Τρίτη 1 Αυγούστου 2017

ΣΤΟ "ΜΕΓΑΛΟ ΔΑΜΑΣΤΗ" ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗ ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ ΣΤΗΝ ΑΒΙΝΙΟΝ


Τις μέρες που παρουσιάζαμε με τον Israel Galvan την La Fiesta στο Grec Festival στη Βαρκελώνη (4-5 Ιουλίου), παρουσίαζε και ο Δημήτρης Παπαϊωάννου τη νέα του δουλειά «The Great Tamer» (Ο Μεγάλος Δαμαστής). 
Εκεί στην Ισπανία δεν καταφέραμε να συναντηθούμε παρά μόνο στο πρωϊνό του ξενοδοχείου… Δεν είδαμε την δική του παράσταση ούτε εκείνος τη δική μας. 
Η συνάντηση έγινε λίγες μέρες αργότερα στην Αβινιόν, στο πλαίσιο του μεγάλου διεθνούς φεστιβάλ. 
Ο Δημήτρης Παπαϊωάννου ήρθε στο Παλάτι των Παπών και παρακολούθησε την La fiesta μας την Παρασκευή 21 Ιουλίου 2017. 
Την επομένη, Σάββατο 22/7, πήγαμε με τον Israel Galvan και είδαμε τον «Μεγάλο Δαμαστή» στον χώρο La Fabrica, έξω από το ιστορικό κέντρο της πόλης. 
Η παράσταση του Παπαϊωάννου έγινε δεκτή με πολύ ενθουσιασμό από το γαλλικό και διεθνές κοινό του φεστιβάλ. 
Δεν έχουν άδικο οι γάλλοι κριτικοί που είδαν την παράσταση ως ένα «παγωμένο ρέκβιεμ» και «μια καθηλωτικής ομορφιάς κάθοδο στην Κόλαση» ή ως την «απροσδόκητη ανακάλυψη του φεστιβάλ, ίσως ένα σχόλιο για την Ελλάδα και την Ευρώπη της κρίσης όσο και για την υπαρξιακή κρίση, σε ένα ονειρικό σκηνικό…». 
Σε κάθε περίπτωση η αναγνώριση του Δ. Παπαϊωάννου διεθνώς είναι γεγονός και η σύγχρονη ελληνική πολιτιστική δημιουργία αποκτά ένα σημαντικό πρόσωπο, πέρα από αρχαιοελλαδιτισμούς ή άλλες αυτονόητες ταυτίσεις. Εδώ το στοίχημα κερδίζεται καθαρά καλλιτεχνικά.
Π.Α.Α.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails