Τετάρτη 3 Δεκεμβρίου 2014

ΕΝΑ ΠΑΡΑΜΥΘΙ ΤΗΣ ΙΟΥΛΙΤΑΣ ΗΛΙΟΠΟΥΛΟΥ ΣΕ ΜΟΥΣΙΚΗ ΓΙΩΡΓΟΥ ΚΟΥΡΟΥΠΟΥ


Κυριακή 7 Δεκεμβρίου 2014 στις 11 το πρωί στο ΙΔΡΥΜΑ ΘΕΟΧΑΡΑΚΗ (Βασ. Σοφίας 9 & Μέρλιν 1). 
Ένας ρινόκερος γνωρίζει κι «ερωτεύεται» μία καμηλοπάρδαλη. Η παράξενη αυτή αγάπη προκαλεί μεγάλη ταραχή στους γύρω, ενώ οδηγεί τους ίδιους σε πολλές περιπέτειες μέχρι να καταφέρουν να είναι μαζί… Ένα παραμύθι που στοχεύει στη αποδοχή του διαφορετικού, στην σημασία, όχι της εξωτερικής, αλλά της εσωτερικής συγγένειας και επικοινωνίας, ενώ επιδιώκει να εξοικειώσει τα παιδιά στην ποιητική έκφραση με ρυθμούς και ρίμες. 
Η θεατρική αφήγηση συνδυάζεται με πρωτότυπα τραγούδια του Γιώργου Κουρουπού καθώς και με προβολές εικόνων. 
Παραμύθι - Αφήγηση: Ιουλίτα Ηλιοπούλου 
Μουσική: Γιώργος Κουρουπός 
Τραγούδι: Δάφνη Πανουργιά, Βασίλης Γισδάκης 
Πιάνο: Πέτρος Μπούρας 
Το πρόγραμμα παρουσιάζεται για πρώτη φορά και απευθύνεται σε παιδιά νηπιαγωγείου και Δημοτικού σχολείου.
"Ο Ρινόκερος κι η Ρήνα", είναι ένα από τα τρία παραμύθια που περιλαμβάνονται στο παιδικό βιβλίο της Ιουλίτας Ηλιοπούλου Άλλο και τούτο (εκδόσεις Ύψιλον), το οποίο έχει εικονογραφήσει έξοχα η ίδια.
Η Ελένη Χωρεάνθη έγραψε γι' αυτό το βιβλίο: 
"Στο Άλλο και τούτο, εκείνο που συνιστά το κάτι άλλο είναι το ότι η συγγραφέας εισάγει στο παραμύθι την ποιητική γραφή. Εκτός του ότι δεν αρκείται στην προσωδία, που άλλωστε είναι σύμφυτη με την ελληνική λαλιά, ενσωματώνει στο κείμενο ολόκληρα ποιήματα, εύρυθμα και οργανικά δεμένα με τον πεζό λόγο, χρησιμοποιεί και την εσωτερική ρίμα και διανθίζει το κείμενό της με ομοιοτέλευτα σχήματα δίνοντάς του τη δυνατότητα να λειτουργήσει αβίαστα εύρυθμα, ποιητικά και να διατηρεί από την αρχή ίσαμε το τέλος την αθωότητα της πρωτόγονης μαγείας της ζωής, συνδυασμένη με μια δροσερή, αφοπλιστική τρυφερότητα, γεμάτη ποίηση και ομορφιά. Μια ομορφιά που τονίζουν και διευρύνουν οι λαμπερές, ποιητικότατες εικόνες που κοσμούν χαριτωμένα το περιεχόμενο και την όλη εμφάνιση του βιβλίου."
Η ποιήτρια Ιουλίτα Ηλιοπούλου αρέσκεται στα παραμύθια και θυμίζουμε ότι τα παραμύθια της «Τι Ζητάει ο Ζήνων;» (2004, Κρατικό βραβείο παιδικού βιβλίου) και «Η Πράσινη Σκουφίτσα» (2008) σε μουσική Άλκη Μπαλτά και Γιώργου Κουρουπού αντίστοιχα, έχουν παρουσιαστεί σε πολλές πόλεις της Ελλάδας.

Η Ιουλίτα Ηλιοπούλου αφηγείται παραμύθια στο Ίδρυμα Θεοχαράκη (φωτ. αρχείου: Ιδιωτική Οδός)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails