Τρίτη 29 Νοεμβρίου 2016

ΤΑ ΠΟΛΥΧΡΟΝΙΑ ΤΩΝ ΒΑΣΙΛΕΩΝ ΠΡΟΣΕΧΩΣ ΑΠΟ ΤΟ "ΠΟΛΥΤΡΟΠΟΝ"


Π.Α. Ανδριόπουλος
Τον Ιανουάριο στην Μουσική Βιβλιοθήκη στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, θα παρουσιάσω ίσως την πιο …rock εκδήλωσή μου μέχρι τώρα, ήτοι «Τα Πολυχρόνια των Βασιλέων». 
Μία διάλεξη από μένα, που θα αποτελεί μια ιστορικομουσικοφιλολογική προσέγγιση του είδους των Πολυχρονίων των Βασιλέων, και το ανάλογο μουσικό μέρος με χαρακτηριστικά παραδείγματα. 
Θα περιοριστώ στο νέο ελληνικό κράτος, γιατί το θέμα είναι τεράστιο. Στο Βυζάντιο και την Οθωμανική περίοδο θα κάνω μια συνοπτική αναφορά, για να δείξω την προέλευση και διάρκεια του είδους. 
Δείτε τις σχετικές με τα πολυχρόνια των σουλτάνων αναρτήσεις μας.
- Το Πολυχρόνιο του Σουλτάνου
- Πολυχρονισμοί στον Σουλτάνο από εκκλησιαστικούς συνθέτες
Χάρηκα διότι φίλοι μουσικολόγοι αντελήφθησαν την αξία του πράγματος και με ενεθάρρυναν στην πραγματοποίηση αυτής της εκδήλωσης. 
Παραθέτω εδώ, όλως ενδεικτικώς, δύο πολυχρονισμούς Βασιλέων. Έναν βυζαντινό, με τον αείμνηστο άρχοντα της Μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας Θρασύβουλο Στανίτσα και έναν ευρωπαϊκό με χορωδία από μονωδούς της Εθνικής Λυρικής Σκηνής.

 

Συνθέτης του τετράφωνου Πολυχρονισμού: Λευτέρης Σπίνουλας. Ακούγεται η ανδρική πολυφωνική χορωδία του Αγίου Ιωάννη Γαργαρέττα Αθηνών (επί της Βεϊκου) με μαέστρο τον Λευτέρη Σπίνουλα, σολίστ τενόρο και μουσικό σκηνοθέτη της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, ο οποίος και τραγουδά στο ηχητικό απόσπασμα ως πρώτος τενόρος.
Στην εν λόγω χορωδία τραγουδούσαν κατά βάσει γνωστοί καλλιτέχνες της Εθνικής Λυρικής Σκηνής. Μερικά ονόματα των συμμετεχόντων: Λευτέρης Σπίνουλας, Δημήτρης Καβράκος, Βασίλης Κουντούρης - Φλαμπουριάρης, Πέτρος Τζαφέρης, Γιάννης Ρούσης, Γιώργος Σκουτέλης, Κωνσταντίνος Μπαλάνος, Άγγελος Τσαγκαρόπουλος, Νίκος Χανδέλης, Γιάννης Τσιμίνος, Γιώργος Καλογήρου και άλλοι. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails