Τετάρτη 23 Σεπτεμβρίου 2020

ΟΙ ΓΛΩΣΣΙΚΟΙ ΒΑΡΒΑΡΙΣΜΟΙ ΚΑΙ ΤΟΥΡΚΟΜΟΓΓΟΛΙΣΜΟΙ ΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ ΚΟΖΑΝΗΣ ΠΑΥΛΟΥ


Ο μητροπολίτης Κοζάνης Παύλος απασχολεί κατά καιρούς την δημοσιότητα με κάτι εντελώς αστείες αναφορές στα κηρύγματά του περί υπεροχής των Ελλήνων του στυλ «εμείς τη φτιάξαμε την Ευρώπη... όταν εμείς φτιάχναμε Παρθενώνες και τραγωδίες, εκείνοι ήταν επάνω στα δέντρα και στις αχυροκαλύβες...». 
Την τελευταία φορά, μάλιστα, με αφορμή την μνήμη των μαρτύρων της Μικρασιατικής καταστροφής έκανε ένα κήρυγμα περί Iστορίας και Τούρκων και κάλεσε στο τέλος τους παριστάμενους πιστούς να αναφωνήσουν «Ζήτω το Eθνος-Ζήτω η Ελλάδα μας-Ζήτω οι Eνοπλες Δυνάμεις μας-Ζήτω η Χωροφυλακή-Οι γιατροί μας»! Προφανώς δεν έχει πάρει χαμπάρι ακόμα ότι δεν υπάρχει πια Χωροφυλακή. 
Μάλιστα, επέπληξε τους παρισταμένους διότι δεν φώναξαν με ιδιαίτερο ζήλο τα «ζήτω», λέγοντας «Γιατί δεν φωνάζετε; Δεν το αγαπάτε (το έθνος);». 
Όμως του κηρύγματος είχε προηγηθεί μια άλλη απίστευτη λειτουργική αυθαιρεσία, που έχει να κάνει με την μνημόνευση στην Μεγάλη Είσοδο. 
Εκεί μνημόνευσε υπέρ αναπαύσεως των ψυχών των σφαγιασθέντων εν τη μικρασιατική καταστροφή (προσθέτοντας τα απολύτως δικά του), «υπό του βαρβάρου τουρκομογγόλου της ανατολής οθωμανού. Τα ίδια θέλει να κάνει και σήμερα εν τη χώρα ημών...». 
Έκανε, δηλ., και μία μίξη άμικτο, καθαρευούσης και δημοτικής, εμμελώς πάντα! 
Δυστυχώς, στην Εκκλησία εξέλιπε το Τυπικόν, οπότε ο καθείς μπορεί να λέει ό,τι θέλει και όπως το θέλει, χωρίς, φυσικά, καμία συνέπεια. 
Φαντάζομαι το πνεύμα του μεγάλου εκείνου, όντως λογίου ιεράρχου, Κοζάνης Διονυσίου, να ακούει αυτούς τους βαρβαρισμούς και γλωσσικούς τουρκομογγολισμούς, από τον διάδοχό του... Θα κλαίει και θα γελάει μαζί... 
Π.Α.Α.



5 σχόλια:

Χάρης είπε...

Το "Τυπικόν"όντως ξεχάστηκε και πρέπει επειγόντως να ξαναρχίσει να διδάσκεται και να μην αποτελεί αντικείμενο μουσειακής ακαδημαϊκής μελέτης!!
Ο καθένας κάνει ότι του κατέβει!

Ανώνυμος είπε...

Για ποιο τυπικό μιλάμε; Εδώ βλέπουμε την επέλαση της αμορφωσιάς και της χουντικής ιδιολέκτου. Και στο βάθος βαρβαρότητα!

Ανώνυμος είπε...

Ειδικά το εμμελές σχόλιο «τα ίδια θέλει να κάνει...» θυμίζει τις κωμωδίες όπου οι παπάδες παρεμβάλλουν τα δικά τους μέσα στις ακολουθίες. Η ελλαδική πραγματικότητα ξεπερνά τους σεναριογράφους.

Ανώνυμος είπε...

Κάποτε έγινε λόγος για μετατροπή των αναγνωσμάτων στην δημοτική,στην θ. Λειτουργία.Πειραζει τώρα μια φράση;

Ανώνυμος είπε...

Απλά: τράτζικ!

Related Posts with Thumbnails