Δευτέρα, 10 Ιουνίου 2013

Εκδήλωση για τον Νίκο Καζαντζάκη στην Μεγάλη του Γένους Σχολή


Παρά τις γνωστές συνθήκες αυτή την περίοδο Κωνσταντινούπολη, πραγματοποιήθηκε στις 5 Ιουνίου 2013 η προγραμματισμένη από καιρό εκδήλωση της Διεθνούς Εταιρείας φίλων Νίκου Καζαντζάκη (Δ.Ε.Φ.Ν.Κ.) σε συνεργασία με την Μεγάλη του Γένους Σχολή, στην επιβλητική αίθουσα τελετών του ιστορικού ρωμαίικου εκπαιδευτηρίου. 
Η εκδήλωση έγινε με αφορμή τις επετειακές εκδηλώσεις για τα 25 χρόνια από την ίδρυση της Εταιρείας, οι οποίες συμπίπτουν με τα 130 χρόνια από την γέννηση του μεγάλου στοχαστή. 
Στην εκδήλωση μίλησε ο Πρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής (ΣΕ) της ΔΕΦΝΚ., Πρεσβευτής Ελληνισμού, κ. Γιώργος Στασινάκης, ο οποίος βρέθηκε για δεύτερη φορά τα τελευταία χρόνια ως ομιλητής στην Μεγάλη Σχολή. Στην γλαφυρή ομιλία του, την οποία προσάρμοσε αναλόγως στο νεανικό μαθητικό ακροατήριό του, μίλησε σε αδρές γραμμές για τις ιδέες, την αναζήτηση και την πορεία της σκέψης του μεγάλου δημιουργού, προσπαθώντας και πετυχαίνοντας να κεντρίσει την προσοχή και το ενδιαφέρον των παιδιών, κάποια από τα οποία έρχονταν για πρώτη φορά σε επαφή με το έργο του Καζαντζάκη. 
Στην ίδια εκδήλωση ο φιλόλογος της Σχολής κ. Γιάννης Γιγουρτσής, που είναι μέλος της ΣΕ και υπεύθυνος του τοπικού τμήματος της ΔΕΦΝΚ στην Τουρκία, έκανε μια παρουσίαση του έργου και της πορείας της Εταιρείας και εξέθεσε την ανάγκη για ανάπτυξη των δραστηριότητων της στην Τουρκία με τη συμμετοχή φίλων του συγγραφέα. 
Την παράσταση στην εκδήλωση ωστόσο έκλεψαν, όπως ήταν φυσικό, τα παιδιά. Οι μαθητές της Σχολής έκαναν μία σύντομη αλλά σαφή και περιεκτική παρουσίαση της ζωής και του έργου του Καζαντζάκη. Στη συνέχεια διάβασαν αποσπάσματα από έργα του. Δόθηκε βάρος στην «Ασκητική» αλλά και στον «Ζορμπά». Για τον τελευταίο υπήρξε και μια ειδικότερη εισαγωγή στο έργο και τον χαρακτήρα του ήρωα. Διαβάστηκε ακόμα η σημαντική αναφορά του Καζαντζάκη στη συνάντηση του με τον Καβάφη, ως μικρή συμβολή στο αφιερωμένο στον μεγάλο Αλεξανδρινό ποιητή τρέχον έτος. Οι αναγνώσεις έκλεισαν με ένα χαρακτηριστικό απόσπασμα από την «Αναφορά στο Γκρέκο». Ακολούθησε ευρεία συζήτηση με τους μαθητές και τους καθηγητές. 
Η εκδήλωση, που ήταν ανοιχτή στο κοινό, έγινε σε δύο γλώσσες, ελληνικά και τουρκικά. Παρευρέθηκαν ο πατήρ Δοσίθεος Αναγνωστόπουλος, ως εκπρόσωπος του Οικουμενικού Πατριάρχη, κ. Σταύρος Γιωλτζόγλου, Συντονιστής Εκπαίδευσης στο Προξενείο της Ελλάδας στην Κωνσταντινούπολη, η Διευθύντρια και οι καθηγητές της Μεγάλης Σχολής. 
Την επόμενη μέρα, 6 Ιουνίου, ο Πρόεδρος και ο υπεύθυνος της Εταιρείας στην Τουρκία έγιναν δεκτοί σε ακρόαση από τον Παναγιότατο Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, τον οποίο ενημέρωσαν για τις εκδηλώσεις της ΔΕΦΝΚ με την ευκαιρία του φετινού εορτασμού και τις δραστηριότητες που προγραμματίζονται στην Τουρκία.
Με την ευκαιρία συμπλήρωσης 25 ετών από την ίδρυση της Διεθνούς Εταιρείας Φίλων Νίκου Καζαντζάκη (ΔΕΦΝΚ), πραγματοποιήθηκαν τον Μάιο σημαντικές εκδηλώσεις σε Καύκασο, Αυστραλία, Άπω Ανατολή και Λατινική Αμερική, με θέμα το σπουδαίο έργο και τη διαχρονικότητα του Νίκου Καζαντζάκη.

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

2:05 π.μ και ακόμα δεν έχουμε δει σχόλιο αγανακτισμένου σουπερντουπερ ζηλωτή για την "βλάσφημη" ανάρτηση περί του "δαιμονισμένου" Καζαντζάκη.Τα αντανακλαστικά σας θέλουν φρεσκάρισμα παίδες...

Χ.Κ.

Ανώνυμος είπε...

Κάνεις μεγάλο λάθος, Χ.Κ..
Εδώ και πολλές ημέρες γράφουμε σχόλια, αλλά ο δημοκράτης Ανδριόπουλος, τα σβήνει !

Related Posts with Thumbnails