Σάββατο 30 Ιουνίου 2012

Η ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΤΗΣ ΝΗΣΤΕΙΑΣ ΤΩΝ ΑΓΙΩΝ ΑΠΟΣΤΟΛΩΝ ΣΤΗΝ ΚΑΣΤΟΡΙΑ

Εν όψει της επισκέψεως του Οικουμενικού Πατριάρχου Βαρθολομαίου στην Καστοριά - η οποία αρχίζει σήμερα το απόγευμα - ο Μητροπολίτης Καστορίας Σεραφείμ εξέδωσε σχετική εγκύκλιο, διά της οποίας προτρέπει τους πιστούς της επαρχίας του να συμμετάσχουν στις λατρευτικές και άλλες εκδηλώσεις. 
Ενδιαφέρον παρουσιάζει μια ιδιαίτερη προτροπή του Σεβασμιωτάτου:
"Και επειδή βρισκόμαστε στη νηστεία των Αγίων Αποστόλων, σας προτρέπω, ως πνευματικός σας πατέρας, να συνεχίσουμε τη νηστεία για μία ακόμα ημέρα, ώστε την 1η Ιουλίου να κοινωνήσουμε όλοι των Αχράντων Μυστηρίων στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό. Θα είναι η μεγαλύτερη απόδοση ευχαριστιών στο Θεό...".
Ως γνωστόν οι νηστείες του Δεκαπενταυγούστου, των Αγίων Αποστόλων και της ημέρας της αποτομής της κεφαλής του Προδρόμου (29 Αυγούστου) έχουν ως κύριο σκοπό την απόδοση τιμής, εκ μέρους των χριστιανών, στην Παναγία, τους Αποστόλους και τον Βαπτιστή.
Δικαιολογείται άραγε προτροπή για παράταση της νηστείας των Αγίων Αποστόλων πέραν της εορτίου ημέρας της μνήμης τους; Αυτοί, οι Πρωτοκορυφαίοι Απόστολοι, είναι το τέλος της νηστείας. Νομίζω ότι καμία πατριαρχική επίσκεψη δεν μπορεί να δικαιολογήσει μια τέτοια ανατροπή, όχι μόνο του Τυπικού της Εκκλησίας, αλλά και της περί νηστείας θεολογίας.

5 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Ευσεβοφανείς ευσέβειες... βαρέα και δυσβάστακτα φορτία... συνελόντ΄ειπείν Φαρισαϊσμοί! Δοθέντος δε του ότι η των Αγίων Αποστόλων νηστεία, ομού μετά της του Δεκαπενταυγούστου και των Χριστουγέννων, ανήκει στις εκ παραδόσεως νηστείες και ουχί στις επί ιερών κανόνων εδρασμένες, και άρα υποκείμενη-ες σε βελτιώσεις-προσθαφαιρέσεις υπό της Καθολικής Εκκλησίας, φανερόν ότι υπάρχει και θεολογική ένδεια σε επισκοπικούς κύκλους του καιρού μας εν Ελλάδι...και αλλαχού ίσως... και βέβαια πανηγυρική δικαίωση των απόψεων του Χ.Γιανναρά περί "θρησκευούσης Εκκλησίας"!

Ανώνυμος είπε...

"να συνεχίσουμε τη νηστεία για μία ακόμα ημέρα, ώστε την 1η Ιουλίου να κοινωνήσουμε"
1.Λάθος, Σεβασμιώτατε.. η νηστεία των Αγίων Αποστόλων λήγει την 28η Ιουνίου - οπότε η παράτασις που αιτηθήκατε αφορά 2 και όχι 1 ημέρες...
2.Από πότε "Κοινωνούμε" ΜΟΝΟΝ κατόπιν νηστείας;;; την Δεύτερη, π.χ., του Πάσχα ή των Χριστουγέννων ή της Πεντηκοστής δεν κοινωνούμε ως καταλύσαντες την προτεραίαν;

Ανώνυμος είπε...

Kαλά ο Τελεβάντος υπάρχει για να σχολιάζει καθε ανάρτησή σου; Δηλαδή εισαι ΣΤΑΡ!
http://panayiotistelevantos.blogspot.gr/2012/06/blog-post_5359.html

ΙΔΟΥ Η ΔΙΑΦΟΡΑ ΤΟΥ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΖΑΝΗΣ
Διαβάζουμε στο ιστολόγιο “Ιδιωτική οδός” του κ. Παναγιώτη Ανδριόπουλου:

ΜΠΑΙΝΕΙ ΑΥΤΟΥΣΙΟ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΣΧΟΛΙΑΖΕΙ Ο ΜΕΓΑΣ ΤΕΛΕΒΑΝΤΟΣ

Είμαι υποχρεωμένος να συμφωνήσω με τον ιστολόγο ή τέλος πάντων με τον συντάκτη του κειμένου που υπογράφει ως ιστολόγος, ότι ο Σεβασμιότατος Καστορίας έπραξε κάτι το εντελώς άηθες και ανάρμοστο.
Πού εκ του αιώνος ηκούσθη ποτέ, Σεβασμιότατε Καστορίας, ότι οι επίσκοποι καλούν τους πιστούς να νηστεύσουν για να γευθούν τη χαρά της ελεύσεως του πνευματικού τους πατέρα;
Δεν αισχύνεστε;
Μείνατε προσκολλημένος στη θρησκειοποίηση της Εκκλησίας και νομίζετε ότι με την άσκηση και την προσευχή γίνεται προκοπή;
Ντροπή σας, Αγιε Καστορίας, να εμμένετε στην πλάνη ότι “το γένος των δαιμόνων ουκ εκπορεύεται ειμή εν προσευχή και νηστεία.”
Αυτά τα είπε ένας Ναζωραίος που τον έλεγαν Ιησού Χριστό. Ποιος έχει στις μέρες μας όρεξη να ακούει τι είπε;
Εμείς έχουμε “τυπικό”, έχουμε “θεολογία της νηστείας”, ζούμε το εσχατολογικό γεγονός της Εκκλησίας και την αντιδιαστολή της Εκκλησίας από τη θρησκεία, που μας δίδαξε ο δάσκαλος του κ. Γιανναρά και όλων εν γένει των Νεορθόδοξων και των Οικουμενιστών - ο Κάρλ Μπαρθ - και εσείς μείνατε προσκολλημένος στην Αγία Γραφή και στους Πατέρες της Εκκλησίας;
Ντροπή σας!
Αγιε Καστορίας! Την επόμενη φορά που θα επισκεφθεί την επαρχία σας ο Παναγιότατος να μιμηθείτε το παράδειγμα του Σεβασμιότατου Κοζάνης και να παραθέσετε λουκούλια γεύματα εν μέσω νηστείας για να εορτάσετε το γεγονός.
Και για να τελειώνουμε με τα θεολογικά ανέκδοτα επειδή κάποιοι πατέρες και αδελφοί μας είναι όντως ανέκδοτα!
Αφήστε τις εξυπνάδες για τα “τυπικά” και τις νηστείες και δέστε το ΜΟΝΟ που έχει σημασία. Οτι ο Αγιος Καστορίας επιβεβαίωσε τη φήμη του ως ορθόδοξου Ιεράρχη με παραδοσιακό φρόνημα που είναι αληθινός φίλος του Πατριαρχείου.
Οi εξυπνάδες σας δεν μας ενδιαφέρουν καθόλου.
Ευχαριστούμε Αγιε Καστορίας για την εμπνευσμένη σας εγκύκλιο.
Απλά αγνοείστε αυτούς τους αργόσχολους Οικουμενιστές που ενοχλήθηκαν επειδή ο επιχώριος Μητροπολίτης παρακάλεσε το ποίμνιό του να νηστεύσει περισσότερο για να υποδεχθεί τον Πατριάρχη του Γένους μας με τη συμμετοχή των πιστών στο μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας.
Αφήστε τους να συνεχίσουν να ασπάζονται την δεξιά του Πάπα και να τρωγοπίνουν σε πολυτελή ξενοδοχεία σε εξωτικούς προορισμούς για να διεξάγουν Διαθρησκειακούς διαλόγους με το Ισλάμ την ώρα που οι Ισλαμιστές σφάζουν σαν τα αρνιά του χριστιανούς αδελφούς μας στη Μέση Ανατολή.

Ανώνυμος είπε...

Φίλε του 4:55 μ.μ., ο εκφράζων γνώμην, με στόμφο και αυθεντία μάλιστα, επί παντός επιστητού, (σήμερα και περί του νηστεύειν!!) και κατακρίνων τους πάντας επί ποραβιάσει των Ι.Κανόνων, πολυμαθής κ. Τελεβάντος, μπορεί να μας πληροφορήσει αν, από Κανονικής σκοπιάς, επιτρέπεται όπως,ένας Μητροπολίτης, Συνοδικός μάλιστα, Πρεσβυγενούς Πατριαρχείου,κατέχει οργανική θέση σε μιά Μητρόπολη άλλης Αυτοκέφαλης Εκκλησίας,και να είναι, τρόπον τινα, "υπάλληλος" του ποιμαίνοντος την Επαρχία αυτή;
Θα ενδιέφερε πολλούς η επί του προκειμένου έμπειρη γνώμη του.

Ανώνυμος είπε...

Για πρώτη φορά συμφωνώ με θεολογικό σου σχόλιο. Τι συμβαίνει;
Γιάννης Ν.Ιωαννίδης

Related Posts with Thumbnails