Τετάρτη 22 Σεπτεμβρίου 2021

Η ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗ ΚΑΙ ΤΟΝ ΕΛΥΤΗ: ΤΟ ΑΠΟΛΥΤΟ CULT!


Του Παναγιώτη Αντ. Ανδριόπουλου 
Το κείμενο του περίφημου Γραφείου επί των Αιρέσεων και Παραθρησκειών της Μητροπόλεως Πειραιώς για τον Μίκη Θεοδωράκη είναι το απόλυτο ..cult! 
«Ωστόσο ένα κατά τη γνώμη μας αρνητικό στοιχείο στις μουσικές του συνθέσεις ήταν το γεγονός ότι τα έργα που μελοποίησε ήταν, κατά κανόνα, έργα μαρξιστών ποιητών και νεοεποχιτών. Αναφέρουμε εδώ τα ποιήματα του Οδυσσέα Ελίτη [η ορθογραφία των συντακτών], τα οποία εκφράζουν τις αρχές της «Νέας Εποχής» και δυστυχώς του Νεοπαγανισμού». 
Ο Ελύτης «νεοεποχίτης» και «νεοπαγανιστής»! Πού να το φανταζόταν! 
Όσο για τον Μίκη: «…δηλώνουμε ότι τιμούμε τον εκλιπόντα σπουδαίο καλλιτέχνη. Όμως δεν «πέφτουμε στην παγίδα» να τον αποθεώσουμε, έχοντας υπ’ όψη μας την προσωπική του ζωή και τον ασταθή πολιτικό χαρακτήρα του. Πολύ περισσότερο δεν έχουμε δικαίωμα να τον τιμήσουμε, ή να τον προβάλουμε, ως πρότυπο προς μίμηση μέσα στον χώρο της Εκκλησίας…». 
Τα «υγιή» κριτήρια της Μητροπόλεως Πειραιώς είναι «η προσωπική του ζωή» και ο «ασταθής πολιτικός χαρακτήρας του»! Προφανώς θα ξέρει ο άγιος Πειραιώς Σεραφείμ λεπτομέρειες της προσωπικής ζωής του Μίκη Θεοδωράκη που δεν ξέρουμε εμείς. Γιατί δεν τις μοιράζεται μαζί μας για να μην πέφτουμε κι εμείς «στην παγίδα» να αποθεώνουμε έναν καλλιτέχνη με άστατη (;) προσωπική ζωή. 
Το ερώτημα, όμως, είναι αμείλικτο: Την Τρίτη 28 Σεπτεμβρίου 2021 η Μητρόπολη Πειραιώς διοργανώνει «Συναυλία κατά της φτώχειας» στο Βεάκειο, με την Ελένη Βιτάλη, τον Γεράσιμο Ανδρεάτο και άλλους καλλιτέχνες. Αυτή η συναυλία θα μας «ανυψώσει από τα πρόσκαιρα στα αιώνια» - κάτι που δεν κατάφερε ο Μίκης με τις μουσικές του, κατά τον άγιο Πειραιώς; 
Έχει ελεγχθεί η προσωπική ζωή των καλλιτεχνών; Μήπως είναι ασταθείς πολιτικά; Ελπίζω να μην τραγουδήσουν Θεοδωράκη και δη τα τραγούδια του σε ποίηση του «νεοεποχίτη» και «νεοπαγανιστή» Ελύτη! Αλλιώς η ηθική κατάπτωση θα είναι μεγάλη! Ελπίζω ο φίλτατος άγιος Πειραιώς να ελέγξει προσωπικώς το ρεπερτόριο, για να μην έχουμε παρεκτροπές… 
«Ο Μίκης θα ήταν πραγματικά μεγάλος και θα προσέφερε σπουδαία υπηρεσία στην Εκκλησία και στην κοινωνία, εάν με την ζωή και το έργο του γινόταν ο εμπνευστής και ο χειραγωγός του λαού προς την εν Χριστώ ζωή», γράφει το Γραφείο επί των Αιρέσεων της Μητροπόλεως Πειραιώς. 
Η επικείμενη φιλανθρωπική συναυλία πιστεύουμε ότι θα στοιχηθεί στην ως άνω «λογική». Οι καλλιτέχνες με το έργο τους θα γίνουν «εμπνευστές και χειραγωγοί του λαού προς την εν Χριστώ ζωή».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails