Τρίτη 31 Δεκεμβρίου 2019

ΜΙΑ ΕΥΦΡΟΣΥΝΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ "ΑΛΗΘΩΣ" ΣΤΟ ΜΠΑΝΑΤΟ ΤΗΣ ΖΑΚΥΝΘΟΥ (ΦΩΤΟ ΚΑΙ ΒΙΝΤΕΟ)


Η πολύ κρύα βραδιά της 29ης Δεκεμβρίου 2019, της τελευταίας Κυριακής του έτους, αποδείχτηκε ιδιαίτερη ζεστή στον Ναό της Παναγούλας εν Βανάτω της Ζακύνθου, όπου έλαβε χώραν μια επιπλέον ενδιαφέρουσα δράση του Μορφωτικού Κέντρου Λόγου "Αληθώς" της Ενορίας, πολιτισμικής έκφρασης της Ιεράς Μητροπόλεως Ζακύνθου. 
Έτσι, έγινε το αδιαχώρητο στον Ναό, καθώς, πλην των καθημένων, κάποιες δεκάδες ανέβηκαν στο υπερώο και κάποιες άλλες δεκάδες παρέμειναν υπομονετικά όρθιοι έως το πέρας της εκδήλωσης.
Επικεφαλής των επισήμων ήταν ο Σεβ. Μητροπολίτης Δωδώνης κ. Χρυσόστομος, ο Καθηγούμενος της Μονής Στροφάδων και Αγίου Διονυσίου Αρχιμανδρίτης Διονύσιος Λιβέρης, ο Βουλευτής Ζακύνθου Διονύσιος Ακτύπης, ο Αντιπεριφερειάρχης Ζακύνθου Γιώργος Στασινόπουλος, ο Αντιπεριφερειάρχης Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων Δρ Κωνσταντίνος Καποδίστριας, η Εντεταλμένη Περιφερειακή Σύμβουλος Πολιτισμού και Οικονομικών Κατερίνα Μοθωναίου, ο Αντιδήμαρχος Αρκαδίων Ανδρέας Μαρινάκης, ο Πρόεδρος Βανάτου Τιμόθεος Ελ. Στραβοπόδης, ευάριθμοι κληρικοί, πάμπολλοι άνθρωποι του πολιτισμού, της πολιτικής, των γραμμάτων, της επιστήμης, πολλοί νεολαίοι και πλήθος λαού. 


Στο πλαίσιο, λοιπόν, του πνευματικού - πανηγυρικού κλίματος της μεγάλης εορτής της Θείας Γέννας, ο ζακύνθιος αγιογράφος και ζωγράφος Νίκος Μπιάζης-Σεντής παρουσίασε -με εκφραστικές διαφάνειες- την εργασία του: «Η Εικόνα της του Χριστού Γεννήσεως. Αποκωδικοποίηση και ερμηνεία της». Επρόκειτο για μια συνοπτική και εκλαϊκευμένη θεολογική - καλλιτεχνική προσέγγιση του εικονογραφικού τύπου της Σάρκωσης του Θείου Λόγου, μεταξύ Βυζαντίου και Αναγέννησης.
Αμέσως μετά, η έγκριτη 40μελής Μικτή Χορωδία «Το Φιόρο του Λεβάντε», υπό την διεύθυνση του Αρχιμουσικού Διονύση Μαλλιά, παρουσίασε ευφρόσυνη συναυλία με λαοφιλή εορταστικά ακούσματα των Χριστουγέννων (εκκλησιαστικά και λαϊκά), άλλα ζακυνθινότροπα μέλη, καθώς επίσης κάλαντα Πρωτοχρονιάς εν όψει του νέου έτους. 
Μετά το πέρας της συναυλίας, στην Αίθουσα της Ενοριακής Βιβλιοθήκης, έγινε καταληκτήρια επίσκεψη των φιλότεχνων ενδιαφερόμενων στην Έκθεση αγιογραφικών και κοσμικών έργων τέχνης του κ. Νίκου Μπιάζη-Σεντή, η οποία ξεκίνησε στις 14 τρέχοντος μηνός. Ο χώρος κατακλύστηκε από θαυμασμό για τα καλλιτεχνικά εκθέματα και ευχές για τον φιλικό καλλιτέχνη. Σημειωτέον ότι τα κεράσματα, που προσφέρθηκαν στη συνέχεια σε όλους, ήταν προσφορά φίλων από το χωριό Γύρι, οι οποίοι γνοιάζονται τον πολιτισμό. 
Όλοι ενθουσιάστηκαν με το περιεχόμενο του όλου αφιερώματος στα Χριστούγεννα, γι' αυτό, με κάθε τρόπο, εξέφραζαν τα ευγνώμονα και θερμά αισθήματά τους τόσο προς τον καλλιτέχνη - ομιλητή, όσο και στον μαέστρο και την πολυμελή Χορωδία, αλλά και τους συντελεστές του "Αληθώς". 
Στη συνέχεια τα Ζακυνθινά κάλαντα της Πρωτοχρονιάς από την εόρτια αυτή συναυλία και ακολούθως το βίντεο ολόκληρης της εκδήλωσης.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails