Τετάρτη 2 Νοεμβρίου 2016

"ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ" 4-6 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2016


Την Παρασκευή 4 Νοεμβρίου ανοίγει πανηγυρικά το τριήμερο των εκδηλώσεων "Βυζαντινή Θεσσαλονίκη", μίας συλλογικής πρωτοβουλίας που αποτελεί το πρώτο βήμα για να γίνει το Βυζάντιο ζώσα πραγματικότητα όπως και για να αξιοποιηθεί η πολιτισμική του προσφορά για την βιώσιμη ανάπτυξη της Θεσσαλονίκης μέσω της δημιουργίας ενός διεθνούς δικτύου βυζαντινών πόλεων. Στην σημαντική προσπάθεια που άρχισε πριν δύο χρόνια με πρωτοβουλία του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, στρατεύτηκαν από την πρώτη στιγμή η Ι. Μητρόπολη Θεσσαλονίκης και το ΑΠΘ με το Κέντρο Βυζαντινών Ερευνών.
Η κεντρική ιδέα της πρωτοβουλίας των φορέων είναι η ανάδειξη της Βυζαντινής φυσιογνωμίας της Θεσσαλονίκης ως στοιχείου πολιτισμού, παράδοσης, ιστορίας και μνήμης και η αξιοποίηση της ως ουσιαστικού πόρου αειφόρου τουριστικής ανάπτυξης και διεθνούς οικονομικής συνεργασίας. Οι στόχοι της πρωτοβουλίας είναι:
Η δημιουργία μόνιμου θεσμού ανάδειξης της Βυζαντινής Θεσσαλονίκης με τη συμμετοχή όλων των φορέων της πόλης, και η προβολή της Βυζαντινής κληρονομιάς της Θεσσαλονίκης μέσω συνδυασμένων δράσεων πολιτισμού, τέχνης, εκπαίδευσης και επιχειρηματικότητας.


Η προβολή της ταυτότητας της Θεσσαλονίκης ως μιας πολυπολιτισμικής πόλης που ανέπτυξε αυτήν της την ιδιότητα μέσα στην μήτρα της Βυζαντινής – Μεσαιωνικής της ιστορίας, και η ενίσχυση του τουριστικού προϊόντος της πόλης με τη δημιουργία ενός εργαλείου μόχλευσης της τουριστικής ζήτησης στην ευρύτερη Περιφέρεια της Κεντρικής Μακεδονίας. Στο πλαίσιο αυτό πρόκειται να ενταχθούν οργανωμένες δράσεις πολιτιστικού/θρησκευτικού/εκπαιδευτικού χαρακτήρα.
Η ανάληψη δράσης για τον προσδιορισμό και συντονισμό ενός παγκόσμιου δικτύου Βυζαντινών Πόλεων, με στόχο την οικονομική συνεργασία και ανάπτυξη, αλλά και την κοινωνική ειρήνη στην ευρύτερη περιοχή.
Οι τριήμερες προγραμματισμένες εκδηλώσεις για τις 4, 5 & 6 Νοεμβρίου στην Θεσσαλονίκη, περιλαμβάνουν: Συναυλία στο ΟΜΜΘ με θέμα «Μουσικές στα Ίχνη του Βυζαντίου», Επιστημονική Ημερίδα στο ΟΜΜΘ με τίτλο «Ο Βυζαντινός Πολιτισμός ως Εργαλείο Οικονομικής Ανάπτυξης: Η Περίπτωση της Θεσσαλονίκης» και Πατριαρχική – Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό του Αγίου Δημητρίου. Οι δράσεις αυτές αποτελούν την έναρξη υλοποίησης της πρωτοβουλίας. 
Ο εκπρόσωπος της Μητρόπολης Θεσσαλονίκης αρχιμανδρίτης Βαρνάβας Γιάγκου, μιλώντας για τον σκοπό της δράσης επισήμανε ότι «η Εκκλησία είναι πάντα ανοιχτή σε τέτοιου είδους δράσεις», εκφράζοντας παράλληλα την απορία αν έχει όρεξη ο κόσμος της Θεσσαλονίκης, γιατί όπως επισήμανε λείπει το όραμα και δεν γίνεται τίποτα στον πολιτισμό. «Δεν θέλουμε να είμαστε κομπάρσοι, θέλουμε τον κόσμο να αφυπνιστεί και να δώσει έμφαση στο παρόν από το παρελθόν», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails