Σάββατο 5 Μαρτίου 2011

Η ΑΔΥΝΑΜΙΑ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΝΑ ΔΙΑΛΕΧΘΕΙ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ


Δύο δημοσιογράφοι ασχολήθηκαν στη χθεσινή διαδικτυακή έκδοση της εφημερίδας ΤΟ ΒΗΜΑ με την περίπτωση του Μητροπολίτη Πειραιώς Σεραφείμ, ο οποίος επιτέθηκε στον Υπουργό Δικαιοσύνης Χάρη Καστανίδη, γιατί στο υπό διαβούλευση νομοσχέδιο για τον ρατσισμό παρέχεται η προστασία του νόμου και σε άτομα που προσδιορίζονται από τον «γενετήσιο σεξουαλικό τους προσανατολισμό».

Ο Παντελής Καψής τα λέει θαυμάσια με αφορμή το κήρυγμα μίσους του Πειραιώς:
"Στην Ελλάδα παρατηρείται η πλήρης αντιστροφή, η άρνηση της ίδιας της ουσίας της χριστιανικής διδασκαλίας. Ιεράρχες αντί να υιοθετούν το μήνυμα της αγάπης κηρύττουν την μισαλλοδοξία και αντί να ενώνουν τον λαό τον διχάζουν.

Δεν είναι προφανώς όλοι. Υπάρχουν λαμπρά παραδείγματα αφοσιωμένων ιεραρχών ικανών να εμπνεύσουν ακόμα και όσους δεν είναι πιστοί".
Και καταλήγει ο Π. Καψής επισημαίνοντας πράγματα που και η σύγχρονη θεολογική ματιά έχει τονίσει εις ώτα μη ακουόντων φυσικά:" ...η εκκλησία σαν φιλοσοφία και στάση ζωής θα μπορούσε να έχει έναν πολύ ευρύτερο ρόλο από ότι σήμερα. Προτιμά όμως να μένει προσκολλημένη στον τύπο και να αποφεύγει την ουσία. Δεν είναι μόνο τα σκάνδαλα που υπονομεύουν τον λόγο της. Είναι πολύ περισσότερο η αδυναμία της να εμπλακεί σε έναν ουσιαστικό διάλογο με την κοινωνία. Θα την εξέπληττε πόσοι θα ήταν διατεθιμένοι να την ακούσουν!"

Από την άλλη μεριά η Λώρη Κέζα, στο δικό της άρθρο, διερωτάται ευστόχως: "
Σαν πολύ δεν ασχολείται με τους γκέι ο Μητροπολίτης Πειραιώς; Δεν είναι η πρώτη φορά που τους επιτίθεται". Και συμπληρώνω. Τι άραγε είναι αυτό που κάνει τον Πειραιώς Σεραφείμ, τον Καλαβρύτων Αμβρόσιο, τον αρχιμανδρίτη της Μητροπόλεως Πατρών Κύριλλο Κωστόπουλο κ.α. εκκλησιαστικούς άνδρες να καταγγέλλουν συχνά πυκνά την ομοφυλοφιλία; Ποιος θα απαντήσει;

Και η Λώρη Κέζα πάλι διερωτάται ουσιαστικά:

Αραγε η στάση του κ. Σεραφείμ είναι στάση που προκύπτει από τη χριστιανική διδασκαλία; Οι επιθέσεις του μητροπολίτη σε κάθε κατεύθυνση μας κάνουν να αναρωτιόμαστε. Καταφέρθηκε εναντίον των εβραίων, εναντίον του Στίβεν Χόκινς.

Η επίθεση του κ. Σεραφείμ εναντίον του κ. Καστανίδη ολοκληρώνεται ως εξής: «Ωστε λοιπόν υπάρχει και άλλος σεξουαλικός προσανατολισμός στο ανθρώπινο γένος που πρέπει να τον περιβάλλει με νομικό κύρος η κυβέρνηση του ΠαΣοΚ; Και διερωτώμεθα: Εχει τέτοια εξουσιοδότηση από το εκλογικό σώμα;». Ας παραλλάξουμε τα ρηθέντα: «Ωστε υπάρχει και η διδασκαλία του μίσους με το ηθικό κύρος της Εκκλησίας; Και διερωτώμεθα: Εχει εξουσιοδότηση ο μητροπολίτης από το ποίμνιό του να μιλάει ταπεινωτικά για τόσο κόσμο;».

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Το χθεσινοβραδυνό κήρυγμα του Πειραιώς στην Αγία Τριάδα σαν να κάπου να το έχω διαβάσει...

Ανώνυμος είπε...

Παρότι η σαρακοστή είναι ήδη παρούσα, ο ΄Αγ. Πειραιώς εξακολουθεί "βαττολογών".......

Ανώνυμος είπε...

κ. Ανδριόπουλε είναι, αν μη τι άλλο, άκομψο να αναφέρετε την κριτική στο μητροπολίτη Πειραιώς αλλά να μην παραθέτετε καν την ακριβή του τοποθέτηση...

Related Posts with Thumbnails