Τρίτη, 1 Αυγούστου 2017

Η ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΦΩΤΕΙΝΑΚΗ ΜΕ ΤΟ "ΞΟΡΚΙ" ΤΗΣ ΣΤΗΝ ΑΒΙΝΙΟΝ


Του Παναγιώτη Αντ. Ανδριόπουλου 
Δεν μπορούσα να φανταστώ ότι στην Αβινιόν θα άκουγα τον περίφημο «Κοκαϊνοπότη» του Παναγιώτη Τούντα, σε μια καταπληκτική διασκευή για σόλο κιθάρα και φωνή. 
Κι όμως συνέβη, στο Collège Joseph Vernet, σαν άκουσα την Κατερίνα Φωτεινάκη σε σόλο ρεσιτάλ της, που έδωσε την Κυριακή 16 Ιουλίου 2017 το πρωί. 
Μας έπαιξε μουσικές δικές της σε ποίηση ελλήνων ποιητών, όπως του Δ. Σολωμού, του Κ. Παλαμά και του Οδυσσέα Ελύτη, αλλά και ευφάνταστες διασκευές κομματιών των συνθετών και τραγουδοποιών: Jay Hawkins, Violent Femmes, Pink Martini, Guillaume de Machaut, Georges Aperghis, Παναγιώτη Τούντα, Μάνου Χατζιδάκι, Λουδοβίκου των Ανωγείων. Κι ακόμα πολύ ιδιαίτερες προσεγγίσεις ελληνικών παραδοσιακών μελωδιών. 
Μια ελληνίδα ως το μεδούλι που κατακτά ένα απαιτητικό γαλλικό κοινό. 
Η Κατερίνα Φωτεινάκη τραγουδοποιός και φιλόλογος (νικήτρια του Α' Βραβείου στους Αγώνες Δημιουργία Ελληνικού Τραγουδιού το 2011, με το μελοποιημένο «Όνειρο» του Διονυσίου Σολωμού) ζει τα τελευταία χρόνια μόνιμα στη Γαλλία όπου και κυκλοφόρησε τον πρώτο της δίσκο με τον τίτλο «Τζιτζίκια» (μια παραγωγή της «Accords Croises» το 2014, που κυκλοφορεί και πανευρωπαϊκά). 
Την έχουμε δει επανειλημμένως και με την άλλη ελληνίδα της Γαλλίας, την Αγγελική Ιονάτος, να διαλαλούν την ελληνική μουσική ποιητική, με τρόπο ακριβό και δωρικό. 


Έτσι, και στην Αβινιόν, η Κατερίνα Φωτεινάκη, ακολουθώντας με συνέπεια την ιδιωτική οδό της, μας παρουσίασε ένα πρόγραμμα για σόλο φωνή και κιθάρα, με παράλληλη χρήση – σε μερικά κομμάτια – ηχογραφημένου υλικού. Και με ένα σκηνικό – artwork των Ειρήνη Γκόνου και Μίλτου Παντελιά που υπομνηματίζει την μουσική παράσταση της Κ. Φωτεινάκη, που έχει τίτλο «Ξόρκι». 
Η ίδια έχει πει πως «πρόκειται για μια σύνθεση όπου η Ποίηση, ο Ρυθμός και η Μουσική γίνονται κομμάτι μιας τελετουργίας για τον “εξορκισμό του κακού”, ένα αντίδοτο στην πάσης φύσεως απόγνωση.» 
Ήταν μια Κυριακάτικη τελετουργία το «Ξόρκι» της Κατερίνας Φωτεινάκη στην Αβινιόν. 
Ελληνική και οικουμενική μαζί. Δίγλωσση κυρίως (ελληνικά και γαλλικά) μα και πολύγλωσση συνάμα λόγω της μουσικής. 
Η Κατερίνα Φωτεινάκη καθίσταται πρέσβειρα της ελληνικής μουσικής ποιητικής στην Γαλλία και στην Ευρώπη γενικότερα. Μακάρι να εξαπλούται ο φθόγγος της εις πάσαν την γην!Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails