Σάββατο 28 Φεβρουαρίου 2015

"ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ" - ΤΟ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΤΟΥ ΜΟΝΑΧΟΥ ΤΗΣ ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ


Πριν λίγες ημέρες κυκλοφορήθηκε το δεύτερο τεύχος του περιοδικού «Ταυτότητα» στο Μόναχο της Γερμανίας. Πρόκειται για μια ολιγοσέλιδη έκδοση με αισθητικές αξιώσεις, η οποία επιχειρεί να υποψιάσει για τα τιμαλφή της ελληνικής παράδοσης με τρόπο προσαρμοσμένο στις ιδιαιτερότητες των Ελλήνων της Γερμανίας. Ψηφίδες για τη γλώσσα, τη λαογραφία, τη βυζαντινή μουσική και υμνογραφία, τον Χατζιδάκι και τη Μυρτιώτισσα, ποιήματα και άλλη ύλη συγκροτούν ένα καλοδεχούμενο μωσαϊκό, καμωμένο από νέους ανθρώπους με κέφι, όρεξη και, το σημαντικότερο, χιούμορ.
Το τεύχος αυτό περιλαμβάνει προλόγισμα της φιλόπονης εκδότριας Ιωάννας Παναγιώτου - Μάμαλη, απόσπασμα διάλεξης του Καθηγητή Γλωσσολογίας Γεωργίου Μπαμπινιώτη, που πραγματοποιήθηκε στο Μόναχο το 2014, ένα κείμενο της αρχαιολόγου - φιλολόγου Μαρίας Λιάνου με τίτλο: "Η Δημοκρατία χθες και σήμερα", και στην πολιτιστική ενότητα που επιμελείται ο θεολόγος και αρχισυντάτκης του περιοδικού Γιώργος Βλαντής δύο κείμενα: του Καθηγητού Πανεπιστημίου Μονάχου Κωνσταντίνου Νικολακόπουλου για την Βυζαντινή Μουσική (ένα μεστό περίγραμμα) και του Παναγιώτη Αντ. Ανδριόπουλου για την ποιήτρια Μυρτιώτισσα και την σχέση της με τον Μάνο Χατζιδάκι (με αφορμή ένα χειρόγραφο ποίημά της στην ιστορική Οικία Κατακουζηνού). Επίσης, μια αναφορά σε εκδηλώσεις του Λυκείου των Ελληνίδων Μονάχου. 
Ευχόμαστε καλή συνέχεια στην ευγενή αυτή προσπάθεια, η οποία έχει ως σκοπό "την ανάδειξη και προώθηση του ελληνικού πολιτισμού, των γραμμάτων και των τεχνών εκτός της ελληνικής επικράτειας".
Παραθέτουμε στη συνέχεια το περιοδικό στην ηλεκτρονική μορφή του. 


1 σχόλιο:

ΔΙΟΓΕΝΗΣ--Ε.Μ. είπε...

Πολύ αξιόλογο περιοδικό!
Οι συντελεστές αξίζουν πολλών συγχαρητηρίων!

Διογένης(Ε.Μ.)

Related Posts with Thumbnails