Διαβάστε, αγαπητοί φίλοι, στο amen.gr την σημαντική συνέντευξη που παραχώρησε στον Νίκο Παπαχρήστου ο Καρδινάλιος Βάλτερ Κάσπερ, πρόεδρος του Ποντιφικού Συμβουλίου για την ενότητα των Χριστιανών και συμπρόεδρος με τον Μητροπολίτη Περγάμου Ιωάννη Ζηζιούλα της Μικτής Επιτροπής για το Θεολογικό Διάλογο μεταξύ Ορθοδόξων και Ρωμαιοκαθολικών.
Εδώ παραθέτω δυο χαρακτηριστικά αποσπάσματα:
Εδώ παραθέτω δυο χαρακτηριστικά αποσπάσματα:
"Η ενημέρωση των πιστών εκ μέρους των εκκλησιαστικών ταγών είναι άκρως αναγκαία σε αυτή τη διαδικασία. Είναι ιερό καθήκον όλων των εμπλεκομένων φορέων. Από πλευράς Καθολικής Εκκλησίας γίνεται πάρα πολύ μεγάλο έργο, για την ενημέρωση των πιστών εκ μέρους των Επισκόπων, κάθε φορά που τελειώνουμε μια φάση του διαλόγου. Πράγματι ο λαός δείχνει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον για την πορεία του διαλόγου. Βέβαια πρέπει να κάνουμε μια προσπάθεια να διαλυθούν οι προκαταλήψεις του παρελθόντος διότι υπάρχουν αντιλήψεις μεταξύ των Ορθόδοξων που δεν είναι αληθινές. Πρέπει να ξεφύγουμε από τη διάθεση της πολεμικής και να φτάσουμε στο σημείο της αλληλοκατανόησης, να γνωρίζουμε τι πραγματικά είναι ο άλλος. Αυτή η διαδικασία είναι ένας διάλογος της αγάπης. Εκεί στηρίζεται. Γιατί ένας θεολογικός διάλογος χωρίς αγάπη δεν νοείται...
Τώρα πλέον έχουν γκρεμισθεί τα «σύνορα», πρέπει να συναντιόμαστε. Να είμαστε σε διάλογο. Και πρέπει να ενημερώνεται ο πιστός λαός ώστε να κατανοήσει ποια είναι τα θέματα, ποιες είναι οι δυσκολίες και τι θέλει η κάθε Εκκλησία στο διάλογο αυτό. Χρειάζεται ακόμα δουλειά και από τις δύο πλευρές.
Η Καθολική Εκκλησία στην κατεύθυνση αυτή κάνει ό,τι καλύτερο μπορεί. Να σας δώσω ένα ακόμα παράδειγμα. Υπάρχει ένα μεγάλο ενδιαφέρον στη Δύση σήμερα για τις ιερές εικόνες, για την Ορθόδοξη λειτουργία. Είναι πολύ σημαντικά όλα αυτά και βοηθούν στο να κατανοήσουν οι χριστιανοί της δύσης τους χριστιανούς της ανατολής".
Η Καθολική Εκκλησία στην κατεύθυνση αυτή κάνει ό,τι καλύτερο μπορεί. Να σας δώσω ένα ακόμα παράδειγμα. Υπάρχει ένα μεγάλο ενδιαφέρον στη Δύση σήμερα για τις ιερές εικόνες, για την Ορθόδοξη λειτουργία. Είναι πολύ σημαντικά όλα αυτά και βοηθούν στο να κατανοήσουν οι χριστιανοί της δύσης τους χριστιανούς της ανατολής".
60 σχόλια:
Χαιρόμαστε ιδιαίτερα όταν οι υποστηρικτές των ανά των κόσμο δεξιών δικτατοριών,οι πρωτεργάτες της ,μόλις προ μερικών ετών, διαλύσεως της πρώην Γιουγκοσλαβίας και υποστηρικτές των φιλοναζιστών Ουστάσι, οι κλυδωνιζόμενοι από τον τυφώνα ενδοβατικάνειων σκανδάλων παιδοφιλίας , «δείχνουν εμφανώς προβληματισμένοι και απογοητευμένοι» από τις αντιδράσεις των Ορθοδόξων όπως εμφανίζεται να είναι ο καρδινάλιος Κάσπερ.
Δόξα τω Θεώ!
θα συμφωνούσα μαζί σου σε όλα αυτά που λες αν έβαζες μέσα και παρόμοια δράση της ορθόδοξης εκκλησίας της Ελλάδας. Θυμήσου ανάθεμα Βενιζέλου, διωγμό και αφορισμό Καζαντζάκη, συμμαχίες με Γερμανούς κατακτητές, προδοτική στάση της εκκλησίας κατά την περίοδο της Δικτατορίας και πολλά άλλα. Δεν έχει δα και παγκόσμια εμβέλεια σαν το Βατικανό αλλά η δράση της είναι αρκετά προσμετρήσιμη. Οσο για το ηθικό εσωτερικό της ζήτημα το 90% των καλογέρων αρχιμαντριτών και δεσποτάδων είναι ομοφυλόφιλοι. Οπότε δεν υπάρχει διαφορά. "Τι Ζαϊμης τι Μπραϊμης" τι Κάσπερ τι Ελληνες δεσποτάδες. έχουμε και πληρώνουμε πολλούς από τον κρατικό κορβανά να πάρει η ευχή, το Βατικανό τουλάχιστον ένα.
6.01μμ
Έχεις δίκιο για το ανάθεμα Βενιζέλου.Όχι όμως και για τα υπόλοιπα.
Ο Μανώλης Γλέζος επαινεί τον έλληνα παπά για την συμμετοχή του στην εθνική αντίσταση.
Ο αρχιεπίσκοπος Σεραφείμ ήταν αντάρτης του Ζέρβα και δεξί χέρι του Βελουχιώτη ήταν ο παπα Αανυπόμονος (ηγούμενος Γερμανός Δημάκος)
Για την δικτατορία: υπήρξαν και ο Καντιώτης,ο Γιαννουλάτος,ο Ψαρουδάκης,ο παπα Πυρουνάκης.
Μη λησμονείς ότι την ίδια περίοδο ήσαν σε εξέλιξη σφοδροί αντιχριστιανικοί διωγμοί σε όλα τα βόρεια σύνορα μας και στη μεγαλύτερη ορθοδοξη εκκλησία τού πλανήτη και έτσι η Ελλαδική Εκκλησία ήταν αδύνατον να λάβει φιλοκομμουνιστικές θέσεις.
Αυτά χωρίς να ακυρώνω τις όποιες ευθύνες υπήρξαν στην αποσιώπηση της καταπίεσης,των βασανιστηρίων,εκτοπισμών και εκτελέσεων.
Ο ισχυρισμός ότι το 90% των κληρικών μας είναι ψευδής και συκοφαντικός.
Υπάρχουν μερικές μητροπόλεις-θερμοκήπια ανωμαλίας λογω της «ιδιαιτερότητος» των επικεφαλής των(οι οποίοι είναι όλοι «κατά σύμπτωσι» φιλοοικουμενιστές ) αλλά είναι λίγες,5-6 το πολύ από τις 70.
Θα ήταν ευχής έργο να μπεί στον κόπο ο κ.Παπαχρήστου να ζητήσει μία συνέντευξη για το συγκεκριμένο θέμα από τον επί παντός διεκδικούντα να επιβάλλει τις απόψεις του Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης-γνωστού τηλεοπτικού σιτάρ! Και να του ζητήσει με ένα ναι ή όχι να καταδικάσει ή να επιβραβεύσει όσα φαιδρά έλαβαν χώρα προχθές από τις αστοιχειω-αγράμματες κυρούλες και τις εγκάθετες καλογριούλες και τους λοιπούς που έχουν άπαντες κολλήσει τη νόσο του εσφιγμένου και της παναιρέσεως του παλαιοημερολογιτισμού. Περιμένουμε κ. Παπαχρήστου!
Αχ απ' ότι βλέπω η "δεξιά" του Κυρίου παρούσα, που θέλει να κάνει αντιστασιακό τον ΔΕΞΙΟ Σεραφείμ,και να μετατρέψει τον σκληροπυρηνικό Καντιώτη σε δημοκράτη!!!. Γιαννουλάτος και Πηρουνάκης κάτι λέει άλλα όπως λέει η παροιμία "ένας κούκος - δύο στην περίπτωσή μας- δεν φέρνει την Ανοιξη."
Παλιοοικουμενιστές, αν η συζήτηση εκτραπεί σε trash, θα φωνάξω την κυρία Λουκά, να βάλει τα πράγματα στη θέση τους....
Διάβασα καλά ή πρεπει να πάω σε οφθαλμίατρο; Ο Καντιώτης αντιστασιακός; Η μόνη αντίσταση που έκανε ήταν για τα μικτά μπάνια και τον καρνάβαλο. Α! Και για ανοίγματα και τις καινοτομίες του αλήστου μνήμης Ιερωνύμου. π. Γρηγόριος.
Ποιος εισαι εσυ, που υπογραφεις ως π. Γρηγοριος;
Ενα δειλο ανθρωπακι εισαι και τολμας να ελεγχης λιλιπουτιε εναν Γιγαντα Καντιωτη;
Που φοβασαι τιποτενιε να βαλη ςτην υπογραφη σου;
Ου να χαθης φτηνανθρωπε.
@αυτοαποκαλούμενε «π.» Γρηγόριε
Αντιγράφω από την Ελευθεροτυπία
«Πρωτεύουσα θέση μεταξύ τους (εννοεί αυτούς που διαφώνησαν με τη χούντα) έχει ο τότε μητροπολίτης Ελευθερουπόλεως Αμβρόσιος, ο οποίος είχε διαμάχη με τον Σπαντιδάκη με αποτέλεσμα όχι μόνον να τον απειλεί ότι θα τον στείλει δεμένο στο Αγιον Ορος, αλλά πέτυχε να τον σύρει στα στρατοδικεία «επί εξυβρίσει». Ο θαρραλέος κληρικός ετέθη τελικά σε κατ' οίκον περιορισμό.
* Ενοχλητικός για άλλους λόγους ήταν και ο Φλωρίνης Αυγουστίνος Καντιώτης. Οι δικτάτορες επιδίωξαν να τον κλείσουν σε... ψυχιατρείο για να ησυχάσουν απ' αυτόν.»
Kατά σύμπτωση αυτοί οι δύο ιεράρχες ήσαν και 2 από τους 3 (ο έτερος ήταν ο Παραμυθίας Τίτος) οι οποίοι διέκοψαν το μνημόσυνο του ,φυτευτού από την CIA πατρ.Αθηναγόρα όταν αυτός υπέγραψε την «άρση της ακοινωνησίας» με την θρησκευτική χούντα του Βατικανού.
To πόσο κακό έκαναν οι παρεκκλησιαστικές οργανώσεις τύπου "Σταυρός", "Απολύτρωση" κ.λ.π. το είδαμε προχθές στην Θεσσαλονίκη. Είναι η πηγή κάθε αντίδρασης και οπισθοδρόμησης. Το ποιόν αυτών των ανθρώπων το βλέπουμε ποιο πάνω. Το μόνο που έχει η καρδιά τους είναι μίσος και κακία για όποιον τολμήσει να εκφράσει αντίθετη άποψη. Το έργο του Καντιώτη και των ομοίων του τό είδαμε όταν φαγώθηκαν για τα λεφτά μεταξύ τους και φτάσαν στα δικαστήρια. Τους χαρακτηρισμούς τους επιστρέφω. Δεν με αφορούν ούτε με αγγίζουν. π. Γηργόριος. Υ.Γ. Από τον εσμό των πνευματικών "αναστημάτων" του εν λόγω κληρικού οφείλω να εξαιρέσω τον κατά πάντα άξιο διάδοχό του Μητρ. Θεόκλητο, ο οποίος υπέστη απίστευτο πόλεμο από τους παραδελφούς του.
Ο "κύριος" που βρίζει σαν καραγωγέας γιατί δεν βάζει την υπογραφή του;
Τι λες μωρε ασχετε π. Γρηγοριε;
Αν δεν υπηρχαν οι οργανωσεις, τι μενει; Τιποτα.
Ανυπαρκτες ειναι ολες οι ενοριες ολης της Ελλαδος.
Ουτε 1% δεν εκκλησιαζεται. Τοσο ικανοποιημενος εισαι;
Μονο εκει ποου υπαρχει ζηλωτης κληρικος κατι γινεται.
Καλα ειναι να κλεινης τα ματια στην θλιβερη πραγματικοτητα σαν στρουθοκαμηλος.
Οσον αφορα τον Θεοκλητο, ξερεις πως θα τον χαρακτηριζα;
Βατραχου απραγοτερος, ιχθυος αφωνοτερος.
Ηταν η μεγαλυτερη αποτυχια.
Προσωπικά, δεν είμαι ιδιαίτερα θερμός προς τον οικουμενισμό , γιατί οι εκ "Δύσεως αδελφοί" δεν πείθουν, ούτε θα πείσουν ποτέ κανέναν έμφρονα χριστιανό για την καλή τους θέληση. Παραμένουν στην χριστιανική συνείδηση ,ως: το Βατικανό, η κοσμική υπερδύναμη των υποκριτών και των καταπιεστών του κόσμου.
Ωστόσο, καταδικάζω τα έκτροπα στο ΑΠΘ ως ιερεύς και θεολόγος. Μια ευκαιρία είχαν οι πολλοί να παρακολουθήσουν τον διάλογο από κοντά, γεγονός με ακαδημαϊκό και θεολογικό ενδιαφέρον και τα έκαμαν θάλασσα. Ως συνειδητός ιερεύς και ορθόδοξος, δεν ανέχομαι να με εκπροσωπούν τέτοιοι φανατικοί. Ο ακαδημαϊκός χώρος και τα γίγνεσθαι εν αυτώ είναι πράγματα ιερά. Δεν είναι αυτό το πνεύμα του αγ. Μάρκου του Ευγενικού κύριοι. Αυτό είναι πνεύμα αλαζονείας. Όπου ο σκληρός αντιοικουμενισμός συναντά τον σκληρό οικουμενισμό:δυο όψεις του ιδίου νομίσματος. Δεν γίνεται ορθοδοξία με προπηλακισμούς και συνθήματα, ούτε με σκληρό μονωτισμό και μονολιθικότητα. Αυτό είναι σκέτος νέτος ραββινισμός. Οι ορθόδοξοι θα έπρεπε να προωθούν τον διάλογο. Όχι με την ψευδαίσθηση πώς θα κερδίσουμε κάτι ουσιαστικό. Η ορθοδοξία δεν είναι χαμένη ούτε ελλιπής, ούτε ζητά το άλλο της μισό, έχει καθολικότητα και αυθεντικότητα. Αλλά διάλογο για να βρίσκεται πάντα ζωντανή και παρούσα στον κόσμο. Διάλογο παρουσίας. Αλλά αυτά είναι ψιλά γράμματα...
Αγαπητέ μου αν χαθούν οι οργανώσεις (πράγμα που εύχομαι και για το οποίο προσεύχομαι)θα μείνει η Εκκλησία. Όσον αφορά τα περί ενοριών σου υπενθυμίζω το "μη φοβού το μικρόν ποίμνιον". Με την χάρη του Θεού διακονώ μια μικρή νησιώτικη ενορία. Το ποσοστό είναι πολύ μεγαλύτερο του 1%. Λες να έγινα ζηλωτής; Άπαγε της βλασφημίας! Τέλος για τον Μητρ. Θεόκλητο: Στους μακαρισμούς δεν διάβασα πουθενά για φωνές και υστερίες. Μόνο για τους πράους κάτι λέει!!!
Στην επταετία της χούντας, η εκκλησία είχε πολύ αμφίβολο ρόλο. Σε κάποιες περιπτώσεις υπήρξε στήριγμά της, σε άλλες απλά την ανέχτηκε. Το ότι μερικοί ιερωμένοι δεν τα πήγαιναν καλά με το χουντικό καθεστώς δεν αρκεί για να πούμε ότι η εκκλησία είχε καθαρή στάση εκείνα τα χρόνια.
Και γενικά είναι αστείο να λέμε ότι οι καθολικοί έχουν τις τάδε πολιτικές προτιμήσεις, όταν και στον χώρο της ορθοδοξίας είναι διαδεδομένη η αντίληψη ότι ένας καλός ορθόδοξος χριστιανός πρέπει να ψηφίζει μόνο συντηρητικά κόμματα.
Όσο για την ομοφυλοφυλία, η επιστήμη της ψυχιατρικής δεν την κατατάσσει πλέον στις ψυχικές ασθένεις (η Αμερικανική Ψυχιατρική Εταιρεία την κατέτασσε στις ψυχικές ασθένειες έως το 1973). Ούτε φυσικά η επιστήμη της σεξολογίας πρεσβεύει ότι ενας ομοφυλόφιλος πρέπει να μετανοήσει γιατί θα πάει στην κόλαση! Κοινώς από επιστημονικής πλευράς είναι απλά μια διαφορετική σεξουαλική συμπεριφορά αλλά όχι κάτι επιλήψιμο, απτην στιγμή που δεν παρενοχλεί το άτομο αυτο άλλους.
ΩΡΑΙΟΙ ΟΙ ΔΥΟ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟΙ ΙΕΡΕΙΣ...
π.Παντελεήμων
ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ!
Σάς εκτιμώ από την διαδικτυακή παρουσία σας.Δεν ισχυρίζομαι ότι οι συγκεντρωμένοι στη Θεσσαλονίκη είναι άγγελοι εξ ουρανού ούτε στις προθέσεις , ούτε στις πρακτικές.
Όπως εξάλλου δεν είναι άγγελοι καταλλαγής και αγάπης οι marketers του οικουμενισμού υπό τους κ.κ. Ζηζιούλα και Σαλάχα.
Ωστόσο μια και αναφερθήκατε στον αγ.Μάρκο τον Ευγενικό,επιτρέψτε μου να σάς υπενθυμίσω ότι στην διαθήκη του ο άγιος γράφει σαφώς ότι τους λατινόφρονες εκ των ορθοδόξων δεν τους θέλει ούτε στην κηδεία του.
Αν οι συγκεντρωμένοι χριστιανοί θεώρησαν-ορθώς ή εσφαλμένως- ότι προωθείται μια προσυμφωνημένη νέα ψευδένωση, δεν κατανοώ γιατί η αντίδραση τους θεωρείται ανεπίτρεπτη.
Μήπως ο λαός της Βασιλεύουσας δεν αντέδρασε με μαζική συγκέντρωση και αποδοκιμασίες όταν επέστρεψαν οι εκπρόσωποι από την ψευδοσύνοδο της Φερράρας Φλωρεντίας;
Προσωπικά την συγκέντρωση αυτή την εντάσσω σε μια ευρύτερη αντίσταση στην πολιτική της ομογενοποίησης πολιτισμών,λαών ,θρησκειών.Σε κοσμικό επίπεδο αυτό σημαίνει αντίθεση στην νεοταξική πολιτική «ορθότητα» των ΗΠΑ και του διευθυντηρίου της ΕΕ και σε θρησκευτικό αντίσταση στην μασωνικής εμπνεύσεως σούπα με μότο «όλοι σε έναν θεό πιστεύουμε».
Μπορούμε να συζητάμε με όλους,κυρίως για τα πρακτικά επακόλουθα της θρησκευτικότητας ώστε αυτή να μην οδηγεί σε μίσος και συγκρούσεις, αλλά έως εκεί.Νομίζω ότι υπό αυτές τις προϋποθέσεις κανείς δεν θα είχε αντίρρηση στο διάλογο και με τους σατανιστές ακόμα.
Άλλο αυτό κι άλλο αυτό που συμβαίνει όμως...Δυστυχώς. :(
Παναγιώτη εκοιμηθη ο πατήρ Μελέτιος Σακουλλίδης! Περιμένουμε πλούσιο αφιέρωμα!ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ!
Αν και φασκετε και αντιφασκετε π. Παντελεημων
επειδη ημουνα παρων στα γεγονοτα, εχω να σας πω ότι επειδη εχουμε κουρασθει με τους φιλοοικουμενιστες καθηγητες και πληροφορουμαστε διαφορα πραγματα περι αυτων, οταν τους ακους και τετ-ατετ να λενε διαφορα αλαλα και μπαλαλα, μεχρι και βλασφημιες, ο γενειοφορος Βασιλειαδης ειπε να υπερβουμε τους Πατερες, αγανακτεις θελεις δεν θελεις.
Δεν προκαλεσαν τοσο οι ακροατες, οσο οι ιδιοι οι ομιλητες.
Η εκδηλωσι ηταν δημοσια και οχι μονο για φοιτητες.
Και αλλοιμονο να ομιλουν οι πρωταιτιοι τα οσα διαδραματιζονται απο τους υπευθυνους, μονο στα φοιτητακια και να γινονται ολα πισω απο τις πλατες του λαου.
Και η γρηουλα και ο γερακος εχουν την θεσι τους μεσα στην Εκκλησια, μην τους ειρωνευεσθε.
Ο κ. Κασπερ, που ηταν σε ολη τη διαρκεια παρον και πολυ κόσμιος, ειπε να ενημερωνουν οι επίσκοποι το λαο για τα αποτελεσματα των συζητησεων και οχι να τον αγνοουν και να τον περιφρονουν.
Δεν εχουν το δικαιωμα οι οποιοιδηποτε να ασχολουνται με την Πιστι των ορθοδοξων και να περιφρονουν σκαιοτατα τους ορθοδοξους.
Μετα ομως απο αυτο που επαθαν και ειδαν τις αντιδρασεις των πιστων αμφιβαλω αν ξανατολμησουν να ενημερωσουν και παλι τον πιστο λαο.
Παντως αυτοι που σημερα εκπροσωπουν την ορθοδοξια ειναι τελειως "ξεπλυμενοι".
Και γιατι μιλανε σημερα για το πρωτειο του παπα;
Ποιο πρωτείο εννοουν, αφου σημερα αυτος ειναι αιρετικος;
Και οχι μονον μιας αιρεσεως;
Αλλα πληθωρας αιρεσεων;
Αν αρνηθη τις αιρεσεις, λεγει ο αγιος Μοαρκος, αυτοματως αναγνωριζεται ως πρωτος.
Λοιπον, σαν τον καβουρα ξεκινανε.
Κατι το πολυ υποπτο υπαρχει στην ολη υπόθεσι.
@Γιώργο
Οι οικουμενιστές δεν θεωρούν τον παπισμό ως αίρεση ούτε καν ως σχίσμα.
Λέγουν ότι αυτό που μάς χωρίζει είναι μόνο μια «διακοπή κοινωνίας».
Πιστεύουν και το διακηρύττουν ότι έχει και ιερωσύνη και μυστήρια.
Δεν φάσκω και αντιφάσκω. Αναφέρομαι σε έναν τρίτο δρόμο, που δεν θέλει να τον δει κανείς.
Καλώς ή κακώς είμαστε πια στη "γειτονιά του κόσμου". Αν θέλουμε να λεγόμαστε ορθοδοξία(το ο με όμικρον πεζό) σαν Εκκλησία και η κανονική εκκλησία του Χριστού , πρέπει να είμαστε συνεχώς και ζωντανά παρόντες σε διαλόγους και παγκόσμια συνέδρια. Αλλιώς θεωρούμαστε και αυτοκαταδικαζόμαστε σε μια επαρχιωτική αίρεση που μένει πιστή στον φονταμενταλιστικό αυτισμό της. Δεν συμφωνώ με τις συμπροσευχές και την ισοπέδωση των πάντων, ούτε το ξεπούλημα των πατρίων. Ούτε σπιθαμή υποχώρησης σε κάτι που ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΔΙΚΟ ΜΑΣ, αλλά το παραλάβαμε και οφείλουμε να το παραδώσουμε ανόθευτο. Ονειρεύομαι όμως μια ορθόδοξη Εκκλησία, που θα πρωταγωνιστεί παντού, θα είναι διαλεκτική με τα δόγματα και με τον κόσμο, θα διεκδικεί την ορθοδοξία της με τη νηφαλιότητα και την σιγουριά της αυθεντικότητας της και την κυρίαρχη ή ισότιμη παρουσία της στα παγκόσμια εκκλησιαστικά δρώμενα. Ούτε δεμένη στο άρμα κανενός,ούτε απομονωμένη και αδιάφορη. Συντελούνται εκρήξεις και ζυμώσεις και εμείς δεν πρέπει να είμαστε στην απ'έξω, αλλά να δίνουμε πρώτοι την Μαρτυρία του Λόγου. Αλλιώς θα δώσουμε λόγο βαρύ...
Σ'Εκείνον!
ΣΑΣ ΤΟ ΕΧΩ ΠΕΙ ΠΟΛΛΕΣ ΦΟΡΕΣ. ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΜΜΙΑ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΗ ΣΥΝΟΔΟΣ ΠΟΥ ΝΑ ΘΕΩΡΕΙ ΤΗΝ ΔΥΤΙΚΗ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΑΙΡΕΤΙΚΗ. ΟΥΤΕ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΒΑΛΟΥΜΕ ΣΤΟ ΙΔΙΟ ΤΣΟΥΒΑΛΙ ΤΗΝ ΡΩΜΑΙΚΑΘΟΛΙΚΗ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΜΕ ΤΙΣ ΑΛΛΕΣ ΑΙΡΕΣΕΙΣ. ΑΦΟΥ ΠΟΛΥ ΚΑΛΑ ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ΟΤΙ ΤΟ ΣΧΙΣΜΑ ΜΙΚΡΟ ΚΑΙ ΜΕΓΑΛΟ ΕΓΙΝΕ ΓΙΑ ΛΟΓΟΥΣ ΔΙΚΑΙΟΔΟΣΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΩΤΕΙΟΥ ΤΟΥ ΠΑΠΑ ΤΟ ΜΕΝ ΚΑΙ ΓΙΑ ΚΑΘΑΡΑ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ ΤΟ ΔΕ. ΑΛΛΟ ΤΩΡΑ ΑΝ ΣΤΗΝ ΔΕΥΤΕΡΗ ΧΙΛΙΕΤΙΑ Η ΡΩΜΑΙΟΚΑΘΟΛΙΚΗ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΠΡΟΣΕΘΕΣΕ ΔΟΓΜΑΤΑ ΠΧ ΜΑΡΙΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ ΑΠΟΔΕΚΤΑ ΚΑΙ ΣΥΝΙΣΤΟΥΝ ΑΙΡΕΣΗ. ΑΛΛΑ Η ΟΛΗ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΤΟΥ ΘΕΟΛΟΓΙΚΟΥ ΔΙΑΛΟΓΟΥ ΓΙΝΕΤΑΙ ΣΤΗΝ ΒΑΣΗ ΤΗΣ ΠΡΩΤΗΣ ΧΙΛΙΕΤΙΑΣ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΗ ΖΩΗ ΤΩΝ ΔΥΟ ΕΚΚΛΗΣΙΩΝ. ΑΝ Η ΡΩΜΑΙΟΚΑΘΟΛΙΚΗ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΑΠΟΔΕΚΤΕΙ ΝΑ ΕΠΙΣΤΡΕΨΕΙ ΣΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΧΙΛΕΤΙΑ ΕΧΕΙ ΚΑΛΩΣ ΑΝ ΟΧΙ ΤΙΠΟΤΑ ΑΠΟ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΦΟΒΑΣΤΕ ΔΕΝ ΘΑ ΓΙΝΕΙ. ΣΕ ΑΥΤΟ ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΓΙΝΕΤΑΙ Ο ΔΙΑΛΟΓΟΣ.
Ο.Ρ.Κ.
@ΟΡΚ
Είναι γνωστές οι σχετικές απόψεις των οικουμενιστών.Άλλοι φρονούμε διαφορετικά
«Τόσες σημαντικές Σύνοδοι, όπως η Η΄ επί Μ. Φωτίου (879 - 880), οι Ησυχαστικές Σύνοδοι τού 1341, 1347, 1451 (Θ΄ Οικουμενική), οι νεότερες πατριαρχικές Σύνοδοι τής ΚΠόλεως (1722, 1727, 1838 κ.ά), αλλά και οι θεοφώτιστοι άγιοι Πατέρες άγιος Μάρκος Εφέσου, άγιος Αθανάσιος Πάριος, άγιος Νικόδημος ο Αγιορείτης, άγιος Νεκτάριος Πενταπόλεως με ευαγγελική, πατερική και αγιοσυνοδική θεολογική τεκμηρίωση καταδικάζουν απερίφραστα ως αιρετικούς τους Λατίνους ή τους Λατινόφρονες. Κατά κανόνα μάλιστα οι Σύνοδοι και οι Πατριαρχικές Εγκύκλιοι από ποιμαντική επιταγή περιφρουρήσεως τού λαού από τις προπαγάνδες τών Φραγκολατίνων, χρησιμοποιούν χαρακτηρισμούς εντονότατα οξείς, όχι όμως αναληθείς ή εμπαθείς. Το αυτό παρατηρούμε και στο “Συνοδικό τής Ορθοδοξίας”, το οποίο περιελήφθη στο Τριώδιο και αναγινώσκεται στα Μοναστήρια. Βάσει τέτοιων Ορθοδόξων Συνοδικών και Πατερικών κριτηρίων, σε άρθρο του ο Σεβ. Ναυπάκτου κ. Ιερόθεος, τονίζει ότι δεν υπάρχει απόστολική διαδοχή (παράδοσις Χάριτος και αληθείας) ούτε Μυστήρια ούτε κυριολεκτουμένη Εκκλησία στον Παπισμό. Διαφορετικά, αν η ιστορική διαδοχή απότελούσε το εχέγγυο τής απόστολικότητος ερήμην τής αληθείας (ορθοδοξίας), τότε θα έπρεπε να την αναγνωρίζουμε και στους λοιπούς αιρετικούς και αιρεσιάρχες, πράγμα ανυπόστατο.
Λέει ο Αγ. Μάρκος ο Ευγενικός:
«Την μεν αιτίαν του σχίσματος εκείνοι δεδώκασι, την προσθήκην εξενεγκόντες αναφανδόν, ήν υπ’ οδόντα πρότερον έλεγον· ημείς δε αυτοίς εσχίσθημεν πρότεροι, μάλλον δε εσχίσαμεν αυτούς και απεκόψαμεν του κοινού της Εκκλησίας σώματος. Διότι ειπέ μοι: Πότερον, ως ορθήν έχοντας δόξαν ή ορθώς την προσθήκην εξενεγκόντας; Και τις αν τούτο είποι, μη σφόδρα τον εγκέφαλον διασεσεισμένος; αλλά ως άτοπα και δυσσεβή φρονούντας και παραλόγως την προσθήκην ποθήσαντας. Ουκούν ως αιρετικούς αυτούς απεστράφημεν και δια τούτο αυτοίς εχωρίσθημεν... αιρετικοί εισιν άρα και ως αιρετικούς αυτούς απεκόψαμεν»
Με τη λογική σας ούτε οι προτεστάντες και οι παραφυάδες τους είναι αιρετικοί.
Αφήνω το γεγονός πως ακόμα και με τους συμπαθέστατους μονοφυσίτες η οικουμενιστική τακτική παραμένει η ίδια:συγκρητισμός και δογματικός μινιμαλισμός.
Κάποτε ένας οικουμενιστής προκαθήμενος είχε πει προς κόπτη ομόλογο του :«Είμαστε απλώς διακρινόμενοι.Δεν έχουμε ουσιαστικές διαφορές περί την πίστη».
@misha
Γνωρίζετε, πολυμαθέστατε, ότι εκκλησιαστικοί ιστορικοί(Β.Φειδάς) ομιλούν περί μη γνωστοποιήσεως του όρου της Δ΄Οικουμενικής Συνόδου στις λεγόμενες αντιχαλκηδόνιες εκκλησίες;
"Φειδάς" είπατε;
"Μαύρο φίδι" πού μάς έφαγε, λόγω γνωστής οικουμενιστικής πορείας του...
abc
Ε για σας μόνο ο Σημάτης και ο Παυλόπουλος είναι θεολόγοι!
1.ΕΓΩ ΓΝΩΡΙΖΩ ΕΠΤΑ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΕΣ ΣΥΝΟΔΟΥΣ ΣΥΝ ΤΗΝ ΠΕΝΘΕΚΤΗ. ΔΕΝ ΞΕΡΩ ΓΙΑ ΟΓΔΟΗ,ΕΝΑΤΗ, ΔΕΚΑΤΗ ΚΛΠ.ΠΟΤΕ ΟΙ ΟΡΘΟΔΟΞΟΙ ΔΕΝ ΑΠΟΔΕΧΤΗΚΑΝ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΠΤΑ ΣΥΝ ΤΗΝ ΠΕΝΘΕΚΤΗ
2. Η ΟΞΕΙΑ ΦΡΑΣΕΟΛΟΓΙΑ ΕΝΑΝΤΙΩΝ ΤΩΝ ΛΑΤΙΝΩΝ ΑΠΟ ΤΙΣ ΛΟΙΠΕΣ ΣΥΝΟΔΟΥΣ ΠΟΥ ΑΝΑΦΑΙΡΕΙΣ ΟΦΕΙΛΕΤΑΙ ΣΕ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΟΥΝ ΚΑΙ ΣΕ ΚΑΜΙΑ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΔΕΝ ΑΠΟΤΕΛΟΥΝ ΑΠΟΦΑΣΗ ΕΠΙ ΔΟΓΜΑΤΙΚΩΝ ΖΗΤΗΜΑΤΩΝ ΟΠΩΣ ΟΙ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΕΣ ΣΥΝΟΔΟΙ.
3. ΟΙ ΑΓΙΟΙ ΠΟΥ ΑΝΑΦΕΡΕΙΣ ΝΑ ΥΠΕΝΘΙΜΙΣΩ ΟΤΙ ΔΙΕΞΗΓΑΓΑΝ ΔΙΑΛΟΓΟΥΣ ΜΕ ΤΗΝ ΡΩΜΑΙΟΚΑΘΟΛΙΚΟΙ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΙΣ ΟΡΘΟΔΟΞΕΣ ΘΕΣΕΙΣ ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΜΕΤΑ ΤΟ ΝΑΥΑΓΙΟ ΤΟΥ ΔΙΑΛΟΓΟΥ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΣΑΝ ΣΚΛΗΡΗ ΓΛΩΣΣΑ. ΑΛΛΑ ΜΕ ΚΑΝΕΝΑ ΤΡΟΠΟ ΟΙ ΔΙΑΤΥΠΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΔΕΝ ΕΠΕΧΟΥΝ ΘΕΣΗ ΑΠΟΦΑΣΕΩΣ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΗΣ ΣΥΝΟΔΟΥ. Ο ΑΓ. ΜΑΡΚΟΣ Ο ΕΥΓΕΝΙΚΟΣ ΗΤΑΝ ΥΠΕΡΜΑΧΟΣ ΤΟΥ ΔΙΑΛΟΓΟΥ. Ο ΑΓΙΟΣ ΝΗΚΟΔΗΜΟΣ Ο ΑΓΙΟΡΕΙΤΗΣ ΣΤΟΥΣ ΙΗΣΟΥΙΤΕΣ ΣΠΟΥΔΑΣΕ ΚΑΙ ΜΑΛΙΣΤΑ ΕΠΗΡΕΑΣΤΗΚΕ ΚΑΤΑ ΠΟΛΛΟΙ ΑΠΟ ΑΥΤΟΥΣ ΣΤΙΣ ΣΥΓΓΡΑΦΕΣ ΤΟΥΣ. ΕΙΝΑΙ ΔΕΝ ΑΞΙΟΜΝΗΜΟΝΕΥΤΗ Η ΕΥΓΕΝΙΑ ΜΕ ΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΠΡΟΣΦΩΝΟΥΣΕ ΤΟΥΣ ΔΥΤΙΚΟΥΣ Ο ΑΓΙΟΣ ΝΕΚΤΑΡΙΟΣ.
4. ΟΙ ΠΡΟΧΑΛΚΗΔΟΝΙΕΣ ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΓΝΩΣΤΟΠΟΙΗΘΗΚΕ ΕΓΚΑΙΡΩΣ Ο ΟΡΟΣ ΤΗΣ Δ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΗΣ ΣΥΝΟΔΟΥ ΑΛΛΑ ΠΑΡΕΜΕΙΝΑΝ ΠΡΟΣΚΟΛΗΜΕΝΟΙ ΣΕ ΠΑΛΑΙΟΤΕΡΗ ΔΙΑΤΥΠΩΣΗ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΚΥΡΙΛΛΟΥ ΟΠΟΥ ΣΥΝΧΕΟΤΑΝ Ο ΟΡΟΣ ΦΥΣΗΣ ΜΕ ΤΟΝ ΟΡΟ ΠΡΟΣΩΠΟ. ΕΤΣΙ ΕΝΩ ΣΤΗΝ ΟΥΣΙΑ ΠΙΣΤΕΥΟΥΝ ΤΑ ΙΔΙΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ (Η ΔΙΑΤΥΠΩΣΗ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΚΥΡΙΛΛΟΥ ΘΕΩΡΗΤΑΙ ΟΡΘΟΔΟΞΗ)ΕΝ ΤΟΥΤΟΙΣ ΘΔΗΓΗΘΗΚΑΝ ΣΕ ΣΧΙΣΜΑ. ΜΕΡΙΚΕΣ ΜΑΛΙΣΤΑ ΑΠΟ ΑΥΤΕΣ ΤΙΣ ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ ΟΠΩΣ Η ΑΡΜΕΝΙΚΗ ΤΡΑΒΗΞΑΝ ΤΑ ΠΑΝΔΕΙΝΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΥΜΕΤΑΒΛΗΤΗ ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΩΝ ΒΥΣΑΝΤΙΝΩΝ.
ΟΠΩΣ ΑΝΤΙΛΑΜΒΑΝΕΣΤΕ ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΣΠΡΟ ΜΑΥΡΟ ΟΠΩΣ ΤΑ ΒΛΕΠΕΤΕ ΓΙΑ ΟΛΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΕΡΜΗΝΕΙΕΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣ ΚΑΘΕ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ ΕΙΝΑΙ ΧΡΗΣΙΜΟΣ Ο ΔΙΑΛΟΓΟΣ.
Ο.Ρ.Κ.
ΩΡΛ - που βγαζεις το συμπερασμα οτι ο αγιος Μαρκος ηταν υπέρμαχος του διαλογου;
Δεν ξερεις οτι δια της βιας πηγαν στη Φερραρα;
Δεν ξερεις οτι κινδυνευε η Πολι και ολοι προσδοκουσαν βοηθεια απο τη Δυσι και ο Παπας αντι γι αυτο τους ζητουσε παντοιοτροπως υποταγη;
Καμμια διαθεσι δεν ειχε ο άγιος για διαλογο με τους αμεταπειστους Λατινους.
Με τις προσφωνησεις προσπαθουσε να δημιουργηση καποιο καλο κλιμα αλλα ουτε αυτο συγκινησε τους εκβιαστας Λατινους.
Τι διαλογους να κανουμε, και κουραφεξαλα;
Τι περιμενουμε απο αυτους αφου ειναι αμετανοητοι σε ολα;
Κουβαλουν στην πλατη τους 100 αιρεσεις που δημιουργησαν, σε τι υποχωρησαν τοσα χρονια που συζηταμε;
Σε ΤΙΠΟΤΑ.
Αλλο που αυτοι που συνδιαλεγονται μαζι τους ειναι ...ντενεκεδες.
Εννοω τους Ζηζουληδες και Βασιλειαδηδες και Μαρτζελλους ή αλλα ντενεκεδακια ξεγανωτα.
8η Οικουμενική Σύνοδος: 879-880 μ.Χ. Κωνσταντινούπολις. Συγκλήθηκε από τον αυτοκράτορα Βασίλειο τον Μακεδόνα. Ηγήθηκαν ο Ορθόδοξος τότε Πάπας της Ρώμης Ιωάννης Η΄ (872-882) και ο Πατριάρχης της Κων/πόλεως Νέας Ρώμης Μεγάλος Φωτιος (858-867, 877-886). Επεκύρωσε τις αποφάσεις της 7ης Οικουμενικής Συνόδου, και καταδίκασε το Φιλιόκβε, που μόλις τότε είχε αρχίσει να επιβάλλεται. [Kαταδίκασε τις αιρετικές Συνόδους του Καρλομάγνου στη Φραγκφούρτη (794) και το Άαχεν (809)].
9η Οικουμενική Σύνοδος: 1341 μ.Χ. Δογμάτισε για την άκτιστη Ουσία και την άκτιστη Ενέργεια του Θεού, καθώς επίσης και για τον Ησυχασμό, καταδικάζοντας τον αιρετικό Βαρλαάμ τον Καλαβρό. Έτσι η Σύνοδος αυτή ασχολήθηκε με θεολογικά ζητήματα, συγκλήθηκε από αυτοκράτορα, (Συνοδικός Τόμος του 1341) και συμμετείχε Θεούμενος (Άγ. Γρηγόριος ο Παλαμάς), και οι αποφάσεις της έγιναν δεκτές από ολόκληρη την Εκκλησία. Συνεπώς και η Σύνοδος αυτή έχει αξία Οικουμενικής Συνόδου.
ΔΕΝ Είμαι θεολόγος να μην τα πιστεύω τα ανωτέρω ενημέρωσε μας Ο.Ρ.Κ.
http://www.romanity.org/htm/rom.e.00.vasikes_theseis_autou_tou_website.htm
Διαβάστε εδώ.
ΑΓΑΠΗΤΕ "26 ΜΑΙΟΥ 09 2.55 ΜΜ"
ΟΣΟ ΚΑΝ ΝΑ ΑΝΑΤΡΕΞΑ ΣΤΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΑ ΜΟΥ ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΑ ΤΟΣΟ ΤΑ ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΟΣΟ ΚΑΙ ΤΟΥ ΚΑΝΟΝΙΚΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ ΔΕΝ ΒΡΗΚΑ ΠΟΥΘΕΝΑ ΤΙΠΟΤΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΑΠΟ ΕΠΤΑ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΕΣ ΣΥΝΟΔΟΥΣ ΣΥΝ ΤΗΝ ΠΕΝΘΕΚΤΗ. ΓΙΑ ΤΙΣ ΣΥΝΟΔΟΥΣ ΠΟΥ ΓΡΑΦΕΙΣ ΜΟΝΟ ΓΙΑΥΤΗΝ ΤΟΥ 879-880 ΜΝΗΜΟΝΕΥΕΤΑΙ ΟΤΙ ΜΕΡΙΚΟΙ ΤΗΝ ΟΝΟΜΑΖΟΥΝ 8η ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΗ ΣΥΝΟΔΟ ΑΛΛΑ ΟΥΔΕΠΟΤΕ Η ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΜΕΤΡΗΣΕ ΩΣ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΗ.ΓΙΑ ΔΕ ΑΥΤΗΝ ΤΟΥ 1341 ΠΟΥΘΕΝΑ ΔΕΝ ΒΡΗΚΑ ΤΟΝ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΜΟ ΤΗΣ ΩΣ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΗ ΟΥΤΕ Η ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΤΗΝ ΕΧΕΙ ΑΝΑΚΗΡΥΞΕΙ ΩΣ ΤΕΤΟΙΑ.
ΕΙΝΑΙ ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΟ ΟΤΙ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΩΡΑ ΤΗΣ ΧΕΙΡΟΤΟΝΙΑΣ ΤΩΝ ΕΠΙΣΚΟΠΩΝ ΜΑΣ, ΠΟΥ ΔΙΝΟΥΝ ΟΜΟΛΟΓΙΑ ΠΙΣΤΕΩΣ, ΜΕΤΑ ΤΟ ΣΥΜΒΟΛΟ ΝΙΚΑΙΑΣ - ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΕΩΣ ΟΜΟΛΟΓΟΥΝ ΠΙΣΤΗ ΚΑΙ ΥΠΑΚΟΗ "...ΕΙΣ ΤΑΣ ΑΓΙΑΣ ΕΠΤΑ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΑΣ ΣΥΝΟΔΟΥΣ...". ΚΑΙ ΟΧΙ ΣΕ ΟΚΤΩ 'Η ΕΝΝΕΑ 'Η ΔΕΚΑ Κ.Ο.Κ.
Ο.Ρ.Κ.
ΑΓΑΠΗΤΕ "ΓΙΩΡΓΟΣ ΑΠΟ ΠΟΛΥΓΥΡΟ" ΓΝΩΡΙΖΩ ΠΟΛΥ ΚΑΛΑ ΠΟΙΑ ΗΤΑΝ Η ΠΕΡΙΡΕΟΥΣΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΤΜΟΣΦΑΙΡΑ ΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΤΗΣ ΣΥΝΟΔΟΥ ΤΗΣ ΦΕΡΡΑΡΑΣ-ΦΛΩΡΕΝΤΙΑΣ. ΟΠΩΣ ΟΛΟΙ ΠΕΡΙΜΕΝΑΝ ΒΟΗΘΕΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΔΥΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΩΤΗΡΙΑ ΤΗΣ ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΙΑΣ ΕΤΣΙ ΚΑΙ ΑΥΤΟΣ ΠΡΟΦΑΝΩΣ ΠΕΡΙΜΕΝΕ ΤΗΝ ΒΟΗΘΕΙΑ.ΔΙΑΛΕΧΘΗΚΕ, ΔΙΑΚΗΡΥΞΕ ΤΙΣ ΟΡΘΟΔΟΞΕΣ ΘΕΣΕΙΣ ΔΕΝ ΣΥΜΦΩΝΗΣΕ ΚΑΙ ΑΥΤΗ ΤΟΥ Η ΔΙΑΦΩΝΙΑ ΗΤΑΝ ΙΚΑΝΗ ΝΑ ΜΑΤΑΙΩΣΕΙ ΤΗΝ ΕΝΩΣΗ. ΑΥΤΟΣ ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΟΙ ΜΕΓΑΛΟΙ ΠΑΤΕΡΕΣ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΔΕΝ ΑΡΝΗΘΗΚΑΝ ΠΟΤΕ ΤΟΝ ΔΙΑΛΟΓΟ ΚΑΙ ΕΙΧΑΝ ΠΑΝΤΑ ΤΟ ΣΘΕΝΟΣ ΩΣΤΕ ΝΑ ΔΙΑΤΥΠΩΝΟΥΝ ΤΙΣ ΟΡΘΟΔΟΞΕΣ ΘΕΣΕΙΣ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΦΟΒΟΥΝΤΑΙ ΟΥΤΕ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΣΙΝΟΜΙΛΗΤΕΣ ΟΥΤΕ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΟΙΚΕΙΟΥΣ.
ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΟ ΔΙΑΛΟΓΟ Η ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΕΧΕΙ ΣΤΕΙΛΕΙ Ο,ΤΙ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΜΠΟΡΟΥΣΕ ΝΑ ΣΤΕΙΛΕΙ ΓΙΑ ΝΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΕΙ ΤΟΥΣ ΡΩΜΑΙΟΚΑΘΟΛΙΚΟΥΣ. ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΩΣ ΑΠΟΚΑΛΕΙΣ "ΝΤΕΝΕΚΕΔΕΣ" ΔΙΝΟΥΝ ΜΑΧΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΟΡΘΟΔΟΞΕΣ ΘΕΣΕΙΣ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΙΚΑΝΟΙ ΑΠΟ ΑΛΛΟΥΣ ΝΑ ΤΟ ΚΑΝΟΥΝ.
ΒΕΒΑΙΑ ΕΣΥ ΕΙΣΑΙ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΟΥ ΔΙΑΛΟΓΟΥ. ΟΠΟΤΕ ΔΕΝ ΤΙΘΕΤΑΙ ΓΙΑ ΣΕΝΑ ΘΕΜΑ ΠΟΙΟΙ ΘΑ ΤΟΝ ΔΙΕΞΑΓΟΥΝ.
Η ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΟΜΩΣ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΥΠΕΡ ΚΑΘΕ ΜΟΡΦΗΣ ΔΙΑΛΟΓΟΥ ΣΤΕΛΝΕΙ ΤΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΣΤΕΛΕΧΗ ΤΗΣ ΣΕ ΑΥΤΟΝ.
ΟΣΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΜΕΤΑΝΟΗΣΙΑ 'Η ΟΧΙ ΤΩΝ ΡΩΜΑΙΟΚΑΘΟΛΙΚΩΝ ΞΕΧΝΑΣ ΟΤΙ Η ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΕΙΝΑΙ ΘΕΑΝΘΡΩΠΙΝΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ. ΠΡΟΣΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΡΩΜΑΙΟΚΑΘΟΛΙΚΟΥΣ ΑΔΕΛΦΟΥΣ ΜΑΣ ΝΑ ΤΟΥ ΧΑΡΙΣΕΙ Ο ΘΕΟΣ ΜΕΤΑΝΟΙΑ. ΚΑΙ ΤΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΤΗΣ ΜΕΤΑΜΟΙΑΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΒΛΕΨΙΜΟ ΑΠΟ ΕΜΑΣ. ΤΕΛΩΝΗΣ, ΠΟΡΝΗ ΣΩΖΟΝΤΑΙ ΜΕΤΑΝΟΟΥΝΤΕΣ ΚΑΙ Ο ΛΗΣΤΗΣ ΤΗΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΣΤΙΓΜΗ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΠΡΩΤΟΣ ΑΠ ΟΛΟΥΣ ΣΤΟΝ ΠΑΡΑΔΕΙΣΟ.
ΑΝΤΙ ΛΟΙΠΟΝ ΟΛΗΣ ΑΥΤΗΣ ΤΗΣ ΠΟΛΕΜΙΚΗΣ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΑΣ ΠΡΟΣΕΥΧΗΘΟΥΜΕ ΚΑΙ ΓΙΑ ΕΚΕΙΝΟΥΣ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΔΥΝΑΜΩΣΗ ΤΗΣ ΕΜΠΡΟΣΘΟΦΥΛΑΚΗΣ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΜΑΣ ΣΤΟ ΔΙΑΛΟΓΟ.
Ο.Ρ.Κ.
Στο σημείο αυτό θέλω να τονίσω ότι και το ζήτημα της νηστείας, ως ένα από τα δέκα θέματα της υπό προετοιμασία Μεγάλης Συνόδου, έχει υποστεί την αλλοίωσή του καθόσον σήμερα στην Ορθοδοξία οι νηστείες έχουν παγιωθεί ""έξω-οικουμενικοσυνοδικά""!
Έτσι, από το τέλος του Θ΄μ.Χ. αιώνα(εποχή εκτός Οικουμενικών Συνόδων) και εντεύθεν επικράτησε η τάση για ταύτιση των υποχρεωτικών περιόδων νηστείας και για τους απλούς πιστούς σε "απόλυτη αναλογία" με τις αντίστοιχες των μοναχών παρά τις θεμελιωμένες αντιρρήσεις μεγάλων Πατέρων. Τον ΙΒ΄ μ.Χ. αιώνα η Ενδημούσα Σύνοδος της Κωνσταντινουπόλεως, 1156-1180 μ.Χ., παρότι μη Οικουμενική, καθιέρωσε (για λογαριασμό, πλέον, της Ανατολικής Εκκλησίας) και τις ειδικές νηστείες στη ζωή των απλών πιστών με πολλές επιφυλάξεις ως προς την αναγκαιότητά τους, αφετέρου δε εξουσιοδότησε τους Επισκόπους να περιορίζουν κατά την ποιμαντική τους κρίση την έκταση των νηστειών αυτών ή και να τις καταργούν. Και από αυτή την περίπτωση φαίνεται καθαρά ότι δικαιώνονται οι θέσεις του Ο.Ρ.Κ! Και αυτά αναγράφονται στα πανεπιστημιακά θεολογικά συγγράμματα και στη σχετική έρευνα των πηγών! Και επίσης φαίνεται ότι σήμερα πάσχουμε από το σύνδρομο της τυπολατρείας(Φαρισαισμός;;; δίς του Σαββάτου και τα όμοια... άπαγε...) όπως το περιγράφει και ο Χρ.Γιανναράς "μη μέταιρε όρια αιώνια ά οι πατέρες σου έθεντο..." και όχι μόνο! Και έτσι αν και η Εκκλησία φωνάζει ακόμα "εξέρχεσθε οι πιστοί εις την Ανάστασιν" ημείς επιμένουμε ότι κατά το πάτριο ημερολόγιο δεν χάνονται οι ημέρες νηστείας των Αγ.Αποστόλων, ενώ κατά το νέο, το παπικό!!!, χάνονται ή, τουλάχιστον, μειώνονται...! Και τύπτομεν εαυτούς, ειδικά εν Πάτραις.... ότι είμεθα χλιαροί περί την πίστιν ενώ οι αδελφοί του παλαιού(κατά την θεολογία και το κανονικό δίκαιο ενδεχομένως και αβάπτιστοι, το σχισματικοί λεπτομέρεια, για ιερωσύνη δε γίνεται λόγος!). Ουαί Ημίν τε και Υμίν!
Σε ευχαριστώ Ο.Ρ.Κ. για την ενημέρωση αλλά σε αυτό το site http://www.romanity.org/htm/rom.e.00.vasikes_theseis_autou_tou_website.htm γράφει άλλα δεν ξέρω ,αν υπάρχει κάποια άλλη πηγή, δεκτή για ποιο πλήρης κατανόηση .Θ.Α.
ΠΑΙΡΝΩ ΑΦΟΡΜΗ ΑΠΟ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΤΟΥ ΑΜΩΝΥΜΟΥ "26 ΜΑΙΟΥ 09 6.45" ΓΙΑ ΝΑ ΠΩ ΠΩΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΥΝΕΒΗΣΑΝ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΔΥΣΗ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΑΝΑΤΟΛΗ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΔΕΥΤΕΡΗ ΧΙΛΙΕΤΙΑ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΣΜΟΥ. ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΟ ΟΙ ΝΗΣΤΕΙΕΣ ΠΟΥ ΚΑΘΙΕΡΩΘΗΚΑΝ ΕΧΟΝΤΑΣ ΩΣ ΓΜΩΝΟΝΑ ΟΧΙ ΤΗΝ ΖΩΗ ΤΩΝ ΑΠΛΩΝ ΜΕΛΩΝ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΑΛΛΑ ΤΗΝ ΖΩΗ ΤΩΝ ΜΟΝΑΧΩΝ. ΕΤΣΙ ΚΑΑΘΙΕΡΩΘΗΚΑΝ ΟΙ ΝΗΣΤΕΙΕΣ ΤΩΝ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ, ΤΩΝ ΑΓΙΩΝ ΑΠΟΣΤΟΛΩΝ, ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΚΛΠ. ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΣΗΜΕΡΑ ΓΕΡΟΝΤΕΣ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΟΡΟΥΣ ΣΥΝΙΣΤΟΥΝ ΣΤΑ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ ΤΟΥΣ ΠΑΙΔΙΑ ΝΑ ΠΡΟΣΘΕΤΟΥΝ ΣΤΙΣ ΚΑΝΟΝΙΚΕΣ ΝΗΣΤΕΙΕΣ ΤΗΣ ΤΕΤΑΡΤΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ ΚΑΙ ΑΥΤΗΝ ΤΗΣ ΔΕΥΤΕΡΑΣ. Ο ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΒΑΛΣΑΜΩΝ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΑΝΤΙΟΧΕΙΑΣ ΜΑΣ ΠΕΡΙΓΡΑΦΕΙ ΠΟΣΟ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΑ ΓΙΝΟΝΤΑΝ ΟΙ ΝΗΣΤΕΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΧΙΛΙΕΤΙΑ. ΠΧ Η ΝΗΣΤΕΙΑ ΤΗΣ Μ. ΤΕΣΣΑΡΑΚΟΣΤΗΣ ΗΤΑΝ ΑΥΣΤΗΡΗ ΤΗΣ ΠΕΝΤΕ ΗΜΕΡΕΣ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΟΣ ΚΑΙ ΤΑ ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΑ ΓΙΝΟΤΑΝ ΚΑΤΑΛΥΣΗ ΙΧΘΙΟΣ. ΟΜΩΣ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΔΕΥΤΕΡΗ ΧΙΛΙΕΤΙΑ ΕΠΕΚΡΑΤΗΣΕ Η ΑΥΣΤΗΡΗ ΜΟΝΑΧΙΚΗ ΓΡΑΜΜΗ ΚΑΙ ΕΓΙΝΕ Η ΝΗΣΤΕΙΑ ΤΗΣ Μ. ΤΕΣΑΡΑΚΟΣΤΗΣ ΟΠΩΣ ΤΗΝ ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ΣΗΜΕΡΑ.
ΜΕΤΑ ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΗΣ ΕΙΚΟΝΟΜΑΧΙΑΣ ΟΙ ΜΟΝΑΧΟΙ ΩΣ ΝΙΚΗΤΕΣ ΕΠΕΒΑΛΑΝ ΤΟΝ ΑΚΡΑΤΟ ΜΑΝΑΧΙΣΜΟ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΤΟΜΕΙΣ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ. ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΟ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ Η ΕΞΩΒΕΛΗΣΗ ΤΟΥ ΚΟΣΜΙΚΟΥ ΑΣΜΑΤΙΚΟΥ ΤΥΠΙΚΟΥ ΑΠΟ ΤΗΣ ΕΝΟΡΙΕΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΠΙΒΟΛΗ ΤΟΥ ΜΟΝΑΧΙΚΟΥ ΤΥΠΙΚΟΥ. ΣΗΜΕΡΑ Ο ΕΣΠΕΡΙΝΟΣ ΤΟ ΑΠΟΔΕΙΠΝΟ ΤΟ ΜΕΣΟΝΥΚΤΙΚΟ Ο ΟΡΘΡΟΣ ΚΑΙ ΟΙ ΩΡΕΣ ΠΟΥ ΤΕΛΟΥΝΤΑΙ ΣΤΟΥΣ ΝΑΟΥΣ ΜΑΣ ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΑΧΙΚΕΣ ΑΚΟΛΟΥΘΙΕΣ. ΕΝΩ ΥΠΗΡΧΑΝ ΑΛΛΟΥ ΕΙΔΟΥ ΑΣΜΑΤΙΚΕΣ ΑΚΟΛΟΥΘΙΕΣ ΣΤΟ ΠΑΛΑΙΟΤΕΡΟ ΤΥΠΙΚΟ. ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΝΑΛΑΜΠΗ ΤΟΥ ΚΟΣΜΙΚΟΥ ΤΥΠΙΚΟΥ ΕΧΟΥΜΕ ΤΟΝ 11ο αι ΣΤΗΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΜΕ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΤΟΥ ΤΟ ΣΥΜΕΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ. ΚΑΤΟΠΙΝ ΚΑΙ ΚΥΡΙΩΣ ΜΕΤΑ ΤΟ 14ο ΕΠΙΒΑΛΕΤΑΙ ΠΛΗΡΩΣ ΣΤΗΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑ Η ΜΟΝΑΧΙΚΗ ΖΩΗ.
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ:
ΔΕΝ ΑΛΛΑΞΕ ΜΟΝΟ Η ΖΩΗ ΤΗΣ ΡΩΜΑΙΟΚΑΘΟΛΙΚΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΔΕΥΤΕΡΗ ΧΙΛΙΕΤΙΑ ΜΕΤΑ ΤΟ ΣΧΙΣΜΑ ΑΛΛΑ ΚΑΙ Η ΖΩΗ ΤΗΣ ΟΡΘΟΔΟΞΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ, ΓΙΑΥΤΟ ΚΑΙ Ο ΔΙΑΛΟΓΟΣ ΔΙΕΞΑΓΕΤΑΙ ΕΠΙ ΤΟΥ ΠΕΔΙΟΥ ΤΗΣ ΠΡΩΤΗΣ ΧΙΛΙΕΤΙΑΣ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ.
ΑΛΛΑ ΠΕΡΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΔΙΑΛΟΓΟ ΕΙΝΑΙ ΧΡΗΣΙΜΟ ΚΑΙ ΓΙΑ ΜΑΣ ΤΟΥΣ ΟΡΘΟΔΟΞΟΥΣ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ΠΟΣΟ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΑ ΗΤΑΝ ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΧΙΛΙΕΤΙΑ ΚΑΙ ΟΣΟ ΓΙΝΕΤΑΙ ΝΑ ΑΝΑΤΡΕΧΟΥΜΕ ΚΑΙ ΝΑ ΕΠΙΣΤΡΕΦΟΥΜΕ ΣΕ ΕΚΕΙΝΗ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΔΟ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ Η ΠΙΟ ΑΥΘΕΝΤΙΚΗ.
Ο.Ρ.Κ.
Μάλλον είχαν δίκιο οι εικονομάχοι...
Αγαπητέ Ο.Ρ.Κ.
παρακολουθώ τακτικά και με ενδιαφέρον αυτά που γράφεις αλλά σε παρακαλώ μην γράφεις μόνο κεφαλαία.
Απαιτείται τριπλός χρόνος ανάγνωσης.
Κάνε μου αυτή τη χάρη για να μπορώ να σε διαβάζω και ευχάριστα.
Ευχαριστώ
Όχι αγαπητέ μου, δεν είχαν δίκαιο οι εικονομάχοι. Το πρόβλημα είναι ότι ενώ η ζωή της εκκλησίας ήταν στα μέτρα των ανθρώπων του κόσμου, μετά το τέλος της εικονομαχίας ο μοναχισμός που πραγματικά έβαλε πλάτη στην περίοδο αυτή για να οδηγήσει την εκκλησία στην λύση, προχώρησε και πιο πέρα και από ένα ας πούμε περιφερειακό μέγεθος που ήταν πρίν τώρα θα τολμούσα να πω χρησιμοποιώντας αδόκιμο όρο "άλωσε" την εκκλησία με αποτέλεσμα την επικράτηση του άκρατου μοναχισμού σε ολη την ζωή της, απο την λατρευτική ζωή, μέχρι την χριστιανική ηθική και το πολίτευμα της εκκλησίας. Έτσι πράγματα που είχαν νόημα για την ζωή των μοναχών σε μια μονή, τώρα περνούν υποχρεωτικά στις ενορίες και έτσι σιγά σιγά αλλαζει η ζωή της εκκλησίας μεταβαλόμενη προϊόντος του χρόνου σε ένα τεράστιο μοναστήρι με έμφαση στην περισσότερη άσκηση, περισσότερη νηστεία, μεγαλύτερου μήκους και αριθμού ακολουθιών, μεγαλύτερη αυστηρότητα και με κυρίαρχο στοιχείο αυτο του πένθους.
Ο.Ρ.Κ.
Αγαπητέ Ο.Ρ.Κ.
σε ευχαριστώ πολύ για την αλλαγή της γραφής.
Ευγνώμων
@OΡΚ
Η μεγίστη των ασκήσεων της πρώτης εκκλησίας υπήρξε ο κοινοβιακός της χαρακτήρας, το «ην αυτοίς άπαντα κοινά».
Αυτό το πολιτευμα και διατηρήθηκε στις μοναστικές κοινότητες , όταν με την παύση των διωγμών στη χριστιανική ζωή των πόλεων επικράτησε η άκρατη εκκοσμικευση,αποτέλεσμα της κρατικοποίησης της Εκκλησίας.
Βεβαίως προσπαθείτε «πονηρά» να περάσετε το μήνυμα της λειτουργικής απλουστεύσεως,κατά τα πρότυπα των βατικάνειων συνόδων, αλλά όσοι εκ των «ευσεβών και ορθοδόξων χριστιανών» έχουν επαφή με την λειτουργική ζωή,γνωρίζουν ότι όπου αυτή είναι εναργής και παραδοσιακή,η προσέλευση είναι μεγάλη και ιδίως από νέους ανθρώπους.
Το «άκρατος μοναχισμός» είναι ενδιαφέρων ως όρος.Πού τον αγρεύσατε;
Κι ένα τελευταίο:τις συνόδους του 14ου αιώνος,περί ησυχασμού και την συνοδό καταδίκη του βαρλααμισμού πώς τις βλέπετε; Ως ενοχλητική παρωνυχίδα που μάς εμποδίζει από την πλέρια συναδέλφωση;
Και τις συνόδους Λυών και Φλωρεντίας πώς τις αντιμετωπίζτε; Σαν χαμένες ευκαιρίες λόγω της αντιδράσεως των αμαθών φανατικών;
Στον άλλο φίλο,τον ανώνυμο 6.46, να του υπενθυμίσω ότι υπάρχει πανορθόδοξος απόφαση περί ΜΗ αλλαγής του ημερολογίου η οποία και κατελύθη πραξικοπηματικώς από τον επιφανή μασώνο πατριάρχη Μελέτιο Μεταξάκη, όπως παρατηρεί και ο αρχιεπ΄.Χριστόδουλος στη σχετική του εργασία;Ψιλά γράμματα θα μου πείτε,αλλά ενδεικτικά του φιλοπαπικού προσανατολισμού.
Αγαπητέ Misha,
Άλλο πράγμα ο κοινοβιακός χαρακτήρας της πρώτης εκκλησίας και άλλο πράγμα το φαινόμενου του αναχωρητισμού-μοναχισμού τους 4ου αι. Η ερμηνεία που δίνεις στην εμφάνισή του δεν είναι η σωστή. Ο αναχωρητισμός - μοναχισμός παρουσιάστηκε ως μέγεθος μετά την παύση των διωγμών από την επιθυμία των αναχωρητών να θυσιάσουν κάτι από την ζωή του και με την αυστηρή άσκηση να δώσουν ομολογία της πίστεως του αφού δεν υπήρχαν πια οι διωγμοί για να το κάνουν με το μαρτύριο. Έτσι ξεκίνησε ο αναχωρητισμός - μοναχισμός και όχι έχοντας ως πρότυπο της κοινοβιακή ζωή της εκκλησίας αφού ξεκίνησε ως ατομική αναχώρηση και όχι κοινοβιακή. Η εκκλησίας δια των μεγάλων Πατέρων της όπως ο Μ. Βασίλειος οργάνωσε την ζωή των μοναχών σε κοινόβια και ενθάρρυνε τον κοινοβιακό βίο. Αντιμετώπισε δε το όλο θέμα σαν κάτι το εξαιρετικό που δεν ήταν για όλα τα μέλη της αλλά μόνο για αυτά που θα μπορούσαν να ορκιστούν και να φυλάξουν ακτημωσύνη παρθενία υπακοή.
Για το ασματικό τυπικό που εκδιωχθεί από το μοναστικό φαίνεται πως δεν καταλάβατε καθόλου τι είπα αφού ανακατεύεται Βατικάνειες συνόδους που δεν έχουν καμιά σχέση. Μιλώ για το ασματικό τυπικό προ του 11ου αϊ ενώ οι 2 Βατικάνειες σύνοδοι έγιναν τον 18ο και 20ο αι αντίστοιχα
Πουθενά δεν αρνήθηκα την σημασία των συνόδων του 14ου αιώνα που διατυπώνουν την διάκριση θείας ουσίας και ακτίστων ενεργειών στην θεότητα. Εκείνο που παρατήρησα ήταν ότι η εκκλησία δεν τις έχει προσμετρήσει στις οικουμενικές.
Για το θέμα των συνόδων Λυών Φλωρεντίας δεν τις χαρακτήρισα καθόλου ούτε επιτυχίες ούτε αποτυχίες. Αποτελούν κρίκους στην αλυσίδα του θεολογικού διαλόγου.
Για το θέμα της αλλαγής του ημερολογίου δοκιμότερος όρος είναι αλλαγή του εορτολογίου. Η εκκλησία θεσπίζει τις εορτές η εκκλησία τις μεταβάλει. οι ημερομηνίες δεν έχουν κανένα σωτηριολογικό νόημα. Μήπως ο Χριστός γεννήθηκε 25 Δεκεμβρίου και μήπως την γέννησή του την γιορτάζαμε πάντα τότε?
Όσο για την εργασία του μακαριστού Χριστοδούλου για το παλαιοημερολογητικό ζήτημα εν Ελλάδι θα σου συνιστούσα να την διαβάσεις καλύτερα. Είχα την τύχει να τον ακούσω αυτοπροσώπως σε διάλεξη του είχε δώσει για το θέμα αυτό στην Ανωτέρα Εκκλησιαστική σχολή των Αθηνών το 1984 ή 1985. Δεν νομίζω ότι οι απόψεις του συμφωνούν με τις δικές σου.
Ο.Ρ.Κ.
@misha
Έσχον την τιμή να ακούσω εν περιλήψει-διαλέξει από τον ίδιο τον +Χριστόδουλο τα περί του παλαιοημερολογιτικού και κρατώ από τότε το ανεπανάληπτο ότι "Η Εκκλησία υπέρκειται της Αγίας Γραφής" ορθώς υπό του μακαριστού λεχθέν! Τούτο προφανώς σημαίνει και την απο-μουσειο-μουμιο-ποίηση της Εκκλησίας ώστε να ασκεί Ζώσα τα χαρίσματα του συγκροτούντος όλον τον θεσμόν Αυτής Παρακλήτου, κατά την αψευδή του σήμερον εν δόξη Αναληφθέντος Χριστού, ουδαμόθεν χωριζομένου αλλά μένοντος έως της ημέρας εκείνης αδιαστάτου, ρήσιν! Επομένως η ποικιλία των λειτουργικών μορφών και τύπων ως και άλλων θεσμών εντός της ζωής των πιστών κινούνται δυναμικώς και όχι στατικώς, εν θεοπρεπεί διακρίσει πάντοτε του συγχρόνου από το ασυγχρόνιστον ουδενός δυναμένου θείναι έτερον θεμέλιον παρά τον κείμενον Ακρογωνιαίον ήτοι τον Χριστόν! Ούτως, ως σοφώς παρετήρησεν και ο Οικουμενικός Πατριάρχης εις ηγούμενον τινα εν Άγίω Όρει, προπετώς και ασεβώς επιχειρήσαντα διδάξαι τον Πρώτον εν τη καθ΄ημάς Ανατολή, η Εκκλησία κατέχει το Πλήρωμα της Αληθείας. Ως προς τον +Μεταξάκην, όν μέμφεσαι, ουδείς εχέφρων δύναται να μην του απονείμει τα εύσημα δια την σοφωτάτην ενέργειάν του να καταργήσει τον Συνοδικόν Τόμον του 1908, δια του αντιστοίχου του 1922, και να επαναφέρει υπό το Οικουμενικόν Πατριαρχείον την εν κόσμω Ελληνόφωνον διασποράν η οποία διά του Τόμου του 1908 είχε παραχωρηθεί εις τας Αθήνας.
Περί δε των μασώνων... δύνασαι να ανατρέξεις εις σχετικάς δηλώσεις του +Χριστοδούλου απαντήσαντος εις αντίστοιχον μομφήν κατά του +Χρυσοστόμου Σμύρνης!
ανώνυμος 6.46
«Είναι, εν τούτοις, προφανές ότι το Οικουμενικόν Πατριαρχείον, εχώρει ήδη προς εφαρμογήν της ημερολογιακής μεταβολής άνευ επιτεύξεως πανορθοδόξου περί ταύτης συμφωνίας, ην προ ενός μόλις μηνός εθεώρει «αναγκαίαν» . Το γεγονός τούτο, συνδυασθέν προς το εμπερίστατον του Οικουμεν. Θρόνου εν τοις τότε κρισίμοις καιροίς, έδωκε λαβήν εις διατύπωσιν της υποψίας, ότι η ουτωσεί ληφθείσα απόφασις αυτού υπήρξεν αποτέλεσμα της ασκηθείσης επ' αυτού δεινής πιέσεως εκ μέρους της τότε ελληνικής Κυβερνήσεως, τοσούτω μάλλον όσω μεταγενεστέρως και δη και εν τη συνεδρία της ΙΣΙ της 2-7-1929 αυτός ο υπέρμαχος της ημερολογιακής μεταβολής και θεωρητικός αυτήςυποστηρικτής Μητροπολίτης Μαρωνείας Άνθιμος, ο από Βιζύης, ωμολόγησεν, ότι η περί εισαγωγής του νέου ημερολογίου απόφασις και πρωτοβουλία του Οίκουμενικού Πατριαρχείου «δεν εγένετο εν καταλλήλω χρόνω και τρόπω». (από την περι ημερολογίου εργασία του αρχιεπ.Χριστοδούλου)
Η αναφορά μου στο ημερολογιακό είχε να κάνει με την μονομερή και κατάφωρη παραβίαση αποφάσεων πανορθοδόξων αποφάσεων από τον πατριάρχη Μελέτιο Μεταξάκη, του οποίοιυ η μασωνική ιδιότης είναι ΜΗ ΑΜΦΙΣΒΗΤΉΣΙΜΗ.
@ΟΡΚ
Περί μοναχισμού και της γενέσεως του
«Είναι χαρακτηριστικό ότι όταν εκκοσμικεύτηκαν πολλοί χριστιανοί τότε αναπτύχθηκε ο μοναχισμός όπως τον γνωρίζουμε σήμερα, γιατί ο μοναχισμός είναι αντίδραση εναντίον του πνεύματος της εκκοσμικεύσεως» π.Ιερόθεος,μητρ.Ναυπάκτου (“Ο Ορθόδοξος Μοναχισμός ως προφητική, αποστολική και μαρτυρική ζωή” σελ. 24).
Νομίζω ότι γίνομαι αντιληπτός όταν μιλώ για τις δύο συνόδους του Βατικανού.Ιδίως η δεύτερη ασχολήθηκε με την «λειτουργική αναγέννηση» και περιέκοψε τις ήδη βραχείες λατινικές ακολουθίες, προς διευκόλυνση των εν τω κόσμω πιστών.Έκανε δηλαδή αυτού που προτείνεις,προτάσσοντας πάλι ως πρόφαση την επιστροφή στα θέσμια της πρώτης χιλιετίας.
Τις συνόδους του 14ου αιώνος τις χαρακτηρίζει ως οικουμενικές η ίδια η φύση τους και η αποδοχή τους από την σύνολη Εκκλησία.Τα σχετικά στοιχεία τα γράφει ο μακαριστός π.Ιωάννης Ρωμανίδης, όπως ήδη προαναφέρθηκε.
Ε,και όταν χαρακτηρίζεις τις δύο ψευδενώσεις (Λυών και Φλωρεντίας) «βήματα του διαλόγου», αποκαλύπτεσαι.
Οι περί μοναχισμού και της γεννέσεως του ερμηνείες του συγκεκριμένου Μητροπολίτου υπόκεινται σε κριτική και ελέγχονται ως ορθές ή μονομερείς.
Περί της λειτουργικής μεταβολής που επέφεραν οι δύο σύνοδοι του Βατικανού στον Λατινικό λειτουργικό τύπο δεν αναφέρθηκα. Αναφέρθηκα στην ύπαρξη ασματικού τυπικού προ του 11ου αι. Ούτε μίλησα για συντόμευση του υπάρχοντος μοναχικού τυπικού που στην πραγματικότητα σήμερα δεν εφαρμόζεται όπως πρέπει.Άλλο πράγμα το ασματικό τυπικό και άλλο πράγμα το μοναχικό τυπικό που στην πράξη σήμερα κατακρεουργείται.
Για τις Συνόδους του 14ου αι δεν αρνήθηκα την αποδοχή τους ή την σπουδαιότητά τους αλλά είπα πως η εκκλησία δεν τις προσμετρά στις επτά οικουμενικές συνόδους. Τώρα δεν νομίζω πως ο μακαριστός π Ιωάννης Ρωμανίδης ήταν ένας ορθόδοξος "Πάπας" ώστε όλες οι απόψεις του να είναι υποχρεωτικές για την εκκλησία.
Τέλος για τις δύο συνόδους Λυών και Φλωρεντίας δεν τις χαρακτήρισα "βήματα" αλλά "κρίκους στην αλυσίδα του διαλόγου" που είναι διαφορετικό πράγμα.
Ο.Ρ.Κ.
Παρακολουθω από μέρες τις συνομιλιες αλλα δεν θελησα να συμμετασχω ενεργα διοτι πιστευω οτι όπου υπάρχουν πολλά λόγια λείπει η ουσια.
Αν μου επιτρέπετε θα ήθελα να εκφράσω και την δική μου αποψη.
Νομίζω οτι γενικά στα θέματα που αφορούν το διαλογο θα πρεπει να ειμαστε ιδιαιτερα προσεκτικοί. Ο διαλογος γινεται σήμερα γιατί υπήρξε το σχισμα. ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΤΡΟΜΕΡΟ ΛΑΘΟΣ ΑΝ ΠΙΣΤΕΥΟΥΜΕ ΟΤΙ ΤΟ ΣΧΙΣΜΑ ΕΓΙΝΕ ΣΕ ΜΙΑ ΜΕΡΑ. Πριν το σχισμα υπηρχε ενοτητα για χιλια χρονια. Μετα το σχισμα υπάρχει εν μερη διαχωρισμος, διοτι τις κοινες ριζες δεν πρεπει και δεν μπορουμε να τις ξεχασουμε ειτε το θελουμε ειτε οχι.
Οτι έγινε στην Θεσ/νικη δυστυχως ντροπιαζει οχι τοσο την ορθοδοξια, οσο την ελλαδα. Σε εναν ξενο ειτε στο δογμα, ειτε στην εθνικοτητα πρεπει σεβασμος γι αυτο που είναι και γι αυτο που πρεσβευει. Σεβασμος γιατι ο καθενας με "τα καλα του και τα κακα του" ειναι δημιουργημα του Θεού και σωσμενος από τον Ιησου Χριστό, ο Θεος τον αγαπα όπως αγαπαει εμενα.
Ο σεβασμος ειναι ανθρωπινη αρετη και όχι θεολογικη που σημαινει οτι καθε ανθρωπινο πλάσμα κλίνει προς τον σεβασμο απέναντι στον αλλο από την φυση του. Οτι εγινε, λοιπον, προερχεται απο την ελλειψη σεβασμου που μαζι με την "ignorantia" των πρωτεργατων της επαναστασης εφερε αυτ το αποτελεσμα.
Το αλλο που θα πρεπει να λαβουμε υποψη μας ειναι οτι οποιες δογματικές, λειτουργικές θεολογικες διαφορες υπαρχουν αναμεσα σε ανατολη και δυση δεν σημαινει οτι είναι η μια εναντια στην αλλη.
Ειναι δυο κόσμοι ομοιοι μα διαφορετικοί που ακολούθουν δυο παραδοσεις διαφορετικες αλλα οχι αντιθετες. Καμια απο τις δυο δεν μπορει να αυτοαποκαλείται σωστη και καμια δεν μπορει να αποκαλλει την αλλη λανθασμένη γιατι τα κριτηρια συγκρησης δεν ειναι τα ιδια. Ηδη ο καθολικισμος το εχει καταλαβει αυτο εδω και 50 χρονια, σειρα εχε η επισημη ορθοδοξια.
Και κλεινω με μια ερωτηση. Οποιος πιστευει ότι μπορει να απαντησει εν ονοματι της ορθοδοξιας παρακαλω να το κανει:
ΑΦΟΥ Η ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ ΕΙΝΑΙ ΣΙΓΟΥΡΗ ΟΤΙ ΚΑΤΕΧΕΙ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΠΡΟΩΘΕΙ ΤΟΝ ΔΙΑΛΟΓΟ?
Οικουμενιστης!!
Εγράφη πιο άνω ότι ο μοναχισμός είναι η αντίδραση της εκκλησίας στο πνεύμα της εκκοσμίκευσης. Αν δείτε το πρόσφατο παράδειγμα του Βατοπεδίου, δεν ισχύει πάντα αυτό! Και πριν βγει το θέμα του Βατοπεδίου στην επιφάνια, ήταν κοινό μυστικό ότι αρκετές μονές διαθέτουν ουκ ολίγη περιουσία.
Επίσης ένα μήνυμα πιο πάνω επιμένει ότι κάποιος ιεράρχης είχε την μασωνική ιδιότητα. Με την ίδια λογική, αν διαβάσετε τον ''Κώδικα Ντα Βίντσι'', λέει και ότι ο Μέγας Κωνσταντίνος είχε την ίδια ιδιότητα. Λοιπόν;
Ανώνυμε "οικουμενιστή", δεν διαφωνώ καθόλου με όσα γράφεις. Εγώ κάνοντας διάλογο με αυτούς που έχουν αντίθετη άποψη σαν λίγο πιό ειδικός απαντώ στις απορίες τους ή τις παρεμηνείες τους. "Γνώσεσθαι την αλήθεια και η αλήθεια ελευθερώσει υμάς" Με αυτό σαν οδηγό μου δεν φοβάμαι να μπω σε οποιοωδήποτε διάλογο και να δώσω λόγο "παντί τω αιτούντι".
Ο.Ρ.Κ.
Το άκαιρον ή εύκαιρον της εφαρμογής του Γρηγοριανού ημερολογίου ή του διορθωμένου Ιουλιανού εν τοις Ορθοδόξοις όντως είναι συζητήσιμον παρότι ήσσονος σημασίας σωτηριολογικώς(Ο +Χριστόδουλος εις την διατριβήν του ενδελεχώς παραθέτει τα καθ' έκαστον του προβλήματος)! Παρά ταύτα τυγχάνει έν εκ των προς συζήτησιν θεμάτων εις την υπό προετοιμασίαν Αγίαν και Μεγάλην Πανορθόδοξον Σύνοδον. Η Αδιαίρετος Εκκλησία της πρώτης χιλιετίας την εορτήν της κατά σάρκα Γεννήσεως και της παχύνσεως του Λόγου έθεσε κατά την συγκεκριμένην ημερομηνίαν διά λόγους ποιμαντικούς και όχι ιστορικούς-επετειακούς! Εις κάθε περίπτωσιν δεν είναι τυχαίον ότι εξ΄Ελλαδιτών ανεφύη το ζήτημα του "παλαιοημερολογιτισμού" το οποίον οσημέραι φαίνεται ότι λαμβάνει εντονωτέραν φονταμενταλιστικήν χροιάν εξ΄αιτίας της θρησκευτικότητος ήν το Εκκλησιαστικόν γεγονός προσέλαβεν και εν Ελλάδι έτι και έτι. Περί δε του "μασώνου" Μεταξάκη και άλλων, ομοίως χαρακτηριζομένων, ουδέν σχόλιον, τοις φρονίμοις ολίγα!
Εντάξει κυριε Ο.Ρ.Κ. Μην το παίρνετε τοσο προσωπικά το θεμα.
Αφου η αλήθεια ελευθερώσει υμάς τότε γιατί πολλοι ορθοδοξοι ρασοφοροι και πιστοι ειναι αντιθετοι στον διαλογο?
Ο καθολικισμος έχει κανει τεραστια αλματα προς τα εμπρος σε οτι αφορα την προωθηση του διαλογου.Γενικά η δυση είναι πολύ πιο ανοικτή απ οτι η ορθοδοξη ανατολή, η οποια κλείνεται όλο και περισσοτερο στην "αληθεια" της.
Οικουμενιστης!!
Μάλλον έχετε υπ' όψιν σας την Ελλαδική Ορθοδοξία και Εκκλησία.Δεν είναι οι υπόλοιπες εκκλησίες κλειστές προς το διάλογο. Οι ορθόδοξες εκκλησίες ανά τον κόσμο και σε επαφή έρχονται με τους ετεροδόξους και συζητούν και γενικά είναι ανοιχτές στο διάλογο. Δεν έχουν βέβαια το "προνόμιο" να είναι κρατικές υπάλληλες δημόσιες υπηρεσίες, με ποσοστό συμμετοχής 2% του "ευλογημένου λαού μας" στην Κυριακάτικη Λειτουργία. Αυτά μόνο στην Ελλάδα συμβαίνουν που η ορθόδοξη εκκλησία έχει αλλωθεί απο τον εθνοφυλετισμό. Και ας ψάξουν να βρούν σύμφωνα με αποφάσεις συνόδων τι είναι αίρεση. Η οικουμενικότητα ή ο εθνοφυλετισμός.
Ο.Ρ.Κ.
@OΡΚ
Μάλλον είστε εκτός πραγματικότητος.
Προφανώς αγνοείτε ότι οι εκκλησίες της Βουλγαρίας και της Γεωργίας έχουν αποχωρήσει από το ΠΣΕ κατόπιν σφοδροτάτων αντιδράσεων των ορθοδόξων μοναχών και πιστών που έφτασαν έως τα πρόθυρα σχίσματος.
Άλλο ΠΣΕ άλλο μεικτή επιτροπή διαλόγου της ορθοδόξου με την ρωμαιοκαθολική εκκλησία. Πως σου αρέσει να στρέφεις τα πράγματα εκεί που σε συμφέρουν.
Και μην ξεχνάς , αν δεν ξέρεις, πώς η Βουλγαρική ορθοδόξη εκκλησία και οι άλλες Βαλκανικές, από την Ελλαδική Εκκλησία και την στάση της με το "κακοκέφαλο" του 1833 (Ε. Κωνσταντινίδης) διδάχτηκαν. Παραταύτα η ΜΧΕ στήριξε και έσωσε απο το εσωτερικό σχισμα την Βουλγαρική Εκκλησία πρόσφατα. Και να σου πώ επίσης πως τις μέρες αυτές κάνει επίσημη επίσκεψη Ο νέος Πατριάρχης Ρουμανίας στην Πόλη και στην Καππαδοκία.
Μην προσπαθείς να μας πεις λοιπόν οτι οι ορθόδοξες εκκλησίες ειναι σε αντίθεση με την ΜΧΕ. Προβλήματα υπάρχουν μόνο με την Ρωσική εκκλησία που θέλει να πάρει την πρωτοκαθεδρία "ως τρίτη Ρώμη" ως ισχυρίζεται και με την Ελλαδική που επί του Μακαρστού Χριστοδούλου υπήρχε συμμαχία με την Ρωσική εις βάρος της ΜΧΕ όχι για τους λόγους που λες αλλά λόγω των προσωπικών φιλοδοξιών του Μακαριστού. Βέβαια τώρα επί αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου άλλα συμφωνούμε στα διορθόδοξα forum και άλλα εφαρμόζουμε εντός των τειχών. Αλλά γιαυτό θα γράψω άλλη φορά.
Ο.Ρ.Κ.
@ΟΡΚ
Γράψατε ψευδόμενος ή αγνοών πως δήθεν μόνο στην Ελλάδα υπάρχουν αντιδράσεις για τα οικουμενιστικά ανοίγματα του Φαναρίου:
«Δεν είναι οι υπόλοιπες εκκλησίες κλειστές προς το διάλογο. Οι ορθόδοξες εκκλησίες ανά τον κόσμο και σε επαφή έρχονται με τους ετεροδόξους και συζητούν και γενικά είναι ανοιχτές στο διάλογο.»
Και σάς ανέφερα δύο τοπικές Εκκλησίες οι οποίες αποχώρησαν από το ΠΣΕ , όπου συμμετέχει το Πατρ.Κωνσταντινουπόλεως, αποδεικνύντας το ανακριβές των ισχυρισμών σας.
Αντιδράσεις από κληρικούς,μοναχούς και πιστούς για τα οικουμενιστικά δρώμενα υπάρχουν σε όλο τον κόσμο, όπου υπάρχουν ορθόδοξοι.
Από την Αλάσκα ως την Νέα Ζηλανδία και από την Καμτσάτκα ως την Χιλή.
Δεν αντιδρούμε στον διάλογο,αντιδρούμε στον τρόπο με τον οποίο αυτός διεξάγεται και σε ορισμένα απαράδεκτα κείμενα του , όπως προσφάτως το κατάπτυστο κείμενο της Ραβέννας ή παλαιότερα το κείμενο του Μπάλαμαντ.
Η ορθοδοξια λοιπον ειναι κομματιασμενη σε πολλα μικρα μερη-κρατη κλπ. και υπαρχουν περιπτωσεις που φτανει σε εσωτερικο σχισμα.
Δεν ειναι λοιπον πιο ορθο η ιδια η ορθοδοξια να μπει σε εναν διαλογο για να δει ποιος ειναι ποιος και τι, και επειτα σαν "καθολικη" ορθοδοξια να συμμετασχει στον διαλογο με τους ετεροδοξους?
Μηπως αυτη η κατασταση της σε χιλιες εκκλησιες ανατολης να ωφειλεται στο γεγονος οτι δεν υπαρχει ενας Πάπας με ο πρωτειο του, που να εχει στο χερι του την ολη κατασταση?
κ Misha εισαι γνωστης και κριτης των παντων. Χαλαρα, Χαλαρα ασε και κανεναν αλλον να πει την γνωμη του. Δεν θα σωσεις εσυ την ορθοδοξια, ουτε τον χριστιανισμο. Χρειαζεται, ή μαλλον ειναι απαραιτητη και λιγη ταπεινότητα!!!
Δεν χρειάζεται η Ορθόδοξη Εκκλησία Πάπα με πρωτείο εξουσίας. Η ορθοδοξία έχει τον Πρώτο της και αυτός είναι ο προκαθήμενος της Εκκλησίας της Κωνσταντινουπόλεως ο οποίος και προευδρεύει των ορθοδόξων Προκαθημένων ως πρώτος μεταξύ ίσων εν συνόδω. Τέτοιες πανορθόδοξες σύνοδοι υπό την προεδρία της Αυτού Θειοτάτης Παναγιότητος του Οικουμενικού Πατριάρχου Βαρθολομαίου, έχουν γίνει και πρόσφατα Οκτώβριο 2008 και παλαιότερα (ενθυμούμαι τον Δεκέμβριο 2000 στην οποία και είχα παρευρεθεί προσωπικώς), όπου στα κείμενα των αποφάσεών των εκτός των άλλων αναφέρεται ότι σύμπασα ή Ορθοδοξία είναι ανοιχτή σε επικοινωνία όχι μόνο με τις άλλες χριστιανικές ομολογίες αλλά και με αυτές τις άλλες μονοθειστικές θρησκείες και όχι μόνο. Διότι η ορδόδοξη εκκλησία αγαπά όλους τους ανθρώπους που αποτελούν δημιουργία του Θεού και μένει πιστή στον ιδρυτή της Ιησού Χριστό οποίος για όλη την ανθρωπότητα Σταυρώθηκε και Ανέστη. Τις υπογράφουν αυτές τις αποφάσεις όλοι οι ορθόδοξοι προκαθήμενοι ή οι εκπρόσωποί τους και εξουσιοδοτούν την Πρωτόθρονη εκκλησία της Κωνσταντινουπόλεως να διευθύνει την διεξαγωγή των διαλόγων εκ μέρους όλων των ορθοδόξων. Υπάρχουν και μερικές φωνές αντίθετες που δεν έχου καταλάβει ότι η Εκκλησία δεν είναι ιδεολόγημα που μπορεί να έχει οπαδούς. Αν την Εκκλησία την κάνεις ιδεολογία τότε μπορείς να υβρίσεις, να χτυπήσεις, να σκοτώσεις ακόμα τους υποτιθέμενους ιδεολογικούς σου αντιπάλους. Αυτή ήταν και ή συμπεριφορά των λεγομένων ορθοδόξων χριστιανών στην ημερίδα της Θεσσαλονίκης απο την οποία ξεκίνησε όλος αυτός ο διάλογος από εδώ.
Ο.Ρ.Κ.
«Αν την Εκκλησία την κάνεις ιδεολογία τότε μπορείς να υβρίσεις, να χτυπήσεις, να σκοτώσεις ακόμα τους υποτιθέμενους ιδεολογικούς σου αντιπάλους.»
Όπως έκαναν οι μονοθελητιστές του Πατριαρχείου αποκόπτοντας χείρας και γλώττα του οσίου Μαξίμου;
Όπως έκανε ο πατριάρχης Ιωάννης Βέκκος καϊγοντας και πνίγοντας τους ανθενωτικούς αγιορείτες;
Ή όπως έκαναν οι Ρώσοι πατριάρχες και τσάροι διώκοντας απηνώς τους παλαιοπίστους;
Ή όπως έκαναν οι εν Ελλάδι υποτακτικοί του μασώνου Μεταξάκη, διώκοντας,φυλακίζοντας και αποσχηματίζοντας όσους ιερείς αρνούνταν να δεχθούν το νέο ημερολόγιο ,μεταξύ των οποίων και τον άγιο Νικόλαο τον Πλανά;
Ή όπως πράττει σήμερα ο προκαθήμενος του Φαναρίου απαιτώντας από την ελληνική πολιτεία την χρήση αστυνομικής βίας για την εκδίωξη των εσφιγμενιτών μοναχών;
Αγαπητοι Ο.Ρ.Κ και Μisha εχετε χασει τον ελεγχο και το νοημα της συζητησης, γι αυτον τον λογο αποχωρω.
Αγαπητε φιλε
ΩΡΛ
κανεις λαθος.
Τις προκλησεις τις αρχισαν οι υπευθυνοι καθηγητες της ημεριδας. Ημουνα παρον.
Ελεγαν οι κυριοι αυτοι φρικτα πραγματα.
Ενας ειπε να υπερβουμε τους Πατερες για να προχωρησουμε.
Αλλος, καποιος παπα-Κουμαριανος, ειπε καλυτερα να ενωθουμε με τους Φραγκολατινους και μετα συζηταμε τις διαφορες μας.
Αληθεια εσυ συμφωνεις με τετοια τερατωδη απο αυτους τους λεγομενους ορθοδοξους;
Νομιζαμε οτι ακουγαμε Λατινους.
Εσυ θα αντεχες;
Εμεις δεν οργισθηκαμε με τους Παπικους που ηταν "σεμνοτεροι".
Με τους δικους μας οργισθηκαμε και τους κριναμε τελειως ακαταλληλους για ...αντιπροσωπους της Ορθοδοξιας.
Το καταλαβατε;
Μην γινεστε ευκολοι κριτες μας.
Εχετε αδικο.
Αγαπητέ Γιώργο,
1.στον Ακαδημαϊκό χώρο μπορεί να ακούγεται οτιδήποτε, όπως και οι δικές σου απόψεις αλλά με όμορφο τρόπο και όχι με φωνασκίες και ασχήμιες δίκην πεζοδρομιακής διαδηλώσεως.
2. Δεν ξέρω τι ακούστηκε απο τούς πανεπιστημιακούς της Θεσσαλονίκης. Ξέρω ότι απο μεριάς των ορθοδόξων υπήρχαν δυο εξερετικοί ομιλητές ειδικοί ο Μ.Αρχιδιάκονος Μάξιμος και ο Μητροπολίτης Περγάμου Ιωάννης, που αφού ήσουν εκεί θα άκουσες ότι δεν υποστήρηξαν αυτά που λες τουλαχιστον ο πρώτος διότι τον δεύτερο τον διακόψατε.
3. χαίρομαι που αναγνωρίζεις ότι οι Παπικοί ήταν σεμνότεροι και σοβαρότεροι. και δυστυχώς εικόνα σαν αυτή που παρουσιάσαμε δεν μας τιμά ως ορθοδόξους.
4. Οργισθήκαμε γράφεις. θα μπορούσε αυτή η οργή να κατατεθεί ως πρόταση διαφορετική. "οργίζεσθε και μη αμαρτάνετε" αλλά εσείς οργισθήκατε και αμαρτήσατε.
Ο.Ρ.Κ. (τα αρχικά μου είναι ελληνικά και όχι ΩΡΛ, δεν είμαι γιατρός Ωτορυνολαριγγολόγος)
Δημοσίευση σχολίου