Δευτέρα 2 Δεκεμβρίου 2019

ΜΙΑ ΔΙΑΛΕΞΗ ΓΙΑ ΤΗΝ "ΜΑΓΙΣΣΑ ΤΗΣ ΑΡΑΠΙΑΣ" ΣΤΟ ΩΔΕΙΟ "ΜΟΥΣΙΚΟΙ ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ"


ΩΔΕΙΟ ΜΟΥΣΙΚΟΙ ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ 
Μουσικό Εργαστήρι Σύνθεσης και Εκτέλεσης 
Καλλιτεχνική διεύθυνση: Αλέξανδρος Καλογεράς
Διάλεξη 
«Η Μάγισσα της Αραπιάς» 
του Β. Τσιτσάνη, του Ν. Σκαλκώτα και του Μ. Χατζιδάκι 
Ομιλητής: 
Παναγιώτης Αντ. Ανδριόπουλος 
θεολόγος – μουσικός 
Σάββατο 14 Δεκεμβρίου 2019, 6 μ.μ. 
Αίθουσα Συναυλιών Ωδείου Αραχώβης 39, Εξάρχεια 
Είσοδος ελεύθερη 
Ένα τραγούδι, μια εποχή. Ο Μάνος Χατζιδάκις μέσα στην Κατοχή ανιχνεύει τη διάθεση φυγής και την έντονη εμμονή που κρατούν οι τέσσερις νότες του περιφερόμενου τότες τραγουδιού «Θα πάω εκεί στην αραπιά». 
Με την απελευθέρωση ο Νίκος Σκαλκώτας μας δίνει το μοναδικό Κοντσέρτο για 2 βιολιά που είναι το πρώτο έργο νεοελληνικής κλασικής µουσικής, που χρησιµοποιεί το ρεµπέτικο τραγούδι, αφού, στο δεύτερο µέρος του, ακούγεται το «Θα πάω κει στην Αραπιά», του Βασίλη Τσιτσάνη. 
Το 1949 ο Χατζιδάκις δίνει την περίφημη διάλεξή του για το Ρεμπέτικο στο Θέατρο Τέχνης και αναφέρεται στο τραγούδι αυτό. Οκτώ μήνες πριν τον αιφνίδιο θάνατο του Νίκου Σκαλκώτα (19-9-1949). Αργότερα ο Χατζιδάκις θα επανέρχεται στην «Αραπιά» του Τσιτσάνη στο δικό του έργο.  
Ο Σκαλκώτας χρησιµοποιεί τη µελωδία του Τσιτσάνη ως «λαϊκό τραγούδι», το οποίο εκθέτει, σαφώς πιο έντεχνο από µορφολογική άποψη, καθώς η αυθεντική µελωδία του Τσιτσάνη είναι πολύ πιο απλή και λιγότερο χρωµατική από το θέµα που ακούγεται στο έργο. Στη συνέχεια στήνει πάνω του µια σειρά ονειρικές και εξώκοσµες παραλλαγές. 
Ο Χατζιδάκις το προσεγγίζει ορχηστρικά, στον «Σκληρό Απρίλη του ‘45» και εν τέλει ως lied, για φωνή και πιάνο. 
Η διάλεξη θα εστιάσει σ’ αυτήν ακριβώς την έμπνευση που έδωσε «Η μάγισσα της Αραπιάς» του Τσιτσάνη, στον Σκαλκώτα και στον Χατζιδάκι.

[Αφίσα: Ιωάννης - Πορφύριος Καποδίστριας]

Στη συνέχεια "Η μάγισσα της Αραπιάς" στην εκδοχή του Χατζιδάκι για φωνή και πιάνο, όπως την πρόβαρε στην Αμερική με την Φλέρυ Νταντωνάκη, εκεί γύρω στα 1970.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails