Δευτέρα 23 Δεκεμβρίου 2019

ΜΙΑ ΒΡΑΔΙΑ ΑΦΙΕΡΩΜΕΝΗ ΣΤΟΝ ΔΗΜΗΤΡΗ ΔΡΑΓΑΤΑΚΗ ΚΑΙ ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΟΥ


Δεκαοκτώ χρόνια ακριβώς συμπληρώθηκαν στις 18 Δεκεμβρίου από την ημέρα που έφυγε ο Δημήτρης Δραγατάκης (1914-2001), μία από τις σημαντικότερες προσωπικότητες της μουσικής ζωής του τόπου μας, που έβαλε τη σφραγίδα του στο ελληνικό τοπίο της σύγχρονης μουσικής.
Αποτίοντας φόρο τιμής στον πολυγραφότατο συνθέτη και δάσκαλο, οι εκδόσεις Φίλιππος Νάκας παρουσίασαν (18-12-2019) σε μια βραδιά μουσικής και μνήμης την έκδοση: "Συστηματικός και Βιο-βιβλιογραφικός κατάλογος έργων Δημήτρη Δραγατάκη", της μουσικολόγου Μαγδαληνής Καλοπανά. 
Μίλησαν άνθρωποι του χώρου, γνώστες και μύστες: 
Καίτη Ρωμανού, μουσικολόγος, Βάλια Δραγατάκη-Κορωνίδη, μέλος ΔΣ Φίλων Δ. Δραγατάκη, κόρη του συνθέτη, Θωμάς Ταμβάκος, μουσικογράφος-κριτικός-ερευνητής-συγγραφέας, Ιάκωβος Κονιτόπουλος, συνθέτης, μαέστρος, Γ. Γραμματέας ΕΕΜ, Ευάγγελος Κοκκόρης, καλλιτεχνικός διευθυντής του Ωδείου Φίλιππος Νάκας. 
Την έκδοση  παρουσίασε η μελετήτρια του έργου του Δ. Δραγατάκη, Μαγδαληνή Καλοπανά.  Ακολούθησε συναυλία με έργα του συνθέτη, τα οποία ερμήνευσαν οι: Νίκος Νικόπουλος - φλάουτο, Λητώ Θώμου, Λορέντα Ράμου - πιάνο, Νέλλη Οικονομίδου - βιολί. 
Επίσης, για μία εβδομάδα εκτέθηκε μέρος του αρχείου του Δημήτρη Δραγατάκη (αυτόγραφες παρτιτούρες, εκδόσεις, προγράμματα εκτελέσεων, δημοσιεύματα στον τύπο, φωτογραφίες, προσωπικά αντικείμενα). Η έκθεση πλαισιώθηκε από την προβολή ντοκιμαντέρ. 
Επιστημονική επιμέλεια: Μαγδαληνή Καλοπανά. 
Εικαστική επιμέλεια: Ισμήνη Κορωνίδη. 
Το αφιέρωμα διοργανώθηκε υπό την αιγίδα της Ένωσης Ελλήνων Μουσουργών και με τη συνεργασία του Συλλόγου Φίλων Δημήτρη Δραγατάκη και του Αρχείου Ελλήνων Μουσουργών Θωμά Ταμβάκου.
Ήταν μια πολύ συγκινητική βραδιά, την οποία συντόνισε ο Θωμάς Ταμβάκος.
Όλοι μίλησαν με πάθος για τον σπουδαίο συνθέτη Δ. Δραγατάκη και εγκωμίασαν, αξίως, το εξαιρετικό βιβλίο και την συγγραφέα Μ. Καλοπανά. 
Παραθέτουμε στη συνέχεια το αναλυτικό πρόγραμμα της βραδιάς καθώς και την "σε προσωπικό τόνο" ομιλία του Θωμά Ταμβάκου. 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails