Τρίτη 8 Ιουλίου 2008

Ο ΥΜΝΟΣ ΤΗΣ ΑΓΑΠΗΣ ΤΟΥ ΦΙΛΙΠΠΟΥ ΤΣΑΛΑΧΟΥΡΗ

Ο Ύμνος της Αγάπης του Αποστόλου Παύλου ακένωτη πηγή και αφορμή δημιουργίας! Στιγματίζει αθέους και ενθέους, φωτίζει καλλιτέχνες του σήμερα και του αύριο. Ο φίλος συνθέτης Φίλιππος Τσαλαχούρης παρουσιάζει το Σάββατο 12 Ιουλίου στο θέατρο Μίκης Θεοδωράκης, στα Εξαμήλια της Κορίνθου, τον δικό του Ύμνο της Αγάπης - σε πρώτη παγκόσμια εκτέλεση - για βαρύτονο, παιδική χορωδία, γυναικεία χορωδία και ορχήστρα.

Το έργο γράφτηκε έπειτα από παραγγελία του Δήμου Κορινθίων και του Δημάρχου κ. Πνευματικού με αφορμή τη συμπλήρωση 150 χρόνων από τη θεμελίωση της Νέας Πόλης της Κορίνθου (1858-2008). Η παλαιά πόλη καταστράφηκε από σεισμό το 1857. Η ιδέα της μελοποίησης του ύμνου της Αγάπης του Αποστόλου Παύλου υπήρχε στις προθέσεις του συνθέτη. Η ταύτισή του με την επούλωση της καταστροφής αποτελεί τον πυρήνα της σύνθεσης. Ένα σύντομο πρελούδιο σταματά βίαια από τη βοή του σεισμού. Μέσα από τη σιωπή της καταστροφής προβάλει η αγάπη που τα πάντα γιατρεύει. Η Α΄ επιστολή προς Κορινθίους του Αποστόλου Παύλου και το ΙΓ΄ κεφάλαιο για την Αγάπη αποτελεί ένα από κορυφαία κείμενα της ανθρώπινης σκέψης… πηγή αστείρευτης παρηγοριάς… φορέας άφθαρτης ελπίδας… μεγάλη η χαρά για το συνθέτη η δημιουργία αυτού του έργου που προσέφερε την ευκαιρία να εκφράσει με τον τρόπο που γνωρίζει, τη σύνθεση, ένα μεγάλο ευχαριστώ στις μουσικές δυνάμεις της πόλης της Κορίνθου.
Στην παρουσίαση του έργου θα συμμετάσχουν οι χορωδίες του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Κορίνθου σε διδασκαλία Φάλιας Παπαγιαννοπούλου και ο βαρύτονος Αρκάδιος Ρακόπουλος. Την Ορχήστρα των Χρωμάτων θα διευθύνει ο Μίλτος Λογιάδης.

Πρέπει να πω ότι ότι η συναυλία του ερχόμενου Σαββάτου περιλαμβάνει αποκλειστικά έργα του Φίλιππου Τσαλαχούρη: Τις περίφημες Τρεις χορευτικές Μικρασιατικές εικόνες, ένα ακόμα έργο σε πρώτη παγκόσμια τις Παραλλαγές επάνω στο ομώνυμο τραγούδι του Friedrich Nietzsche για σόλο βιολί, φωνές & ορχήστρα εγχόρδων, με σολίστ στο βιολί τον αγαπητό και εξαιρετικό Δημήτρη Χανδράκη και Ο χορός των Μουσών, για φλάουτο σόλο (Μαριλένα Δωρή), ορχήστρα εγχόρδων & κρουστά.
Χειρόγραφο με τον Ύμνο της Αγάπης. Το παλαιότερο χφ ανάγεται στον 2ο-3ο αι. μ.Χ.

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Χίλια μπράβο στον Δήμαρχο της Κορίνθου που παρήγγειλε ένα μουσικό έργο για την πόλη του. Προάγει και την πόλη και την μουσική.
Ά ρε Πάτρα! Δεν κουνιέται φύλλο!!!

Related Posts with Thumbnails