάντα στην πρωτοπορία και στον γόνιμο θεολογικό διάλογο!

ΔΙΟΓΕΝΗΣ(Ε.Μ.)

Related Posts with Thumbnails