Σάββατο, 1 Ιουνίου 2013

«Ο ΚΑΒΑΦΗΣ ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ» στo Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας στην ΚηφισιάΤο Ίδρυμα Κατακουζηνού συμπληρώνει 5 χρόνια λειτουργίας τον Σεπτέμβριο του 2013 και οργανώνει επιλεγμένες εκδηλώσεις υπέρ των σκοπών του Ιδρύματος. 
Η πρώτη εκδήλωση θα γίνει την Τρίτη 11 Ιουνίου 2013 στις 8.30 μ.μ., στο Αμφιθέατρο «Άγγελος Γουλανδρής» του Μουσείου Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας (Όθωνος 100, Κηφισιά) και το Καλλιτεχνικό Σύνολο Πολύτροπον παρουσιάζει την παραγωγή Ο Καβάφης του Πατριάρχη
Πρόκειται για την παρουσίαση των ποιημάτων του Κ. Π. Καβάφη που ανθολόγησε ο μαθητής της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης Δημήτριος Αρχοντώνης, ο σημερινός Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος. Η νεανική αυτή ποιητική ανθολογία του Πατριάρχη εγκαινιάστηκε από τον ίδιο το 1954, και περιλαμβάνεται σ’ ένα τετράδιο με τον τίτλο Ποιήματα
Η εκδήλωση θα ανοίξει με σύντομη ομιλία από τον υπεύθυνο του Συνόλου Πολύτροπον, θεολόγο και μουσικό Παναγιώτη Αντ. Ανδριόπουλο, ο οποίος θα αναφερθεί στην Καβαφική ανθολογία του Πατριάρχη Βαρθολομαίου, αλλά και στη σχέση του Καβάφη με την Κωνσταντινούπολη, με προβολή φωτεινών διαφανειών. 
Θα ακολουθήσει η παρουσίαση των ποιημάτων αυτών στη μελοποιημένη εκδοχή τους, κυρίως για φωνή και πιάνο, από σύγχρονους Έλληνες συνθέτες. 
Θερμοπύλες, Αντίοχου Ευαγγελάτου (1903-1981) 
Κεριά, Λεωνίδα Κανάρη (γενν. 1963) 
Τείχη, Λεωνίδα Κανάρη 
Απολείπειν ο θεός Αντώνιον, Λεωνίδα Κανάρη 
Απολείπειν ο θεός Αντώνιον, Γιώργου Κουρουπού (γενν. 1942) 
Che fece.... il gran rifiuto, Γιάννη Ιωαννίδη (γενν. 1930) 
Η Πόλις, Μίκη Θεοδωράκη (γενν. 1925) 
Επίσης, θα παρουσιαστούν: 
Προς το τέρμα, Μητροπολίτου Πέργης Ευαγγέλου, μουσική Κωνσταντίας Γουρζή (γενν. 1962) 
Μια νυξ εις το Καλιντέρι, Κ. Π. Καβάφη (πεζό, από τη σειρά Κρυμμένα) – Μουσική αφήγηση (μουσική Λεωνίδα Κανάρη – α΄ εκτέλεση) 
Το Νιχώρι, Κ. Π. Καβάφη, μουσική Φίλιππου Τσαλαχούρη (γενν. 1969) 
Οι συνθέσεις Τείχη και Μια νυξ εις το Καλιντέρι του Λ. Κανάρη και Το Νιχώρι του Φ. Τσαλαχούρη πραγματοποιήθηκαν ειδικά για την παραγωγή αυτή. 
Απαγγέλλει η Ιουλίτα Ηλιοπούλου. 
Ερμηνεύουν οι μουσικοί: Δάφνη Πανουργιά, τραγούδι Νικόλ Καραλή, πιάνο Πέτρος Μπούρας, πιάνο Νίκος Σολωμός, βιολί Σωκράτης Κάνας, βιολοντσέλο. 
Η Πόλις του Καβάφη στα αραβικά σε μετάφραση και απαγγελία του Roni Bou Saba.
Το Νιχώρι του Καβάφη στα τουρκικά σε μετάφραση Ηρακλή Μήλλα και απαγγελία του τ. Προξένου στην Κωνσταντινούπολη Νικολάου Σαπουντζή. 
Σχεδιασμός – γενική επιμέλεια: Παναγιώτης Αντ. Ανδριόπουλος.
Τιμή εισιτηρίου: 10 ευρώ. 
Κρατήσεις θέσεων στο info@katakouzenos.gr ή αγοράζετε τα εισιτήριά σας την ημέρα της εκδήλωσης στο Μουσείο Γουλανδρή. Υπάρχει η δυνατότητα για πρόσβαση στο χώρο στάθμευσης του Μουσείου με ελεύθερη είσοδο αλλά για περιορισμένες θέσεις. 
Τα έσοδα από την εκδήλωση θα διατεθούν για την ενίσχυση των σκοπών του Ιδρύματος Άγγελου και Λητώς Κατακουζηνού. 
Την εκδήλωση υποστηρίζουν: Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας, MEDASSET-Ελλάς, Όμιλος φίλων Ελληνικού Ινστιτούτου Παστέρ και οι Φίλοι του Κτήματος Τατοΐου. 
Ιδιαίτερες ευχαριστίες στους ακόλουθους για την αμέριστη υποστήριξή τους: 
• Αριστοτέλη Ζαμπέλη από το Μουσείο Γουλανδρή και σε όλο το προσωπικό του Μουσείου 
• Λίλη Βενιζέλου, Πρόεδρο του MEDASSET (Μεσογειακού Συνδέσμου για τη Σωτηρία των Θαλάσσιων Χελωνών) και στην κα Τζένη Ιωάννου 
• Καθηγητή Ορέστη Τσόλα, Πρόεδρο του Ομίλου φίλων του Ελληνικού Ινστιτούτου Παστέρ, καθώς και στη Γεωργία Κονείδου, Γενική Γραμματέα 
• Βασίλη Κουτσαβλή, Πρόεδρο του Συλλόγου των Φίλων Κτήματος Τατοΐου. 
Η εκδήλωση αυτή πραγματοποιείται χάρη στην Ιουλίτα Ηλιοπούλου, στον Παναγιώτη Ανδριόπουλο, στους καλλιτέχνες και στους συμμετέχοντες που προσφέρονται αφιλοκερδώς.
Οι φωτογραφίες από τις πρόβες για την παρουσίαση του "Καβάφη του Πατριάρχη" στην οικία Κατακουζηνού τον περασμένο Απρίλιο είναι του Ιωάννη Πορφύριου Καποδίστρια. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails