Παρασκευή, 25 Αυγούστου 2017

ΕΝΑ ΛΕΥΚΩΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΘΟΛΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΠΑΤΡΑΣ


Ένα καλαίσθητο και σημαντικό ιστορικό λεύκωμα με τίτλο «Η Καθολική Κοινότητα των Πατρών» (σελ. 155), εκδόθηκε από τον Καθολικό Ι. Ναό Αγίου Ανδρέου Πατρών (Μάϊος 2017), με αφορμή τα 175 χρόνια από τα εγκαίνια του ναού. 
Το λεύκωμα αφιερώνεται «σε όλους τους επώνυμους και ανώνυμους ιερείς και λαϊκούς που εργάστηκαν ακάματα για την πρόοδο της καθολικής ενορίας Αγίου Ανδρέα Πατρών». 
Την έκδοση του λευκώματος επιμελήθηκε η επιτροπή που συστάθηκε για τον εορτασμό της επετείου των 175 χρόνων από τα εγκαίνια του ναού και την αποτελούσαν ο εφημέριος Γεώργιος Ντάγκας και οι Αντώνης Λαζ. Γρίμας, Νίκος Βιτάλης και Ιωσήφ Ανδρ. Απατάγγελος. 
Το φωτογραφικό υλικό προέρχεται κυρίως από τα προσωπικά αρχεία ενοριτών. 
Το λεύκωμα προλογίζουν: ο Αρχιεπίσκοπος Καθολικών Αθηνών Σεβαστιανός Ροσολάτος, ο εφημέριος Γεώργιος Ντάγκας και ο συγγραφέας Χρήστος Μούλιας, γνωστός ερευνητής της Πατρινής ιστορίας με σημαντικό συγγραφικό έργο. 
Ο συγγραφέας Χρήστος Μούλιας συνθέτει την ιστορία της Καθολικής Κοινότητας της Πάτρας από τις αρχές του 19ου αιώνα ως τις μέρες μας. Και βέβαια αναφέρεται στις σχέσεις Ιταλίας και Πάτρας που ανάγονται στην εποχή της Ενετοκρατίας. Το φωτογραφικό και αρχειακό υλικό του λευκώματος υπομνηματίζει καταλλήλως τις ιστορικές πληροφορίες, μερικές από τις οποίες είναι εξόχως αποκαλυπτικές. 
Το λεύκωμα καταδεικνύει πως η Καθολική Κοινότητα της Πάτρας είναι αναπόσπαστο στοιχείο της νεώτερης ιστορίας της πόλης και η συνεισφορά της στην εκπαίδευση και τον πολιτισμό ιδιαίτερα σημαντική.
Π.Α.Α.
Δείτε σχετικές αναρτήσεις της Ιδιωτικής Οδού:

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Κυριε Ανδριοπουλε, εγνωρισα την εκκλησία και μερικως την κοινότητα της όταν εσπουδαζα στην Πάτρα(δυστυχώς συγκατοικων τοτε με τινα αντιοικουμενιστη όστις νυχθημερόν ξενυχτουσε στα τοτε ραδιόφωνα με ολίγον Σωτηρόπουλο, τότε που η περί "αντιχρίστου" παραληρηματική "θεολογία" ήτο στις δόξες της) Ήταν μια σεμνή και ταπεινή κοινότητα διακεκριμένη μαζί με τον τότε ιερέα της για την πνευματικότητα της. Κόσμημα για την πόλη τόσο η εκκλησία όσο και ο πασίγνωστος εφημέριος της τον οποίον έβλεπα ουκ ολίγες φορές να απολαμβάνει την βόλτα του στον μωλο μετά την θεία λειτουργία.

Related Posts with Thumbnails