Κυριακή 13 Σεπτεμβρίου 2020

ΕΝΑ ΞΕΧΩΡΙΣΤΟ ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΗΝ ΜΕΓΑΛΗ ΡΩΣΙΔΑ ΠΙΑΝΙΣΤΑ MARIA YOUDINA ΣΤΟ ΡΑΔΙΟΦΩΝΟ FRANCE CULTURE

Maria Youdina en 1968• Crédits : Photo : Iakov Nazarov

Αφιέρωμα στην Maria Youdina, μεγάλη Ρωσίδα πιανίστα της σοβιετικής εποχής (1899-1970), μεταδόθηκε από τον κρατικό γαλλικό ραδιοφωνικό σταθμό France Culture υπο τον τίτλο La force de la foi
(Η δύναμη της πίστης), με την ευκαιρία της έκδοσης της ογκώδους αλληλογραφίας της Youdina με τον Ρώσο λόγιο της διασποράς Pierre Souvtchinsky και πολλούς άλλους λογίους και καλλιτέχνες. Οι δύο εκπομπές του αφιερώματος μεταδόθηκαν στο πλαίσιο της εκπομπής Orthodoxie, παραγωγός της οποίας είναι ο βυζαντινολόγος και πιανίστας Αλέξης Χρυσοστάλης. 
Αν και περιορισμένη στη σοβιετική Ρωσία, η Maria Youdina, είχε επαφές με προσωπικότητες από το διεθνές στερέωμα της λογοτεχνίας και της τέχνης που ξεπερνούσαν κατά πολύ τον χώρο του πιάνου και της μουσικής στην πατρίδα της, όπως μαρτυρούν οι επιστολές που αντήλλαξε με τους συνθέτες Igor Stravinsky, Luigi Nono, Karlheinz Stockhausen, Arvo Pärt και Pierre Boulez, τον χορογράφο George Balanchine και πολλούς άλλους. 
Εβραϊκής καταγωγής, η Youdina βαφτίστηκε χριστιανή ορθόδοξη το 1919 στα είκοσι της χρόνια, επιλογή που προκάλεσε στην συνέχεια πολλές δυσκολίες και εμπόδια στην καλλιτεχνική της σταδιοδρομία. Η βαθειά της πίστη στον Χριστό και η αγάπη της για την μουσική την οδήγησαν σε μια μοναδική προσέγγιση έργων του μεγάλου πιανιστικού ρεπερτορίου, βασισμένη σε συνεχείς αναφορές στην Παλαιά και την Καινή Διαθήκη θεωρώντας ότι τα μουσικά αυτά έργα αποτελούν ερμηνεία συγκεκριμένων βιβλικών χωρίων. Διαβάζοντας την πλούσια αλληλογραφία της, ο αναγνώστης ανακαλύπτει έτσι με έκπληξη λεπτομερή θεολογική ερμηνεία για τις Παραλλαγές Goldberg του Bach, τις Παραλλαγές Diabelli του Beethoven ή τους "Πίνακες από μια έκθεση ζωγραφικής" του Moussorgski. 
Προσκεκλημένος στις δύο εκπομπές ήταν ο Γάλλος πιανίστας Jean-Pierre Collot που μετέφρασε απο τα ρώσικα –και τα γερμανικά για ορισμένα κείμενα – στα γαλλικά την αλληλογραφία της Youdina και παρουσίασε την έκδοση. Το βιβλίο συνοδεύεται απο δύο CD με σπάνιες ηχογραφήσεις της μεγάλης Ρωσίδας ερμηνεύτριας σε έργα Mozart, Schumann (ανέκδοτη ερμηνεία της Kreisleriana), Moussorgski (αποσπάσματα απο τους "Πίνακες από μια έκθεση ζωγραφικής" και από την όπερα Boris Godunov σε διασκευή για πιάνο του Kamenski – η τελευταία γνωστή ηχογράφηση της Youdina), Bartok, Stravinsky, Jolivet και Webern. 
Οι δύο εκπομπές στο France Culture εδώ και εδώ
Για την σημαντική έκδοση με την αλληλογραφία της Maria Youdina (βιβλίο + 2 CD) δείτε εδώ
Επίσης, δείτε μια παλαιότερη ανάρτηση μας για την ξεχωριστή πιανίστα εδώ.  


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails