Πέμπτη 26 Δεκεμβρίου 2019

Ο ΣΥΣΤΗΜΙΚΟΣ π. ΛΙΒΥΟΣ ΤΗΣ ΚΡΑΤΙΚΗΣ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗΣ


Του Παναγιώτη Αντ. Ανδριόπουλου 
Ο κληρικός Χαράλαμπος Παπαδόπουλος (γνωστός ως π. Λίβυος), είναι πολύ γνωστός, είναι αποδεκτός, είναι «της μόδας», όπως προσφυώς είπε και μία θαυμάστριά του ηθοποιός. 
Με γειά του με χαρά του. Να ζει και να απολαμβάνει την «αγάπη» του κόσμου και ό,τι άλλο προκύπτει από την καταξίωσή του. 
Ας μου επιτρέψει, όμως και μένα, να ανήκω στην «ασήμαντη εκείνη μειοψηφία» (ο χαρακτηρισμός δικός του), που δεν αποδεχόμαστε ακρίτως την περίπτωσή του. 
Η δημόσια αντίθεσή μου στην ανάρτησή του για την αποτυχία του γιού του στις Πανελλαδικές εξετάσεις αποκάλυψε πως ο π. Λίβυος κλονίστηκε από την αμφισβήτηση. Δεν την αντέχει. Δεν αντέχει το …τσαλάκωμα. Γι’ αυτό και πέρασε στην …αντεπίθεση γράφοντας: «… οι επικριτές μου …πεθαίνουν για μισό λεπτό δημοσιότητας; Δείτε πόσες φωτογραφίες έχω στο προφίλ μου και πόσες οι επικριτές μου.» 
Τον υμνεί και τον δοξάζει όλη η Ελλάδα! Ένας βρέθηκε να αντιλέξει και ο π. Λίβυος έπαθε κρίση πανικού. Και ασχολείται – τι ειρωνεία – με την ψυχολογία! Έγραψε στην «απάντηση στους επικριτές» του ότι «στο παρόν ζήτημα δεν θα επανέλθω». Έτσι,  έκλεισε το θέμα για να συνεχίσει την πορεία του προς τη δόξα!
Όμως, το επ’ εμοί δεν θα πάψω να ασχολούμαι με την περίπτωσή του, όταν μου δίνει πλέρια την αφορμή. Η θεολογία της ατάκας, του φτηνού συναισθηματισμού, των γλυκερών συνθημάτων, του λιγωτικού ψυχολογισμού που εκφράζει ο π. Λίβυος, μπορεί να ηδονίζουν ή και να «παρηγορούν» τον κοσμάκη αλλά όχι κι εμάς την «ασήμαντη μειοψηφία». Ο «πατερούλης», όπως τον αποκαλούν κάποιοι ξελιγωμένοι θαυμαστές του, συντηρεί με τον τρόπο του έναν αξιοθαύμαστο οπαδισμό. Και στη λογική της αγέλης είμαστε σαφώς εναντίον!
Ανήμερα των Χριστουγέννων, για άλλη μια φορά, η Βίκυ Φλέσσα στην εκπομπή της στην Κρατική Τηλεόραση φιλοξένησε τον π. Λίβυο, με αφορμή την έκδοση ενός ακόμη βιβλίου του. 
Διερωτώμαι: Πόσοι συγγραφείς στην Ελλάδα τυγχάνουν αυτής της προνομιακής (σκανδαλώδους θα έλεγα) μεταχείρισης του συγκεκριμένου κληρικού; Να στήνεται μια εκπομπή για να διαφημιστεί το  κατά καιρούς νέο βιβλίο του; Ακόμα και σε σπουδαίους συγγραφείς, απ' όλους τους χώρους, αυτό μπορεί να συμβεί μία φορά. Στην περίπτωση Λίβυου συμβαίνει κατ΄εξακολούθησιν! 
Το τι είπε ο "πατέρας" στην εκπομπή δεν περιγράφεται! Αφόρητες κοινοτοπίες μιας τάχα και αποφατικής θεολογίας, που ενώ καμώνεται πως δεν "ορίζει" τον Θεό, στην πραγματικότητα μιλάει εκ μέρους του! 
Ο π. Λίβυος εκφράζει τελικά έναν λαϊκισμό, πασπαλισμένο με μπόλικη αληθοφάνεια, και σερβιρισμένο με μιαν σχετικότητα που δηλώνει απολυτότητα! 
Και τώρα που το σκέφτομαι: Ο λαλίστατος αυτός "πατήρ" πήρε θέση σε κάποιο από τα μείζονα εκκλησιαστικά ζητήματα της εποχής μας; Μίλησε, π.χ.,  για την Αγία και Μεγάλη Σύνοδο της Ορθοδοξίας - αυτός που ως κληρικός ανήκει στο Οικουμενικό Πατριαρχείο - για το ζήτημα της Αυτοκεφαλίας της Εκκλησίας της Ουκρανίας, για τις σχέσεις της Ορθοδοξίας με τους ετεροδόξους ή για το μάθημα των Θρησκευτικών; 
Όχι, βέβαια! Το να ασχοληθεί με τέτοια ζητήματα σημαίνει ότι θα δυσαρεστήσει, ενδεχομένως, μέρος του κοινού του. Κι αυτό δεν τον συμφέρει εμπορικά... Τους θέλει όλους κάτω από την σκέπη του θλιβερού ψυχολογισμού του. Γι' αυτό είναι και συστημικός! Για να τον "παίζουν" όλοι! Από την Κρατική Τηλεόραση μέχρι τον Πειραιώς Σεραφείμ. 
Γνωρίζω πως τα παραπάνω δεν θα αρέσουν στους πολλούς. Αλλά οι πολλοί δεν με ενδιαφέρουν προ πολλού. Στους λίγους, αληθινά σκεπτόμενους, απευθύνομαι. Κι αν κι αυτοί δεν συμφωνούν μαζί μου, ας υπάρχουν οι σκέψεις μου κατατεθειμένες δημόσια για λόγους ιστορικούς. 

5 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

http://fanarion.blogspot.com/2019/12/sites.html?m=1
Εδώ τα λέει όλα ο Οικουμενικός Πατριάρχης,που είναι το πεδίον δράσεως του κληρικού!

Elias Yiannopoulos είπε...

Καλημέρα και χρόνια σας πολλά.Θα συμφωνήσω με το πνεύμα των λεγομένων σας.Θα ήθελα,όμως,αγαπητέ,να επισημάνω και το εξής: η ψυχολογική προσέγγιση του κόσμου αυτού και των τεκταινόμενων δεν είναι καθ' εαυτήν το πρόβλημα. Ο κληρικός πρέπει να "μιλάει" στην ψυχή και την καρδιά των πιστών,να ντύνει με λόγια το βαρύ και ανυπόφορο συναίθημα που μας κατακλύζει όλους στα μαύρα χρόνια που διανύουμε. Αλίμονο αν η Εκκλησία δεν λέει με στεντόρεια φωνή αυτά που νιώθουμε και σκεφτόμαστε όλοι.Το πρόβλημα ξεκινάει απ' το γεγονός ότι ο πατήρ Χαράλαμπος δεν κραυγάζει ενάντια στον σάπιο αυτό κόσμο,αλλά εμμέσως καλεί σε προσαρμογή.Και προσαρμογή στον κόσμο αυτό δεν υπάρχει."Ου δύνασθε Θεό δουλεύειν και Μαμμωνά" (Ματθ 6,24).Δεν τόπε ο Μαρξ, ο Χριστός τόπε.Όπως σημειώσατε κι εσείς "Το μήνυμα του Χριστού είναι επαναστατικό", ο κόσμος αυτός πρέπει να χαλαστεί για να υπάρξει η Βασιλεία του Χριστού.

Ανώνυμος είπε...

Μιλάς σωστά στα περισσότερα.... ο πατήρ αυτός έχει καλή πρόθεση, όπως και ο π. Ανδρέας. Απλά ξεφεύγουν λίγο και πρέπει κάποιος να τους υπενθυμίζει μερικά.... Εσύ όμως τους απορρίπτεις συνολικά...

Ανώνυμος είπε...

Καλημέρα. Χρόνια Πολλά κι Ευλογημένο το 2020.
Έχω τη γνώμη ότι ο αγαπητός Παναγιώτης δεν απορρίπτει τους εν λόγω κληρικούς. Τους υπενθυμίζει πως ουκ ολίγες φορές χάνουν το μέτρο και τη διάκριση που οφείλουν να έχουν. Όμως, δεν είναι μόνοι ο παπα-Χαράλαμπος κι ο π. Ανδρέας Κονάνος. Σε κάθε Μητρόπολη, δυστυχώς, υπάρχουν αντίστοιχοι κληρικοί, με οπαδούς και προσωπολάτρες "πιστούς", και ουδείς τολμά καλοπροαίρετα να τους κρίνει.

Ανώνυμος είπε...

Το μονο που φαινεται οτι θα μεινει τελικα απο ολα τα παραπανω, ειναι οι σκέψεις σου κατατεθειμένες δημόσια για λόγους ιστορικούς.
Καλη τυχη στις σκεψεις σου.

Related Posts with Thumbnails