Τρίτη 1 Νοεμβρίου 2016

Η ΠΑΤΡΑ ΕΧΕΙ ΤΗΝ ΔΙΚΗ ΤΗΣ ΑΓΙΑ ΖΩΝΗ ΣΤΗΝ ΜΟΝΗ ΕΛΕΟΥΣΗΣ

Το τεμάχιον της Αγίας Ζώνης που φυλάσσεται στην Μονή Ελεούσης Πατρών 

Του Παναγιώτη Αντ. Ανδριόπουλου 
Στην Πάτρα, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων ΠΡΩΤΟΚΛΗΤΕΙΑ 2016, θα μεταφερθεί εντός των ημερών προς προσκύνησιν υπό των πιστών η Τιμία Ζώνη της Παναγίας από την Μονή Βατοπαιδίου του Αγίου Όρους. 
Πάγια και κατηγορηματική μας θέση είναι ότι στην εποχή των άφθονων μέσων συγκοινωνίας δεν χρειάζεται να μεταφέρονται λείψανα αγίων, εικόνες και άλλα εκκλησιαστικά κειμήλια. Όποιος ευσεβής χριστιανός ποθεί να τα προσκυνήσει μπορεί να μεταβεί εκεί όπου φυλάσσονται και να το κάνει.  
Στις μέρες μας έχει – δυστυχώς – εξελιχθεί το φαινόμενο της μεταφοράς λειψάνων σε …ενδημική νόσο. Οι λόγοι είναι φυσικά οικονομικοί, εξουσιαστικοί και χειραγώγησης των πιστών μέσω αυτής της πρακτικής. 
Η Πάτρα κατέχει ως θησαυρό την Κάρα του Αγίου Ανδρέου και τον Σταυρό του Μαρτυρίου του Πρωτοκλήτου Αποστόλου. Δεν συντρέχει κανένας λόγος να μεταφέρονται στην Αποστολική Μητρόπολη των Πατρών άλλα λείψανα για τους παραπάνω λόγους. 
Αλλά ειδικά ως προς την Αγία Ζώνη, η μεταφορά της είναι εξόχως περιττή, διότι η Πάτρα κατέχει την δική της Αγία Ζώνη. Συγκεκριμένα στην Γυναικεία Κοινοβιακή Μονή Παναγίας Ελεούσης (στην Πιτίτσα Αχαϊας) της Μητροπόλεως Πατρών, φυλάσσεται ως πνευματικός θησαυρός της Μονής, μικρό τεμάχιο της Τιμίας Ζώνης της Θεοτόκου. Και αυτό είναι γνωστό, αφού και σε σχετικό βιβλίο για την Μονή αναφέρεται ρητά, αλλά και στις 31 Αυγούστου που είναι η γιορτή της Αγίας Ζώνης, η Μονή πανηγυρίζει και θαύματα μαρτυρούνται. 


Μάλιστα στο βιβλίο «Θαύματα της Αγίας Ζώνης» που έχει εκδώσει η Μονή Βατοπαιδίου, στο «Παράρτημα με νέα θαύματα», δημοσιεύεται επιστολή της προηγουμένης Μακρίνης μοναχής, προς την Ι. Μονή Βατοπαιδίου, στην οποία αναφέρονται αρκετά ονόματα πατρινών που δέχθηκαν την ευεργεσία (μέσω θαύματος) της Αγίας Ζώνης που φυλάσσεται στην Μονή Ελεούσης. 
Γράφει μεταξύ άλλων η προηγουμένη Μακρίνα: 
"Έχομε την μεγάλη ευλογία να κοσμή την Μονήν μας, ένα μικρό τεμάχιο της Τιμίας Ζώνης της Θεοτόκου, θησαυρός μέγας δι’ ημάς. Με την Χάριν Της και την πίστιν των προσκυνητών, έχουν γίνει αρκετά θαύματα κυρίως διά την απόκτησιν τέκνου εκεί όπου η επιστήμη αδυνατούσε. 
Αναφέρομε μερικά ονόματα, αλλά υπάρχουν και άλλοι που θέλουν να τηρήσουν την ανωνυμία τους». α. Παναγιώτης και Ελένη. β. Ανδρέας και Ασημίνα Ασημακοπούλου εκ Πατρών. γ. Αγγελική Γιαννοπούλου εξ Αθηνών. δ. Αντώνης και Ζωή εκ Πατρών. ε. Παναγιώτης και Φωτεινή Καλλίστρου εκ Πατρών. στ. Βασιλική Συριοπούλου-Καραβανά εκ Πατρών. ζ. Ανδρίκου Σοφία, Εγλυκάδα Πατρών. η. Ευανθία Νικολάου, Άγιος Βασίλειος Πατρών. θ. Χρυσούλα Δημοπούλου εξ Αθηνών (ογκίδιο στήθους) ι. Ελένη Λ. κ. Χριστίνα Λαμπροπούλου (Πάτρα) λ. Γεώργιος και Κωνσταντίνα Τσίχλα (Πάτρα). 
Ευχόμεναι πάσαν παρά Κυρίου ευλογίαν και ανταπόδοσιν, διατελούμεν. 
Μετά του προσήκοντος σεβασμού 
Διά το Ηγουμενοσυμβούλιον 
Η Ηγουμένη Μακρίνα Μπαλάσκα"
Κατόπιν των ανωτέρω αντιλαμβάνεται ο καθείς το μάταιον της μεταφοράς της Τιμίας Ζώνης από το Βατοπαίδι στην Πάτρα. 
Είναι βέβαιο ότι αυτή η πρακτική δεν πρόκειται πλέον να αλλάξει, καθώς έχει χαθεί το εκκλησιαστικό ήθος που δεν την είχε σε ισχύ. 
Τα παραπάνω γράφτηκαν για ιστορικούς και μόνο λόγους.

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Αγαπητέ ιστολόγε, δεν είναι καθόλου μάταια η μεταφορά του κειμηλίου. Πας εσύ τώρα να χαλάσεις στρωμένη δουλειά του βιομηχάνου της μεταφοράς λειψάνων και κειμηλίων του ηγουμένου Εφραίμ? Και πας να χαλάσεις και το image του Μητροπολίτου Πατρών που θα γίνει η αφορμή να προσφαίρει ρίγη συγκινήσεως στους πιστούς (άρτον και θεάματα) επιπέδου φυσικής θρησκείας? Το σημαντικότερο, πέρα από την οικονομική εκμετάλευση τέτοιων γεγονότων, είναι η πνευματική υποδούλωση των πιστών και η φασίζουσα επικυριαρχία στις ζωές του. Πολύ μακρυά από την Ελευθερία που ο Χριστός επαγγέλλεται. Στους Αδελφούς Καραμαζώφ και στο διάλογο του Μεγάλου Ιεροεξεταστή με την φυλακισμένο Χριστό αυτό ακριβώς περιγράφεται. Το πως δλδ έρχεται η Εκκλησία (Ρωμαιοκαθολική στην διήγηση μα και Ελλαδική Ορθόδοξη θα προσέθετα)να διορθώσει το έργο του Χριστού αναιρώντας την Ελευθερία του προσώπου για την οποία Χριστός απέθανε μετατρέποντάς τον σε θρησκευτική (ιδεολογική) μάζα.
ΟΡΚ

Ανώνυμος είπε...

ΔΗΛΑΔΗ ΜΑΣ ΚΟΡΟΪΔΕΥΟΥΝ;;;;

Related Posts with Thumbnails