Παρασκευή, 31 Αυγούστου 2012

ΤΑΞΙΔΕΥΟΝΤΑΣ ΜΟΥΣΙΚΑ (Σ)ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑΤρεις συναυλίες από τον πεφιλημένο της Ιδιωτικής Οδού σολίστ στο βιολί Γιώργο Δεμερτζή μέσα σε μια εβδομάδα, με τρία διαφορετικά προγράμματα και τρία επίσης διαφορετικά σχήματα μουσικής δωματίου, σε τρεις ονειρικές γωνιές της Ελλάδας. 
Την Παρασκευή 24 Αυγούστου ο Γιώργος Δεμερτζής μαζί με τον ταλαντούχο νέο πιανίστα Βασίλη Βαρβαρέσο άνοιξαν στην Ύδρα τις εορταστικές εκδηλώσεις "Κουντουριώτεια 2012".
Ήταν, κατά πως έμαθα, ένα πραγματικό ρεσιτάλ για πιάνο και βιολί, που πραγματοποιήθηκε στον προαύλιο χώρο του Καθεδρικού Ναού Κοιμήσεως της Θεοτόκου Ύδρας, ο οποίος παραχωρήθηκε πρώτη φορά θαρρώ από την Μητρόπολη για μια τέτοια εκδήλωση. 


Οι δύο καλλιτέχνες ερμήνευσαν τη Σονάτα σε μι ελάσσονα Κ. 304 του W.A. Mozart, την Φαντασία σε ντο μείζονα D. 934 του F. Schubert και την Σονάτα για βιολί και πιάνο του C. Franck.
Η διοργάνωση της μουσικής βραδιάς, που συγκέντρωσε πολύ κόσμο, ήταν μια πρωτοβουλία της Ένωσης Ξενοδοχείων και Ξενώνων Ύδρας και τα έσοδα της διατέθηκαν στο Κουλούρειο Νοσοκομείο Ύδρας.
Την Κυριακή 26 Αυγούστου ο Γ. Δεμερτζής με το περίφημο Νέο Ελληνικό Κουαρτέτο που ο ίδιος ίδρυσε, έδωσαν μια μοναδική συναυλία στο Μικρό Θέατρο των Κατουνίων. Πρόκειται για μια καθαρά ιδιωτική πρωτοβουλία του Αλέξανδρου Παναγιωτόπουλου. 


Ένας ξεχωριστός θεατρικός χώρος ενταγμένος στα  ερείπια των εγκαταστάσεων των παλαιών μεταλλείων στη περιοχή Κατούνια της Λίμνης Ευβοίας, όπου από το 1991 συντελείται μια ευρύτερη αρχιτεκτονική επέμβαση με στόχο να μην διαταραχτεί το ύφος και η αύρα του εξαιρετικού αυτού χώρου.  Ο χώρος αυτός καθιερώθηκε πια σαν ένας ιδιαίτερος χώρος, μουσικών εκδηλώσεων που πραγματοποιούνται επί τρία συνεχή χρόνια, χωρίς συμβιβασμούς ως προς την ποιότητα. 
Έτσι εκεί το Νέο Ελληνικό Κουαρτέτο (Γιώργος Δεμερτζής – βιολί,  Δημήτρης Χανδράκης – βιολί,  David Bogorad – βιόλα και Άγγελος Λιακάκης - τσέλο), έπαιξε ένα πολύ απαιτητικό πρόγραμμα:  το  Κουαρτέτο αρ. 3 (1935) και 13 από τους 36 χορούς του Νίκου Σκαλκώτα, παρεμβάλλοντας  το έργο του Σίμου Παπάνα  «La Folia» (2008), του οποίου το κεντρικό σημείο είναι η τρέλλα, Το θέμα, στο οποίο γράφει παραλλαγές έχει τις ρίζες του στην εποχή του μπαρόκ, ως «οι τρέλες της Ισπανίας». Πάνω σε αυτό  αυτοσχεδίαζαν δείχνοντας τις ικανότητές τους οι μουσικοί της εποχής και έγραψαν διάσημα έργα συνθέτες όπως ο Κορέλι και ο Βιβάλντι. 


Περισσότερα για του συνθέτες και τα μουσικά κομμάτια μπορείτε να διαβάσετε σ’ ένα κείμενο του Γιώργου  Δεμερτζή εδώ. Η συναυλία χειροκροτήθηκε θερμά από το κοινό που αποτελούνταν από κατοίκους  της Λίμνης και επισκέπτες-φίλους από την Αθήνα. Περισσότερα για τη συναυλία διαβάστε εδώ.
Να σημειώσουμε ότι ο Γιώργος Δεμερτζής με το ΝΕΚ έχει ηχογραφήσει υποδειγματικά τα κουαρτέτα του Σκαλκώτα, έχει ασχοληθεί με ό,τι έχει γράψει ο συνθέτης για βιολί, και στις 5 Οκτωβρίου θα παίξει με την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών το κοντσέρτο για βιολί του Σκαλκώτα.
Την Τετάρτη 29 Αυγούστου στο Minoa Palace στον Πλατανιά Χανίων (Κρήτη) ο Γιώργος Δεμερτζής στο βιολί, με τον  Άγγελο Λιακάκη, τσέλο και τον Βασίλη Βαρβαρέσο στο πιάνο, ερμήνευσαν δυο σπουδαία πιάνο τρίο της μουσικής φιλολογίας: Το Πιάνο Τρίο σε Μι ύφεση μείζονα op. 100, D929 του Franz Schubert, και το Πιάνο Τρίο Νο.2 σε ρε ελάσσονα,“Ελεγειακό” του Sergei Rachmaninov. Περισσότερα για τους συνθέτες και τα έργα διαβάστε εδώ.


Σε λιγότερο από μια εβδομάδα, αγαπητοί συνοδίτες, ο Γ. Δεμερτζής έδωσε τρία ρεσιτάλ μουσικής δωματίου με οκτώ διαφορετικά έργα ευρύτατου ρεπερτορίου.
Τα καλοκαίρια συνήθως οι καλλιτέχνες περιάγουν ένθεν κακείθεν μια παραγωγή τους. Εδώ οι πολλές παραγωγές συνιστούν την όντως δημιουργικότητα, με λογισμό και μ’ όνειρο.
Μια αληθινή Μουσική Ποιητική!
Π.Α.Α.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails